Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Hüvelydaganatok tünetei és kezelése

Mik a hüvelydaganatok?

Hüvelydaganatnak a hüvelyből kiinduló daganatokat nevezzük, maga az elváltozás pedig jó- és rosszindulatú egyaránt lehet. Amellett, hogy a tumor lehet elsődleges, szó lehet olyan másodlagos daganatról is, amely áttétként - például a méhnyakrák áttétjeként - alakul ki. Az elváltozásnak nagyon sok szövettani típusa van, ami nagyban befolyásolja a kezelését.

Tünetek

A hüvelydaganatok előfordulása

A hüvely jóindulatú daganatai ritkák, de a rosszindulatúak sem gyakoriak: utóbbiak az összes rosszindulatú nőgyógyászati daganatnak csupán 3 százalékát teszik ki. A probléma jellemzően 60 éves kor fölött alakul ki, 20-30 éves korban extrém ritka.

A hüvelydaganatok okai

A hüvelydaganatok kiváltó oka többféle lehet. Kialakulhat például HPV-fertőzésmiatt, ami különösen akkor jellemző, ha valaki korán kezdi meg a szexuális életet, partnereit pedig gyakran váltogatja. A hüvelyráknál 50 százalékban HPV 16 vagy 18 fertőzést lehet kimutatni.
A hüvelydaganatok a 60 felettiek körében a leggyakoribbak
A hüvelydaganatok a 60 felettiek körében a leggyakoribbak
Ugyancsak ismert rizikótényező a dohányzás. Más típusú nőgyógyászati daganat, például a hüvely belső boltozatát érintő méhnyakrák, vagy a méhtest rosszindulatú daganata is képezhet a hüvelyben áttétet. Ugyanilyen a szeméremtest rosszindulatú daganata, amely szintén képezhet hüvelyi áttétet.

A hüvelydaganatok tünetei

A hüvelydaganatoknak nem feltétlen vannak tünetei, a probléma sokszor csak a szűrővizsgálatokon derül ki amiatt, mert a nőgyógyász elváltozást vesz észre a hüvely falán. Ha panasz is jelentkezik, akkor az rendszerint rendellenes vérzés, szexuális aktus után kialakuló vérzés, vagy vérzés a menopauza után. Jellemző lehet még a bűzös folyás is. Ha a daganat már kiterjedtebb, akkor vizeletürítési panaszok is jelentkezhetnek. A daganat növekedésében tovább mehet a bél irányába is, ez esetben pedig bélrendszeri panaszokat is okozhat. Ilyesmi persze csak akkor fordul elő, ha a daganat már kiterjedtebb.

A hüvelydaganatok diagnózisa

A hüvelydaganatnak vannak rákmegelőző állapotai (vaginális intraepitheliális neoplasia, vagy röviden VAIN), ugyanúgy, mint a méhnyakráknak. Ezek kialakulásában van szerepe a HPV-nek, és ezeket lehet fölfedezni a rutinszerű nőgyógyászati vizsgálatokon. Az ilyenkor észlelt elváltozásokat az orvosok eltávolítják, majd szövettani vizsgálatra küldik, hogy tipizálni lehessen, majd a későbbiekben nyomon lehessen követni fejlődésüket.
Magát a daganatot szintén fölfedezhetik a rutin vizsgálaton, illetve akkor, ha az érintett vérzéses panaszai, váladékozása miatt fordul a nőgyógyászhoz. Ilyenkor az orvos elvégzi a vizsgálatot, ha pedig a hüvely falán elváltozást lát, akkor abból mintát vesz és elküldi szövettani vizsgálatra. Ott lehet megállapítani azt, hogy pontosan milyen típusú elváltozásról van szó. A jóindulatú fibrómákból az orvosok szintén kimetszenek egy kis mintát, majd azt szövettanra küldik, hogy biztosan ki lehessen zárni a rosszindulatú elfajulást.

A hüvelydaganatok kezelése, gyógyulási esélyei

A kezelés mikéntje mindig attól függ, hogy a daganat milyen méretű és stádiumú, valamint hogy milyen a szövettana, mit mutatnak a képalkotó vizsgálatok. Ha a daganat 2 centiméternél kisebb, csak a hüvelyre lokalizálódik és első stádiumú, akkor ki lehet metszeni. Ilyen eseteknél a túlélési esélyek jobbak. Ha a daganat kiterjedtebb, akkor szükség lehet a teljes hüvely és a méh, valamint a kétoldali kismedencei nyirokcsomólánc eltávolításra is.
A műtétre a betegek a ráktípus II-IV. stádiumában gyakran már nem alkalmasak, ilyenkor sugárterápia jön szóba, egyes esetekben kemoterápiával kiegészítve. Ha a tumor a hólyagot vagy a végbél nyálkahártyáját is érinti, még komolyabb, még kiterjedtebb műtétre van szükség.
A túlélési esélyek a betegség stádiumától függenek: minél előrehaladottabb, annál kisebb az 5 éves túlélés. A legfontosabb prognosztikai faktor a felismerés ideje: például a 4 centiméternél kisebb II. stádiumú betegségnél 84 százalékos az esély, ennél nagyobb daganat esetében II. stádiumban 65 százalékos.

A hüvelydaganatok megelőzése

A hüvelydaganat rizikóját a kockázatnövelő tényezők kiiktatásával lehet csökkenteni: kerülni kell a dohányzást, a HPV-fertőzést pedig oltással, illetve a gyakori partnercsere mellőzésével kell megelőzni.

A hüvelydaganatok szövődményei

A hüvelydaganatoknak az áttétképződés lehet szövődménye: a tumor a húgyhólyagra és a végbél szöveteire egyaránt átterjedhet. A szövődmények 15 százaléka a kezelés kapcsán alakul ki: ez a hüvely szűkülete és szexuális diszfunkció egyaránt lehet. A betegség kiújulása esetén sebészi megoldás mellett kemoterápia is szükséges.

A leggyakoribb hüvelydaganat a laphámot érinti, de kialakulhat még a hüvelyben adenokarcinóma, szarkóma és melanóma is. Az első típus szinte kizárólag 60 éves kor fölött fordul elő, míg a második inkább a huszonévesekre jellemző. A legveszélyesebb típus a melanóma, amely főképp az idősebb korosztályt érinti.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Horányi Dániel szülész-nőgyógyász, nőgyógyászati daganatsebésznek. (http://rmc.hu/hu/orvosok/dr-horanyi-daniel)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.