Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Leukokória tünetei és kezelése

Mi a leukokória?

A leukokória nem betegség, hanem tünet, amely sok szemészeti kórképet takarhat. Maga a név a tüneti képből ered - a coria pupillát jelent, a leuko előtag pedig fehéret -, utalva arra, hogy a pupilla fehér. A leukokóriát komolyan kell venni, mert a hátterében álló ok akár vaksághoz is vezethet.

Tünetek

A leukokória előfordulása

A leukokória elég gyakori probléma, különösen gyerekeknél: az ambulanciákra naponta, de legalább kétnaponta visznek olyan gyereket, akinek fehér a pupillája. A felnőtt szemészeteket is napi szinten keresik fel a betegek ilyen panasz miatt.

A leukokória okai

Leukokóriát sok betegség okozhat, közülük több vezethet akár vaksághoz is. Emiatt aki ilyet észlel magán vagy rokonán, annak sürgősen orvoshoz kell fordulnia.

Gyerekeknél a fehér pupilla mindenképpen vészjelző, jelezhet ugyanis retinoblasztómát, egy retina eredetű tumort. Csecsemőknél és kicsi gyerekeknél a leukokória hátterében az esetek 50 százalékában ez áll. Ez az embrionális tumorféleség kifejezetten gyerekkori, rosszindulatú szemdaganat, amely nemcsak a látást veszélyezteti, hanem invazív tumorként a környező szövetekre is kiterjedhet, adhat áttétet távolabbi szervekbe is. Okozhat fehér pupillát a Stickler-szindróma is, amely egy ritka, kötőszövetekre ható, örökletes vagy genetikai eredetű betegség. Érintettjeiben a kollagént termelő gének mutálódnak, ez okoz különböző szembetegségeket, köztük olyanokat, amelyek fehér pupillával járnak.

Okozhat leukokóriát a ROP néven emlegetett retinopátia, amely a koraszülöttek szemideghártyájának betegsége. Állhat fehér pupilla hátterében perzisztáló hiperplasztikus primer üvegtest (PHPV) is. Ez a szem hátulsó szegmensének fejlődési rendellenessége, amely rossz látást, a szemek fájdalmát és kisebb mivoltát, fényfelvillanások és úszó homályok észlelését okozhatja. A veleszületett problémát már gyerekkorban felismerik. Eredményezhet leukokóriát az is, ha a kutyák közvetítésével terjedő Toxocara nevű féreg emberbe jut. Ilyenkor toxocariasis alakul ki. A jellemzően kutyaürülékkel terjedő parazitával homokozóban fertőződhetnek meg a gyerekek, de érintettek lehetnek felnőttek is. A macskák hasonlóképpen közvetítik a toxoplazmózist, amely szintén súlyos szemgyulladást okoz.

Okozhat leukokóriát olyan gyulladás is, amely érinti a szemgolyó belsejét. Ilyen gyulladás - úgynevezett uveitis - gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Szintén kortól függetlenül okozhat leukokóriát az anizometrópia, amelynél a két szem törőereje eltér.

Retinaleválás szintén okoz leukokóriát, történjen az bármilyen okból. Állhat a leukokória hátterében Coats-betegség is. Ez a kórkép a retinaleválás speciális formája, amelynél a retina működését biztosító erek válnak áteresztővé, a retina pedig az erekből szivárgó folyadék miatt válik le. A probléma gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Idősebbeknél a szemlencse tömött homálya is vezethet leukokóriához. Szürke hályog gyerekeknél is okozhat ilyen panaszt, de esetükben ez nem kor kérdése, hanem veleszületett, vagy sérülés miatti kialakuló probléma. Állhat a leukokória hátterében teljes szervezet érintő tumor, például leukémia is.

A leukokória tünetei

Leukokóriánál a pupillareflex vörös helyett fehér lesz - ez fényképeken nagyon feltűnő -, mellette jelentkezhet kancsalság is. Utóbbi nem törvényszerű, de nagy százalékban fordul elő amiatt, mert az agy a nem látó szemet - amin a pupilla fehérré válik - kikapcsolja. A gyerekek emiatt gyakran felvesznek ferde fejtartást is.

Ha az alapbetegség az üvegtestet érinti - például amikor veleszületett perzisztáló hiperplasztikus primer üvegtestről van szó -, vérzés is jelentkezhet a pupilla fehérsége mellett. Arra is van példa, hogy a pupilla területe csak egy picit fehéres. Ez anizometrópiánál fordul elő, amikor a két szem fénytörése között nagy a különbség. A pontos tüneti kép mindig a leukokória mögött álló betegségtől függően változik.

A leukokória diagnózisa

A leukokóriát a szemész hamar felismeri, a probléma már egy rutin vizsgálaton kiderül. A fehér pupilla hátterében álló okokat az orvos további vizsgálatok során tárja fel lépcsőzetesen.

A leukokória kezelése

Ha gyereknél észlelnek leukokóriát, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a probléma súlyos, látást veszélyeztető betegséget is takarhat. A kezelés minden esetben a háttérben álló októl függően történik. Például ha időben felismert retinoblasztómáról van szó, akkor műtétre van szükség, és szerencsés esetben nem kell eltávolítani az egész szemet. A szem kisebb eséllyel őrizhető meg olyan esetekben, amikor a tumor már áttörte a szem rostos burkát. Retinaleválásnál vagy Stickler-szindrómánál szintén műtét jelenthet megoldást.

Coats-betegségnél szerencsés esetben elég lehet a lézerkezelés, előrehaladottabb betegségnél pedig a fagyasztás jelenthet megoldást. Ennél a szemet kívülről hűtik egy speciális, mínusz 70-80 Celsius-fokos fagyasztóeszközzel. Ha már a retina levált, az ilyen beavatkozások nem hoznak eredményt, lézerrel és fagyasztással kombinált üvegtesti műtétre van szükség. Ha a háttérben szürkehályog áll, akkor az elszürkült szemlencse cseréje jelent megoldást.

A súlyos üvegtesti gyulladásokat, az uveitist és a Toxocara okozta féregfertőzés is célzottan kell kezelni, szerencsés esetben gyógyszeresen. Ha a Toxocara miatt az egész szem begyullad, műtétre is szükség lehet. Ilyenkor a szemet úgymond kiöblítik. Ha a háttérben egész szervezetet érintő leukémia áll, akkor azt kell kezelni.

A leukokória gyógyulási esélyei

A leukokória akkor szüntethető meg, ha a mögöttes ok gyógyítható. A Stickler-szindróma például nem gyógyítható, de ilyenek a fejlődési rendellenességek és a retinoblasztómák egy része is. A többi betegséget annál jobban lehet kezelni, minél hamarabb felfedezik azokat.

A leukokória szövődményei

A leukokória hátterében álló betegségek akár vaksághoz is vezethetnek. Ha a kiváltó ok retinoblasztóma, akkor a daganatnak akár áttétjei is képződhetnek.

Hasznos tudnivalók a leukokóriáról

Mivel gyakran áll leukokória hátterében a toxocariasis, amelynek kórokozója kutyaürülékben, vagy Toxoplasma parazita, amely a macskaürüléken fordul elő, fontos a házi kedvencek rendszeres féregtelenítése, illetve a gyerekek által használt homokozók takarása. Ezzel meg lehet előzni, hogy az állatok a homokozóba piszkítsanak.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Barcsay-Veres Amarilla PhD szemész szakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció