A rehabilitáció fellegvára

Ha az úton baleset történik, a sérültet kórházba viszik, az agyvérzéses beteget szintén. A gyógyulás után kezdődik a rehabilitáció. Magyarországon a rehabilitáció fellegvára Budapest határában működik. A cél: az érintettet visszaküldeni az életbe.

A régmúlt nyomában

A jelenlegi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet helyén és részben annak ma is meglévő épületeiben 1918. május 1-jén nyílt meg a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona. Az Intézet épületeit orosz hadifoglyok építették a mai Vadaspark területén lévő mészkőbányák anyagából. A csömöszölt tömör mészkő falakat az Intézet sok épületének fala még ma is őrzi.
Az eredetileg 36 tiszti és 250 legénységi férőhellyel rendelkező intézet fejbélyegzőjének lenyomata fennmaradt: "K. u. k. Erzrh. Josef Heilstaette für Lungenkranke Soldaten, Budakeszi". Az intézet neve később többször megváltozott. A Tanácsköztársaság idején a Fodor József nevet viselte, továbbra is honvédségi rendeltetéssel. Egy 1920-as rendeletben viszont József Tüdőbeteg Szanatóriumnak nevezik, majd egy 1930-ból származó okiraton "M. Kir. Honvéd- és Közrendészeti József Főherceg Szanatórium"-ként szerepel.
A fennmaradt iratokból kitűnik, hogy rendeltetése elsősorban honvédségi állományú tüdőbetegek szanatóriumi ellátása volt. A második világháború végén szovjet hadikórházként működött az objektum, majd 1946-ban visszakerült a Magyar Honvédelmi Minisztérium birtokába. Ma már az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet az Egészségügyi Minisztérium égisze alatt tevékenykedik. Az OORI olyan személyek részére nyújt komplex bentlakásos, illetve "nappali kórházi" jellegű orvosi rehabilitációs szolgáltatásokat, akiket elsősorban mozgásszervi károsodás, fogyatékosság vagy rokkantság jellemez. Az intézet otthont ad a "Rehabilitációs Szakmai Kollégium"-nak, a "Magyar Rehabilitációs Társaság"-nak, az "Orvosi Rehabilitációért" alapítványnak és az "Ortopédtechnikusok Kamarájá"-nak is.

A rehabilitáció lehetősége sokak számára éltető remény az új életre

A rehabilitáció fogalma a latinból származik: valakinek valami iránti képességét, jártasságát jelölte. Hivatalos, világszerte elfogadott meghatározását mégis csupán 1980-ban fogalmazta meg és tette közzé a WHO: "olyan szervezett segítség, melyre egészségükben, testi, szellemi épségükben tartósan, vagy véglegesen károsodott emberek rászorulnak a társadalomba, a közösségbe történő visszailleszkedésük érdekébe." Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet a komplex orvosi rehabilitációban az országban egyedülálló munkát végző intézet. Az intézet csodálatos - európai színvonalú - környezetben található. Itt évente több száz sérültet ápolnak, gondoznak az ország egész területéről. A ma ismert legkorszerűbb eljárásokkal, módszerekkel igyekeznek a szakemberek a sérültek gyógyulását, rehabilitációját elősegíteni, s felkészíteni őket a lehetőség szerinti önálló életvitelre, családjukat pedig a beteg fogadására. A mozgásszervi rehabilitáció öt fő szakterülete: koponya-agy sérülés, gerincvelő-sérülés, stroke, amputáció, vegetatív kóma. Mindegyik terület komplex kezelést és törődést igényel, ezért a sérültek ellátását magasan képzett teamek végzik. A gyógyulás hosszú folyamata csak közös munka eredménye lehet, így az intézetben orvos, gyógytornász, pszichológus, gyógypedagógus dolgozik együtt a betegekkel. Az intézetben 1993 óta a minőségbiztosítás keretében - kérdőív segítségével - folyamatos betegelégedettségi vizsgálat folyik. Célja a betegek ellátásának javítása, olyan környezet kialakítása, melyben a beteg a legjobban érzi magát. A szolgáltatásokkal elégedett, kooperáló beteg ugyanis jobban betartja az orvos utasításait, maga is érdekeltté válik a gyógykezelésben. Itt a beteg kiváló feltételek mellett csodálatos környezetben épülhet és gyógyulhat.

Nappali Kórház

A Nappali kórház krónikus mozgásszervi betegségben szenvedő járóbetegeknek, önálló életvitelű mozgásfogyatékos embereknek nyújt orvosi rehabilitációs szolgáltatásokat. A Nappali kórház célja a lehetséges mozgáskészség, az önellátás és a lelki egyensúly elérésével az optimális életminőség kialakítása. Orvosi indikáció alapján, szoros ellenőrzés mellett, terhelhetőségtől függően folynak a betegek egyéniségéhez adaptált kezelések, melyek az egészségügyi ismeretek bővítése érdekében felvilágosító előadásokkal, életmódra vonatkozó tanácsokkal egészülnek ki. A Nappali kórház széles spektrumon működik, így szolgáltatásai között megtalálható - a teljesség igénye nélkül - az egyéni és csoportos gyógytorna, gyógymasszázs, elektroterápiás kezelések, hidroterápia, sport terápia, gyógyszeres pakolások. Távozáskor igény szerint - az otthoni rendszeres gyógytorna folytatását elősegítő és megkönnyítő - egyénre szabott gyógytorna kazettát kapnak a betegek.

Oktatás, könyvtár, alapítvány

Az intézet falai között folyik a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának rehabilitációs graduális képzése, valamint mozgásszervi rehabilitációs szakorvosképzés és szakvizsgáztatás, de az intézet részt vesz több szakma rezidens képzésében is. Továbbá elérhető a foglalkoztató terapeuta posztgraduális képzés, a gyógytornász alapképzés, a gyógypedagógus alapképzés és szociális munkás hallgatók képzése is. Az intézet szerepet vállal egészségügyi menedzserek és egyetemi ápolók képzésében is. Természetesen az oktatási tevékenység mellett magas színtű kutatói tevékenységre is jut kapacitás.
Az intézetben folyó oktató tevékenységet, az oktatásban részt vevő szakemberek, valamint a hallgatók szakirodalmi igényeinek kielégítését az Orvosi Könyvtár munkatársai végzik. A képzésben részt vevő hallgatók a könyvtárat - beiratkozás mellett - használhatják.
Az Orvosi Rehabilitációért Alapítvány 1999-ben jött létre. Célja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet szakmai munkájának javítása, a rehabilitáció szakmai színvonalának emelése, a rehabilitációs munka tárgyi és szakmai feltételeinek javítása. Az intézet nagy álma, hogy a 2000-ben kezdődő fejlesztések egyik bázisaként a közeljövőben létre jöjjön a kóma-centrum, ami egy komoly területtel bővítené ki a szolgáltatások tárházát.
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Főigazgató:Dr. Vízkelety Tibor
Kórházalapítás:1918. május 1.
Osztályok száma:aktív: 2, rehabilitációs: 7, egy nappali kórház
Vonzáskörzet:országos
Ellátott fekvőbetegek száma:3200/év
Ellátott járóbetegek száma:14.050/év
Orvoslétszám:41
Egészségügyi szakdolgozói létszám:szakdolgozó: 120, ápoló: 120
Aktív betegágyak száma:357
Alapítvány: Orvosi Rehabilitációért Alapítvány
Bankszámla száma: 10300002-20332882-70073285
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében még erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozik fel a felhőzet, elszórtan kisebb eső, zápor, a hegyekben hózápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag