Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Lázgörcs tünetei és kezelése

Mi a lázgörcs?

A lázgörcs a csecsemő és kisgyerekkor láz által provokált, eszméletvesztéssel, izomtónus-változással (megfeszüléssel, rángásokkal) járó idegrendszeri tünete. Általában 39-40 fokos láznál a leggyakoribb, de ennél valamivel alacsonyabb testhőmérsékletnél is jelentkezhet. Gyakran valamilyen fertőzés vagy gyulladás kapcsán alakul ki, esetleg egyes védőoltásokat követően is jelentkezhet.

Tünetek

A lázgörcs előfordulása

A gyerekek 2-5 százalékánál fordul elő lázgörcs, többnyire 3 hónapos és 5 éves kor között. A leggyakrabban 12-18 hónapos korban jelentkezik. Az irodalmi adatok szerint a lázgörcs fiúknál kissé gyakoribb, de nagyságrendi különbség nincs a nemek között. Vannak országok - például Japán vagy India -, ahol a lázgörcs előfordulása a nálunk jellemzőnél jóval magasabb.
A lázgörcs az esetek egyharmadában ismétlődhet. Erre akkor nagyobb az esély, ha az első lázgörcs már egészen kicsi csecsemőkorban jelentkezik, és/vagy nagyon elhúzódó. Ugyancsak növeli az ismétlődés valószínűségét, ha a gyereknek van valamilyen idegrendszeri rendellenessége, ami fejlődési zavar, születési károsodás vagy már lezajlott idegrendszeri gyulladásos betegség, sérülés miatt jött létre.

A lázgörcs okai

Csecsemő- és kisdedkorban élettani okok miatt eleve kissé fokozottabb a görcskészség, de csak átmenetileg. Ennek háttérében az ekkortájt zajló, igen erőteljes agyi fejlődési folyamatok állnak. A láz az arra hajlamos kicsiknél emiatt provokálhat könnyebben görcsöt.
A lázgörcs létrejöttében örökletes tényezőknek is van szerepe, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez az örökletes hajlam a gyermekben is megnyilvánul lázgörcs formájában.
A lázgörcs lehetagyhártyagyulladásnak, agyvelőgyulladásnak is tünete.

A lázgörcs tünetei

A lázgörcs tünete a szülő számára ijesztő lehet, kiváltképp, ha először szembesül ilyen helyzettel.
A megfeszülés és rángás mellett préselővé, hörgővé válhat a gyerek légzése, réveteggé vagy merevvé válhat a tekintete. A tünetek általában 2-5 perc alatt oldódnak, a rángás megszűnik és a csecsemő vagy kisgyerek utána egy rövid ideig bágyadtabb lehet, vagy nyomban elalszik. Légzése nyugodt, egyenletes lesz és az is marad. Ez jellemzi a lázgörcs egyik formáját, amit egyszerű vagy sima lázgörcsnek neveznek.
A gyerekek 2-5 százalékánál fordul elő lázgörcs
A gyerekek 2-5 százalékánál fordul elő lázgörcs
Ha a lázgörcs ettől eltérően zajlik, akár azért, mert például az egyik testfél vagy testrész erőteljesebben vagy kizárólagosan vesz részt a megfeszülésben és rángásban, vagy pedig azért, mert a görcs nem szűnik meg 2-5, de maximum 10-15 perc alatt, esetleg kis időközzel visszatér vagy 24 órán belül megismétlődik, akkor komplikált lázgörcsről beszélünk.

A lázgörcs kezelése

Bármennyire is ijesztő és aggodalmat keltő a lázgörcs zajlása, a folyamat pontos megfigyelésére, időtartamának mérésére figyelniük kell a szülőknek. Ez azért fontos, mert nagyban segíti a két formakör elkülönítését és a további teendők meghatározását. Ezen túlmenően a görcs ideje alatt csak annyi feladata van a szülőnek vagy észlelő felnőttnek, hogy arra ügyeljen, nehogy váladék vagy hányadék kerülhessen a légutakba. Ezt a gyerek oldalra fordításával lehet biztosítani.
Tilos bármilyen tárgyat, például kanalat, vagy akár a kéz ujját a gyerek szájába erőltetni, viszont célszerű a szorító, összegyűrődő ruhán lazítani. Emellett ha a gyerek esetleg kemény felületen fekszik, azt ki kell párnázni az esetleges sérülések elkerülése végett.
A spontán, magától megszűnő egyszerű lázgörcs esetén a gondos lázcsillapítás után (ennek módjáról minden gyermekorvos ad már előre tanácsot) is fontos a kicsit vizsgálatra vinni. Erre azért van szükség, hogy a láz okát ki lehessen deríteni, és ha kell, kezelni lehessen. Ha ekkor a gyermekorvos nem észlel semmi kóros idegrendszeri tünetet, vagy azok az adott betegségnél később sem várhatók, nincs szükség további vizsgálatokra. Ha azonban bármi kórosat észlel az orvos, (például agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás kezdő vagy egyértelmű tüneteit) akkor azonnali kórházi ellátás és kezelés szükséges.
Ha a görcs nem vagy csak nagyon elhúzódóan szűnik meg, vagy a gyermek állapota nem rendeződik gyorsan, esetleg újabb görcs jelentkezik, feltétlen sürgős szakellátás szükséges. Ilyenkor mentőt kell hívni és szükség esetén a gyereket kórházba szállítani. Ezekben az esetekben a további teendőkről az észlelt tünetek és vizsgálati eredmények alapján döntenek a szakemberek. Ekkor gyermek-ideggyógyászati vizsgálatra, egyéb kiegészítő vizsgálatokra is sor kerül.

A lázgörcs gyógyulási esélyei

A lázgörcskészség az iskoláskor kezdetére szinte teljesen megszűnik, elvétve fordul elő a későbbi életkorokban, akkor is csak külön genetikai meghatározottság alapján.

A lázgörcs megelőzése

Jogos kérdés, hogy miként lehet a lázgörcsök ismétlődését vagy az epilepszia kialakulását megelőzni. Ennek fő pillére értelemszerűen a magas lázas állapotok elkerülése, a láz mérséklése, tehát a gondos lázcsillapítás. Persze főként kisgyermekkorban a lázzal járó betegségek teljesen nem kerülhetők el, de a védőoltások éppen a veszélyesebb, magasabb lázzal járó infekciók megelőzésére szolgálnak. Megfelelő higiénés körülmények ugyancsak csökkentik a lázas fertőzések lehetőségét.
Ismétlődő lázgörcs esetén a görcsoldók folyamatos adása a vizsgálatok szerint nem vezetett egyértelműen az epilepszia kialakulásának megelőzéséhez, inkább csak a lázgörcsök ismétlődésére volt hatással - erről megoszlóak a szakmai vélemények. Köztes megoldás az időszakosan, tehát kizárólag a betegségek fennállásának időszakában alkalmazott görcsoldó szer, mely egyes szakmai körökben ma is elfogadott, több hajlamosító tényező együttállása esetén mérlegelendő az alkalmazása.

A lázgörcs szövődményei

A sima lázgörcs nem okoz maradandó agyi károsodást, tehát a gyermek további fizikai és szellemi fejlődésére nem lesz káros kihatással. A komplikált lázgörcsöknél a "komplikációt előidéző okok" szabják meg a további kimenetelt, de ez sem jelent feltétlen káros következményeket.
A lázgörcsön átesett gyermekek csak kis hányadánál fordul elő a későbbiekben láz nélkül is a lázgörcshöz hasonló vagy egyéb rohamjelenség (vagyis epilepsziás tünet). Ennek kialakulásában ugyancsak örökletes tényezőknek és idegrendszeri károsodást okozó eltéréseknek van szerepe. Ezért indokolt tehát minden ilyen esetben, kiváltképp az ismétlődő, komplikált lázgörcs után az ideggyógyászati kivizsgálás. Ez EEG vizsgálatot (spontán alvásban is, szükség esetén ismételten) és megfelelő képalkotó eljárás elvégzését jelenti. Rendszeres gyógyszerszedés beállítása csak indokolt esetben válik szükségessé.

Hasznos tudnivalók a lázgörcsről

A szülőknek a lázgörccsel kapcsolatban három fő félelmük van: az akut életveszély a görcs alatt, az esetleges maradandó következmények és az, hogy a gyermek epilepsziás lesz.
Az életveszélyes helyzet a légutak szabaddá tételének biztosításával elkerülhető, és maradandó károsodással nem kell számolni. Ha kissé hosszabb a lázgörcs időtartama, akkor görcsoldó oldat adható a végbélbe (testsúly szerint 5 vagy 10 milligramm), melynek pontos használatáról ugyancsak az azt receptre felíró gyermekorvos ad felvilágosítást. Fontos a tubus hosszú nyakát teljesen a végbélbe helyezni, mert ezzel lehet elérni az oldat gyors felszívódását és bekerülését a vérkeringésbe, ami azután az agyhoz eljutva fejti ki görcsoldó hatását. A nagy ijedtség ellenére ugyancsak fontos arra figyelni, hogy a tubust összeszorított állapotban húzzák ki a végbélből, mert különben a vákuum visszaszívja az oldatot és a kívánt görcsoldó hatás elmarad. Ismétlődő lázgörcsök esetén célszerű ezt a készítményt a gyermekre felügyelő személynél tartani (nem szükséges folyamatosan hűtőben tárolni), lévén szükség esetén biztonságérzetet ad a szülőnek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Jerney Judit gyermekgyógyász, neurológus, gyermekneurológusnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.