Az orr betegségei

Szervezetünk a belélegzett levegővel jut az élethez nélkülözhetetlen oxigénhez. Az orr a légzés szerve, ezért az orrnyálkahártya gyulladásai, az orr kóros elváltozásai nagyon kellemetlen tüneteket okoznak.

Szervezetünk a belélegzett levegővel jut az élethez nélkülözhetetlen oxigénhez. Az orr a légzés szerve, ezért az orrnyálkahártya gyulladásai, az orr kóros elváltozásai nagyon kellemetlen tüneteket okoznak.

Az orr, a légzés lényegi szerve, sajátos szőrzettel van ellátva, mely arra szolgál, hogy a légkör részecskéit kiszűrve megakadályozza azok behatolását a tüdőbe. Rendelkezik egy másik baktériumfertőzést megelőző eszközzel is: az orrváladékkal.

Az orr elhelyezkedése és porcos felépítése miatt erőteljes ütéseknek van kitéve, melyek kárt tehetnek benne. Az orr az orrmelléküregek közvetítésével közvetlenül kapcsolódik az arcüregekhez. Előbbiek, akár csak az arcüregek, kettős funkciót töltenek be: a belélegzett levegőt felmelegítik és a test hőmérsékletéhez igazítják, ezenkívül párásítják is, nehogy a tüdőket kiszárítsa. Ebből következik annak fontossága, hogy az orron keresztül szívjuk be a levegőt, a száj pedig maradjon meg a táplálkozás fő eszközének.

Az arcüregek az arc és a szemöldökcsont tájékán elhelyezkedő üreges részek, melyek folyamatosan szellőznek és szükségszerű átmenetet képeznek az orr és a hátsó garat között. Váladékaikat az orrvezetékeken át ürítik ki. Fertőzés esetén az arcüregek nyálkával, sőt gennyel telítődhetnek, amit a szervezet maga is igyekszik eltávolítani a váladék folyamatos ürítésével. A váladékok vírusos fertőzés gócává is változhatnak, amelyben elszaporodhatnak a kórokozók.

Orrfolyással kísért vírusos betegségek

Ha egy kórokozó behatol a szervezetbe, akár betegséget is okozhat.

Vírus esetén vírusos betegségekről beszélünk. A heveny torokgyulladásnak, a mandulagyulladásnak, az orrgarathurutnak, a heveny gégegyulladásnak, az arcüreggyulladásnak, a heveny hörghurutnak, az influenzának vírus-behatolás az oka, hogy csak néhányat említsünk a felső légutak betegségei közül. De baktériumok (pl. a Staphylococcus - gyöngyfüzérszerű láncot alkotó baktérium, a Streptococcus - szőlőfürtszerűen elhelyezkedő gennykeltő baktérium) is okozhatnak betegséget, akár eredendően, akár másodlagosan (bakteriális felülfertőzöttség). A kórokozó kötődhet eredeti helyéhez, vagy pedig elvándorolva szétterjedhet a szervezet egy másik részébe, így a légutak környékére is (arcüreg, torok, orr stb.). A szervezet bonyolult védekezési mechanizmussal rendelkezik, amely immunitást biztosít számára, de a betolakodók ellen folytatott harc nem minden esetben sikeres. Ilyenkor a betegség kórokozója többé-kevésbé nyilvánvaló tünetek kíséretében megtelepszik a szervezetben. A vírusos betegségek által kiváltott számos bántalom között többnek közös tünete van: az orrfolyás. A bekeretezett szövegekben megtalálható néhány példája azoknak a vírusos betegségeknek, amelyek e jellegzetes tünet kíséretében jelentkeznek. 26. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés