+3° - +12°
Kettős front

MERS-vírus-fertőzés tünetei és kezelése

2020. 03. 10.

 Szabó Emese

 dr. Péterfi Zoltán infektológus, belgyógyász, tanszékvezető egyetemi docens, dr. Kemenesi Gábor virológus, egyetemi adjunktus

Mi a MERS-vírus-fertőzés?

A MERS légúti fertőzés, tünetei nagyban hasonlítanak az influenzáéhoz. A súlyos esetben komoly tüdőgyulladást eredményező vírus a koronavírusok közé tartozik, elnevezését angol nevének rövidítése (Middle East Respiratory Syndrome coronavirus) adja. Magyarul közel-keleti légúti koronavírusnak nevezik. Szintén a koronavírusok csoportjába tartozik a 2002-2003-ban csaknem világméretű járványt okozó SARS, illetve a 2019 végén Kínában megjelent új koronavírus, a SARS-CoV-2. A MERS elsősorban Szaúd-Arábiában és környékén okoz megbetegedéseket 2012 óta, de behurcolt formája előfordult már Európában és az Egyesült Államokban is. Komolyabb világjárvány azért nem köthető hozzá, mert emberről emberre viszonylag nehezen terjed.

A MERS-vírus a Middle East Respiratory Syndrome coronavirus rövidítéséből ered

A MERS-vírus a Middle East Respiratory Syndrome coronavirus rövidítéséből ered

A MERS-vírus-fertőzés előfordulása és okai

A MERS-fertőzést 2012 szeptembere óta mintegy két és félezer esetben igazolták laboratóriumi diagnózissal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesen ennyi esetről tud. A betegséghez ebben az időszakban több mint 850 halálesethez volt köthető. Noha a vírus főleg Szaúd-Arábiában és környékén fordul elő, eddig összesen 27 országban jelent meg. A legnagyobb járványokat Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Dél-Koreában okozta, Európában és az Egyesült Államokban csak behurcolt fertőzések fordultak elő. Így bukkant fel a vírus Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában és Ausztriában is. Magyarországon a MERS soha nem fordult elő. A közel-keleti koronavírus komolyabban terjedni azért nem tudott, mert kevésbé fertőző. A fertőzőképességet mutató R0 értéke alacsony, 1 alatti. Terjedése emiatt fojtható el. (Összehasonlításképp: az új koronavírus R0 értéke 2 és 3 közötti.)

A MERS koronavírus áttételesen denevérről került emberre, köztes gazdája a háziasított teve, a dromedár. Az arab országokban háziállatként és haszonállatként tartott emlős valamikor a múltban - a vizsgálatok szerint a '80-as években - fertőződött meg a vírus azon variánsával, amelyre fogékony volt. Ezt az időpontot valószínűsíti, hogy a járványok eredetét kutató tudósok vizsgáltak olyan vérmintákat is, amelyeket ebben az időszakban vettek tevékből, a vírusellenes antitesteket pedig azokban is ki tudták mutatni.

Ma már biztos, hogy a MERS a dromedárokban terjedt el, bennük fejlődött évekig, évtizedekig, majd jutott el olyan állapotba, hogy időszakosan emberre tudjon ugrani. A vírust számos közel-keleti, afrikai és dél-ázsiai ország háziasított emlőseiben kimutatták, a járványok mindig ezekből az állatokból indulnak ki. A vírus a tevék körében endémiás, széles körben elterjedt, emiatt kicsi az esélye annak, hogy az emberiség valaha is megszabaduljon tőle. A dromedár azért adja át a fertőzést könnyen az embernek, mert esetében a felső légutakban van az a receptor, amelyhez a vírus kötődik. Ily módon a kórokozó a teve orrváladékában, nyálában nagy számban lehet jelen. Emberben ugyanez a receptor az alsó légutakban, a tüdőben van, nálunk emiatt okozhat súlyos tüdőgyulladást a fertőzés.

A vírus emberről emberre is terjed, de fertőzőképessége nem annyira jelentős: átadáshoz szoros kapcsolatra van szükség. Például arra, hogy valaki egy fertőzött személyt ápoljon védőfelszerelés nélkül. Fertőzésforrást nemcsak a légúti váladékok jelentenek, hanem a széklettel szennyezett tárgyak is. A MERS nehezebb terjedése miatt masszív gócpontokat - ellentétben az új koronavírussal - nem nagyon alakít ki, inkább csak családi és kórházi klaszterek jelennek meg.

A MERS-vírus-fertőzés tünetei

A MERS tünete a láz, a köhögés és a légszomj. A vírus gyakran, de nem minden esetben tüdőgyulladást is okoz. Ez utóbbi olyan súlyos is lehet, hogy oxigénhiányos állapot léphet fel. A légzőszervi érintettség mellett sokszor jelentkeznek gyomor- és bélrendszeri tünetek, hasmenés. Súlyos állapotban lévő betegeknél kialakulhat veseelégtelenség és keringési zavar is. Mindazonáltal előfordul az is, hogy a fertőzés tünetmentes.

A MERS-vírus-fertőzés diagnózisa

A MERS-vírus-fertőzés kezelése

Nincs speciális kezelése a MERS-fertőzésnek, a terápia csak támogató lehet. Súlyos esetben lélegeztetésre és intenzív ellátásra van szükség, enyhébb esetekben lázcsillapításra és tüneti kezelésre, a hasmenés miatt folyadék- és sópótlásra. A kórházakban használnak antivirális szereket is, de azok sem specifikusak.

A MERS soha nem okozott akkora járványt, hogy amiatt komolyabb járványügyi intézkedésre, tömegeket érintő karanténra legyen szükség. Legfeljebb olyan óvintézkedéseket tesznek miatta, hogy az érintett családokat megkérik, maradjanak otthon.

A MERS-vírus-fertőzés gyógyulási esélyei

A MERS gyakran végzetes, a WHO adatai szerint a halálozási aránya 35 százalék, ami jóval magasabb, mint amekkora a 2002-2003-as SARS-járványé volt, illetve amennyi a 2019 végén felbukkant új koronavírusé. A MERS okozta tüdőgyulladás az idős emberekre nézve a legveszélyesebb, de nehéz helyzetben vannak a legyengült immunrendszerrel élők, krónikus betegségekben szenvedők is. A vesebetegség, daganatos betegség, krónikus tüdőbetegség és cukorbetegség kiemelt rizikófaktor. Ebben a MERS hasonlít a SARS-hoz, illetve az új koronavírushoz.

A MERS-vírus-fertőzés megelőzése

A MERS koronavírus ellen nem áll rendelkezésre oltás, mert kiterjedése soha nem volt olyan nagy, hogy erre szükség legyen. Az oltóanyag-fejlesztést nehezíti, hogy ez a gyógyszeripar egyik legköltségesebb ágazata, és mivel 2012 óta csak 2500 megbetegedés történt, tömegek biztos nem keresnék a vakcinát. Ilyen esetben érdemesebb antivirális szereket fejleszteni a súlyos esetekre. Tevéket ugyan hasznos lenne MERS ellen oltani, és így eleve gátolni a vírus emberre ugrását, de ilyen oltóanyag sem létezik.

A fertőzés megelőzését csak az általános higiénia szabályok betartása segítheti. Ilyen a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, illetve az, ha az arab országokban turistaként nem közelítünk meg dromedárokat, kezet mosunk érintésük előtt és után. Nem ajánlott a nyers vagy nem kellően hőkezelt állati eredetű élelmiszerek, így a tevehús és a tevetej fogyasztása. Főzés vagy pasztőrözés után a tej már fogyasztható, ahogyan a hús is. Fontos a zöldségeket, gyümölcsöket is megmosni fogyasztás előtt, illetve előnyben részesíteni a palackozott vizeket.

Hasznos tudnivalók

Míg ismert, hogy a MERS köztes gazdája a háziasított teve, a SARS esetében pedig a cibetmacska, addig a 2019 végén megjelent új koronavírusnál a köztes gazda egyelőre nem ismert. Nagy eséllyel a tobzoska az, a genetikai vizsgálatok erre az emlősre utalnak, de igazolni még nem sikerült a feltételezést. A SARS-t azért sikerült eradikálni, mert az embert fertőzni képes vírus csak egyetlen piac cibetmacskáiban terjedt el, és azokat le tudták ölni. Ezzel szemben a MERS széles körben előfordul a köztes gazdájának számító tevék körében.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Péterfi Zoltán infektológus, belgyógyász, tanszékvezető egyetemi docensnek és dr. Kemenesi Gábor virológusnak.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek MERS-vírus-fertőzés kezelésére! További kérdésem van MERS-vírus-fertőzés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag