Sportsérülések: ezért vegyük komolyan

A sportsérülések utóhatásai gyakran nem azonnal, hanem sokszor évekkel vagy akár évtizedekkel később jelentkeznek. Éppen ezért érdemes minél előbb pontosan felméretni csontjaink és izomzatunk állapotát, hogy már korai stádiumban a felszínre kerüljenek az esetleges eltérések.

Évekkel később jelentkező fájdalom

A fiatal csontok és ízületek sérülés esetén viszonylag könnyen képesek akár a teljes regenerálódásra, azonban 30 éves kor felett már mindenképpen érdemes komolyan venni még a kisebb traumákat és műtéteket is. Az utólag észlelhető problémák jellemzően akkor kerülnek felszínre, amikor az aktív sporttevékenység megszűnik, és a fájdalmak egyszer csak újra jelentkeznek. Először csak bizonyos mozdulatoknál tapasztalhatóak, ahogy viszont haladnak előre az évek, egyre gyakrabban érezhetőek, végül pedig állandósulhatnak.

A leggyakoribb sportsérülések

A sérülések leggyakoribb oka a túlterhelés, valamint az azt követő, túl rövidre szabott regenerálódási időszak. Az izmok túlterhelése az izomrostok sérüléseivel járhat együtt, amely gyógyulásához 48 óránál hosszabb időre van szükség. Ilyen esetekben fontos lenne, hogy már az elsőfájdalomjelentkezésénél félbeszakítsuk az edzést, ha ugyanis tovább terheljük, még több rost szakadhat el és így a regenerálódási idő is jócskán megnyúlik.

A legtöbb sportsérülés a túlterhelés miatt történik. Fotó: iStock
A legtöbb sportsérülés a túlterhelés miatt történik. Fotó: iStock

Szintén gyakran okoz sérüléseket a bemelegítés hiánya, valamint a helytelen technikával végzett gyakorlatok. A legsűrűbben előforduló sportsérülések közé tartoznak az izom merevségét és gyulladását okozó húzódások, a térdsérülések, bokaficamok, combizomrándulások, valamint izomszakadások.

Teniszkönyök akkor alakul ki, ha az alkar feszítőizmait terhelik túl, míg a golfkönyök a csukló befelé hajlításában részt vevő izmok szélsőséges megerőltetésére. A tartós megerőltetés komoly, krónikus sérüléseket, fájdalmat, töréseket, kopásokat okozhat, esetenként visszafordíthatatlan következményekkel.

Kezelési formák

Azoknak, akik aktívan sportolnak, legkésőbb 30 éves kor felett már érdemes sportorvosi konzultációt követően egészségmegőrzést célzó mozgásformákat is beiktatni az életmódjukba. Szintén javasoltak az egyénre szabott regeneráló kezelések - évenként legalább egyszer -, amelynek része lehet a gyógyvizes fürdő, a gyógymasszázs, gyógytorna és az egyéb célirányos terápiák, mint például az ultrahangos kezelés, illetve a fény- vagy az elektroterápia, amelyeknek több formáját is alkalmazzák az adott problémától függően.

Komplex felmérések

Bárki számára elérhetőek már olyan komplex szolgáltatást nyújtó csomagok, ahol a legmodernebb digitális technológiával kielemzik a test csontjainak és izomzatának állapotát, így már korai stádiumban jelezhetőek a különböző eltéréseket. Ennek során teljes képet kaphatunk csontjaink, ízületeink, izomzatunk állapotáról, testösszetételünkről és járásképünkről. Az eredmények elemzése nemcsak számunkra nyújt fontos információkat, hanem kézzelfogható szakorvosi véleménynek is számítanak, így hosszú távon hozzájárul ahhoz, hogy egyes tünettípusok esetén specializáltabb kúra-összeállítást kaphassunk.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: