Már egy injekció is fájdalomcsillapító lehet gerincvelő-sérülés után

A Cleveland Klinika kutatói olyan egyszeri injekciót fejlesztettek ki, amely a gerincvelő-sérülés után alkalmazva hosszú időre csillapítja a fájdalmat.

A fibronektin - az emberi szervezetben természetesen előforduló egyik fehérje - az idegsejtek túlélését, növekedését és kommunikációját támogatja az agyban és a gerincvelőben. A kutatók állatkísérlet révén rájöttek, hogy a fibronektin befecskendezése a gerincvelőbe bizonyos jelátvivő útvonalakat aktivál, és fájdalomcsillapító hatást eredményez.

"Nagyon örülünk a fibronektin injekció eredményének" - nyilatkozta a klinika egyik kutatója, Ching-Yi Lin. - "Ez valószínűleg komoly változásokat jelent majd a gerincvelő-sérülést követő fájdalomcsillapítás terén."

A korábbi kutatás azt mutatta, hogy a gerincvelő sérülése növeli a vér-gerincvelő gát áteresztőképességét, ami a gerincvelő a gyulladásos sejteknek való kitétele következtében krónikus fájdalmat eredményez. A fájdalom különösen fontos probléma a gerincvelő-sérüléseket követően, mert ezt a fájdalmat még magánál a bénulásnál is bénítóbbnak tartják.

A Journal of Neurotrauma szaklapban megjelent kutatás a fibronektin és a krónikus fájdalom csillapítása közötti összefüggést ugyan nem tudta pontosan megmagyarázni, az eredmények azonban azt mutatták, hogy a fibronektin a vér-gerincvelő gát integritásának megőrzésén kívül nyolc hónapig jelentős mértékben csökkentette a gyulladásos választ. Kiderült, hogy a fibronektin visszafordította a szerotonin idegi átvivőanyag szintjének a gerincvelő-sérülés következtében kialakult visszaesését. Ez az anyag jelentős szerepet játszik a fájdalom észlelésében.

A kutatás következő szakaszában a késleltetett fibronektin-kezelés hatását vizsgálják a krónikus fájdalom gátlására gerincvelő-sérülés után, ami klinikai szempontból lényegesebb. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a kezelés későbbi időpontokban is működik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra