Vese és húgyutak betegségei

A vese elsődleges feladata, hogy az anyagcsere-végtermékeket, azaz a keletkező hulladékanyagokat, valamint a felesleges mennyiségben jelenlévő nátriumot és vizet kiszűrje a vérből és eltávolítsa a szervezetből. Két vese látja el ezeket a feladatokat. A vese és a húgyutak betegségeinek a tünetei aszerint lehetnek igen változatosak, hogy mi maga a betegség, illetve a szervrendszer mely része érintett. Így lehet általános gyengeség, altesti fájdalom, láz, gyakori, kontrollálhatatlan vagy fájdalmas, esetleg nehéz és akadályozott vizelés, illetve a vizelet színének, összetételének, állagának megváltozása is valamilyen vese és húgyúti betegség tünete.

Húgycsőgyulladás tünetei és kezelése

Mi a húgycsőgyulladás?

Húgycsőgyulladás alatt a húgycső izolált gyulladását értjük. Mivel a férfiak és a nők anatómiája e tekintetben nagyban különbözik, és nem csak hosszban, hanem szerkezetben is, a két nemnél a probléma jellege és gyakorisága nagyban különbözik.

Tünetek

A húgycsőgyulladás előfordulása és okai

A húgycsőgyulladás leginkább a szexuálisan aktív férfiakat érinti: a becslések szerint élete során 25 százalékuk esik át ilyesmin. Náluk a probléma leginkább a nemi úton terjedő betegségek következménye, jellemzően klamídia (chlamydia), mikoplazma (micoplazma) vagy gonorrhea okozza. Esetükben a húgycsőgyulladás önállóan is létező kórkép, ki tud alakulni a hólyag, a prosztata és a here, illetve annak a függelékeinek gyulladása nélkül.
A húgycsőgyulladás elsősorban a szexuálisan aktív férfiakat érinti
A húgycsőgyulladás elsősorban a szexuálisan aktív férfiakat érinti
Nőknél a húgycsőgyulladás sokkal ritkább, izoláltan csak elvétve fordul elő. Esetükben ez inkább a húgyúti fertőzés első tünete: ilyenkor először a húgycső gyullad be, de a gyulladás nagyon hamar, akár néhány óra alatt továbbterjed és hólyaggyulladássá alakul. Húgycsőgyulladást férfiaknál és nőknél egyaránt kiválthat bármilyen invazív vizsgálat vagy műszeres beavatkozás is, így például a hólyagtükrözés vagy a katéterbehelyezés.

A húgycsőgyulladás tünetei

A húgycsőgyulladás markáns tünetekkel jár, legfőbb jele az, hogy a húgycsőnyílás bepirosodik és váladékozik. A váladék jellege és szaga minden esetlen a kórokozó típusától függ. Az előbbiek mellett gyakori és fájdalmas a vizelés is, a húgycsőn pedig égető érzés jelentkezik.

A húgycsőgyulladás diagnózisa

A fertőzést korszerű laboratóriumokban tudják csak kimutatni, mivel nem elég hozzá az egyszerű vizeletteszt, hanem mellette PCR-diagnosztikára is szükség van. Ehhez a váladékból vagy a húgycsőből vesznek mintát az orvosok, majd azt küldik vizsgálatra.

A húgycsőgyulladás kezelése

Minden esetben célzott antibiotikumos kezelésre van szükség, ami azt követően kezdhető meg, hogy a kórokozót beazonosították. A hagyományos, széles spektrumú antibiotikumok ez esetben nem jelentenek megoldást. A kezelési idő kórokozófüggő, de a korszerű antibiotikumok általában gyors gyógyulást eredményeznek. Van, amikor elegendő egyetlen adag gyógyszer is. A vény nélkül kapható, egyszerű felfázásra ajánlható szerek ez esetben teljesen hatástalanok.

A húgycsőgyulladás gyógyulási esélyei

Ha a kezelést időben megkezdik, jók a gyógyulási esélyek, a gyulladásnak hosszabb távú következménye nem lesz.

A húgycsőgyulladás megelőzése

A húgycsőgyulladást óvszerhasználattal lehet megelőzni, ugyanis ez akadályozza meg azt, hogy kórokozóival valaki megfertőződjön.

A húgycsőgyulladás szövődményei

A kezeletlen vagy rosszul kezelt húgycsőgyulladásnak komoly következményei lehetnek. A gyulladás okozhat húgycsőszűkületet, krónikus prosztatagyulladást, míg nőknél a klamídia fertőzés följuthat akár a nőgyógyászati szervekbe, és eredményezhet meddőséget is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csicsenkov Péter urológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. Néhol - főként az északnyugat-délkeleti sávban - alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.