A mai kislányokat már megvédi

A nők körében ötödik leggyakoribb rákbetegség a méhnyak rosszindulatú elváltozása. A betegség visszaszoríthatóvá válik egy óriási vívmánnyal: a kórokozó elleni oltóanyaggal!

Belátható közelségben van a méhnyakrákot leggyakrabban okozó vírus elleni oltóanyag - jelentették be Párizsban, egy szakmai konferencián. Ezzel egy időben a petefészekrák korai felismerését segítő vérvizsgálati módszerről számolnak be a szaklapok.

A HPV vírusok szexuális úton terjednek

A human papilloma vírus (HPV) több mint 95%-ban felelős a méhnyakrákért, amely a nők körében a rendszeres szűrés terjedése ellenére még mindig a harmadik leggyakoribb daganatos betegség. A HPV-nek több mint száz változata létezik, a brazíliai Sao Paoloban kifejlesztett oltóanyag ezek közül négynek a terjedését képes megakadályozni. A HPV-6, -11, -16, -18, mind szexuális úton terjedő vírus, a két utóbbi típus felelős az összes méhnyakrák 70%-áért, az előbbi kettő pedig a hüvelyben okoz általában jóindulatú kinövéseket.

A Sao paolo-i Ludwig Institute for Cancer Researche kutatói 1100, 16-23 éves nőn végezték el három alkalommal a hat hónapos immunizálást. Az injekció formájában beadott oltóanyag mindegyik kísérleti személy szervezetében erős immunreakciót hozott létre a vírussal szemben, ugyanakkor a placebóval végzett kísérletekben ilyen hatás nem jelentkezett. Ez már a második fázisa volt a humán kipróbálásnak, most következik a befejező tesztelési szakasz, amikor két-három éven át azt vizsgálják, milyen sokáig véd a HPV-vakcina a vírusfertőzés ellen. Ha elég sokáig immunisak maradnak a nők, megkezdődhet az első nagyszabású rákellenes oltási program.

A lányokat akkor kell beoltani, amikor még nem élnek szexuális életet, de a szervezetük már eléggé érett. Ez az időpont valamikor 15-16 éves kor táján a legvalószínűbb. A brazil tudósok szerint a tudomány fejlődésével hamarosan olyan formában is lehet majd immunizálni, hogy a hatóanyagot egészen kis korban "betárolják" a gyerekek szervezetébe, de az csak 10-15 év múlva aktivizálódik.

Hamarabb kimutatható a petefészekrák

Persze, ha minden a legoptimistább forgatókönyv szerint valósul meg, a human papilloma vírus még mindig sokáig ad munkát a kutatóknak és a gyógyításban résztvevőknek is. A most kifejlesztett oltóanyag ugyanis az összes HPV által okozott méhnyakráknak csak 70%-át képes megelőzni, továbbra is dolgozni kell a még nem megelőzhető HPV típusok ellenanyagain, és már most látszik, hogy a munkának ez a része sokkal bonyolultabb lesz, mint a korábbiak. A HPV terjedését teljes egészében akkor lehetne megszüntetni, ha a férfiakat és a nőket egyaránt oltanák. Akkor a betegség ideális esetben néhány évtized múlva éppúgy megszűnne, mint a himlő. E pillanatban azonban a HPV a nőket veszélyezteti elsősorban, ezért a kutatás is erre a körben összpontosul.

Nem szabad azonban elfeledkezni azokról a milliókról, akik már megfertőződtek, vagy az elkövetkező években esnek át ezen. Számukra az egyetlen hatásos védelem, ha évente elmennek rákszűrésre. A PAP-teszt, amelyet a méhszájról vett kenet alapján végeznek el, idejében kimutatja, ha HPV-fertőzés érte az illetőt. Ezek az abnormális sejtek nem feltétlenül válnak rákossá, de biztonságképpen rendszeresen ellenőrizni kell őket, és ha szükséges, idejében el kell távolítani.

Biztató hírek érkeznek a nehezen felismerhető petefészekrák korai kiszűrését lehetővé tevő, új diagnosztikai eljárásról is. Az amerikai John Hopkins Egyetemen kifejlesztett laboratóriumi módszerrel a vérben kimutathatók olyan, a DNS-sel kapcsolatos elváltozások, amelyek rákos sejtek jelenlétére utalnak a petefészekben. Az eljárás megbízható, de bonyolult és nagyon drága, ezért ebben a formájában csak olyan nőknél célszerű elvégezni, akiknek a családjában halmozottan fordult elő petefészekrák, és ez nagyobb kockázatot jelent. Örökletes tényezők az összes petefészekrákos eset tíz százalékában azonosíthatók be.

Kockázati tényezők

A nők körében ötödik leggyakoribb rákbetegség az esetek nyolcvan százalékában csak előrehaladott állapotban fedezhető fel. Ilyenkor a teljes gyógyulás aránya alig több mint 20 százalék. A korai felismerés ezzel szemben 95-98 százalékos gyógyulást ígér.

A kutatók azt remélik, hogy a most ismertetett szűrési technika még jelentősen tökéletesíthető, olcsóbb és gyorsabb lesz a vérminták elemzése. A petefészekrák esetében azonban rövid távon nem várható olyan egyszerű és olcsó eljárás, mint a méhnyakrák korai felismerésére világszerte elterjedt PAP-technika.

A petefészek rákos megbetegedése az átlagosnál gyakrabban fordul elő olyan nőknél, akik nem szültek, sokáig szedtek fogamzásgáltló szert, nagyon fiatalon kezdtek menstruálni, illetve későn köszöntött be náluk a menopausa.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra