Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Merkel-sejtes carcinoma tünetei és kezelése

Mi a Merkel-sejtes carcinoma?

A Merkel-sejtek a hámrétegben találhatók, a finom tapintásban van szerepük. A Merkel-sejtes carcinoma rendkívül rosszindulatú daganatos betegség. Agresszív bőrrák, képes terjedni a bőr alatt és a nyirokerek mentén. Ha nem távolítják el a bőrből, akkor áttéteket képez a nyirokcsomókban, később pedig más szervekben, például az agyban, tüdőben vagy a májban is. Az esetek elég nagy részében halálos.

Tünetek

A Merkel-sejtes carcinoma előfordulása

Ritka betegség, a bőrrákos esetek mindössze 3 százaléka Merkel-sejtes carcinoma. Idősebb életkorban, 60-70 év felettieknél fordul elő. Minél világosabb a bőrtónusa valakinek, annál hajlamosabb a betegségre. A férfiak körében gyakoribb.

A Merkel-sejtes carcinoma okai

Az UV-sugárzás a főbb hajlamosító okok közé sorolható. A gyenge immunrendszerű emberek - például a szervátültetetésen átesett személyek - veszélyeztetettebbek. Egyes vélemények szerint a kialakulásáért vírusfertőzés is felelőssé tehető.

A Merkel-sejtes carcinoma tünetei

A daganat lehet pigmentszegény, bőrszínű, de lilás, vöröses is. Kemény tapintású csomó a bőrben, nem okoz fájdalmat és panaszokat, viszont igen gyorsan növekszik. Általában olyan testrészen jelentkezik, amelyet ért a napfény, erős UV-sugárzásnak volt kitéve. A nyálkahártyákon nem jelenik meg a Merkel-sejtes carcinoma.
Eleinte a felső bőrrétegben, a külső bőrfelületen nem látható elváltozás (esetenként feszülhet a bőr), később hámlani kezd, fekély alakulhat ki. A daganat néhány hónap alatt akár több centiméteresre is nőhet.
Az I. stádiumban csak a bőrben van tumor, a II. stádiumban a nyirokerek mentén továbbterjed, és áttéteket is képez a nyirokcsomókban. A III. stádiumban már egyes szervekben (agy, máj, tüdő) is áttétek találhatók.

A Merkel-sejtes carcinoma diagnózisa

A tumorból biopsziával mintát vesznek, szövettani vizsgálattal állapítják meg, hogy milyen típusú daganatról van szó. Ez az egyetlen biztos diagnosztikai módszer. A nyirokcsomókat, illetve más szerveket is meg kell vizsgálni, hogy kiderüljön, a bőrrák képezett-e már áttéteket a szervezetben (ultrahang, CT, MR és röntgen használatával vizsgálják meg a beteget).
A Merkel-sejtes carcinoma diagnózisa biopsziával történik
A Merkel-sejtes carcinoma diagnózisa biopsziával történik

A Merkel-sejtes carcinoma kezelése

A daganatot sebészileg eltávolítják, ha a nyirokcsomókban is találnak áttéteket, akkor azokat is kimetszik. Sugárkezelés és esetleg kemoterápia szükséges, ez utóbbi hatására a tumorok mérete csökken. A műtét utáni lokális radioterápia nagyon kedvező hatású. A III. stádiumban már nagyon kicsi az esély a gyógyulásra, ezért nem szabad elhanyagolni a betegséget.

A Merkel-sejtes carcinoma megelőzése

Kerüljük az erős napfényt, az UV-sugárzást és használjunk fényvédő krémeket. A túlzott szoláriumozás is okozhatja a betegséget. Ha bármilyen bőrelváltozást tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen a betegség korai felismerése javítja a túlélési esélyeket.

A Merkel-sejtes carcinoma hajlamos a kiújulásra, ezért nagyon fontos, hogy a betegek eleinte néhány hetente, majd havonta kontrollra járjanak. Ha nem jelentkezik újra a tumor, akkor egyre ritkább időközönként kell az orvossal konzultálni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső