Már egy injekció is fájdalomcsillapító lehet gerincvelő-sérülés után

A Cleveland Klinika kutatói olyan egyszeri injekciót fejlesztettek ki, amely a gerincvelő-sérülés után alkalmazva hosszú időre csillapítja a fájdalmat.

A fibronektin - az emberi szervezetben természetesen előforduló egyik fehérje - az idegsejtek túlélését, növekedését és kommunikációját támogatja az agyban és a gerincvelőben. A kutatók állatkísérlet révén rájöttek, hogy a fibronektin befecskendezése a gerincvelőbe bizonyos jelátvivő útvonalakat aktivál, és fájdalomcsillapító hatást eredményez.

"Nagyon örülünk a fibronektin injekció eredményének" - nyilatkozta a klinika egyik kutatója, Ching-Yi Lin. - "Ez valószínűleg komoly változásokat jelent majd a gerincvelő-sérülést követő fájdalomcsillapítás terén."

A korábbi kutatás azt mutatta, hogy a gerincvelő sérülése növeli a vér-gerincvelő gát áteresztőképességét, ami a gerincvelő a gyulladásos sejteknek való kitétele következtében krónikus fájdalmat eredményez. A fájdalom különösen fontos probléma a gerincvelő-sérüléseket követően, mert ezt a fájdalmat még magánál a bénulásnál is bénítóbbnak tartják.

A Journal of Neurotrauma szaklapban megjelent kutatás a fibronektin és a krónikus fájdalom csillapítása közötti összefüggést ugyan nem tudta pontosan megmagyarázni, az eredmények azonban azt mutatták, hogy a fibronektin a vér-gerincvelő gát integritásának megőrzésén kívül nyolc hónapig jelentős mértékben csökkentette a gyulladásos választ. Kiderült, hogy a fibronektin visszafordította a szerotonin idegi átvivőanyag szintjének a gerincvelő-sérülés következtében kialakult visszaesését. Ez az anyag jelentős szerepet játszik a fájdalom észlelésében.

A kutatás következő szakaszában a késleltetett fibronektin-kezelés hatását vizsgálják a krónikus fájdalom gátlására gerincvelő-sérülés után, ami klinikai szempontból lényegesebb. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a kezelés későbbi időpontokban is működik.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: