Az ekcéma helyi kezelése

A bőrtünetek helyi kezelésére gondolva általában valami krémre, kenőcsre gondolunk, de ez nem feltétlenül van így. A beteg természetesen mindig egyszerű és hatékony gyógymódot szeretne. Van-e ilyen az ekcéma esetében?

A bőrápolás feladata, hogy megelőzze a bőr kiszáradását. Egyrészt azáltal, hogy speciális védőréteget képezve megakadályozza a meglévő nedvességtartalom elpárolgását, másrészt visszapótolja a bőr természetes vízmegkötő és antibakteriális védelmét biztosító anyagokat. Az eredeti faggyút zsírszerű anyagok pótolják, ugyancsak beváltak a laktát-tartalmú és húgysavat (ureát) tartalmazó krémek.

A gyulladásgátlás célja a bőr sérüléseinek, pusztulásának megakadályozása a betegség fellángolásának időszakában. Az ötvenes évektől kezdve éppen ezért az ekcémák kezelésének alapját a szteroid-készítmények adták, amelyeket elsősorban helyileg, kenőcsök formájában alkalmaztak. A bőr immunsejtjeire hatva gyorsan csökkentik a gyulladást, de mellékhatásként bőrsorvadás, száj körüli bőrgyulladás, a bőr festékképzésében jelentkező zavarok (fehér foltok a bőrön), striák, hajszálér-tágulatok stb. jelentkezhetnek. Ezért a kezelőorvosok gyulladáscsökkentésre csak időszakosan, a legszükségesebb alkalmakkor használják őket, és számos kiegészítő kezeléssel igyekeznek a szteroid-használatot a minimálisra csökkenteni. Még a legóvatosabb használatuk mellett is előfordulhat, hogy a kezelés abbahagyása után az ekcéma azonnal fellángol (ún. "visszacsapó" hatás [rebound effect - angol]). A fellángolások alkalmával adott szteroidok a többszöri használat folyamán egyre kevésbé tudják megfelelően kezelni a tüneteket, ezért mindig egy erősebb hatású készítmény adásával lehet csak elérni az ismételt javulást. Mindemellet jelenleg a szteroidok alkalmazása jelenti az atópiás dermatitisz legelterjedtebb, megbízható kezelési módját, mert a tüneteket gyorsan és hatékonyan kezelik rövid távon.

Viszketés-gátlás: A viszketés az ekcéma legkellemetlenebb tüneteinek egyike, amit antihisztaminokkal lehet csökkenteni, ez azonban magát a viszketést kiváltó gyulladást nem enyhíti. Az antihisztaminokat kenőcs formájában helyileg vagy tablettásan - szisztémás kezelésként - lehet adagolni.

A kortikoszteroidok alkalmazása is csökkenti a viszketést.

Helyileg alkalmazott immunomoduláns készítmények: Már Magyarországon is kapható az a Japánban felfedezett kenőcs, melyet az (AD, endogén ekcéma) kezelésére fejlesztettek ki. Az új japán kenőcs (melynek hatóanyagát a Tsukuba hegy közelében a földben talált baktériumból állították elő) célzottan javítja az AD háttérben meghúzódó immunológiai egyensúly zavarát, megakadályozza a gyulladást okozó anyagok felszabadulását, így csökkenti a bőr gyulladását és viszketését. Használatával hosszú távú tünetmentességet lehet elérni, és a használat hossza sincs maximalizálva. Nem lehet hozzászokni, s nagy előnye, hogy az egész testre lehet használni, mert nincs maximálva a bekenhető testfelület nagysága.

A legújabb típusú terápia előnyei: Ez az új készítmény az első igazi áttörés a szteroidok 1950-es években történt feltalálása és bevezetése óta. Önmagában is rendkívül hatásos, és gyorsan kifejti a hatását, ezért nincs szükség más készítmények használatára a tünetmentesség eléréséhez. Mivel nem-szteroid, nincsenek a szteroidokra jellemző mellékhatásai, ezért hosszú távon használható. Szerte a világon körülbelül egymillió beteget kezelnek jelenleg ezzel a készítménnyel. S a végére egy rekord: ezzel a készítménnyel végezték a bőrgyógyászat történetének legnagyobb betegszámú klinikai vizsgálat-sorozatát, ez egészen pontosan 16.000 beteget jelentett.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: