Parodontitis

A fogak és az őket beágyazó íny szoros kölcsönhatásban vannak egymással. A beteg fogak megbetegítik az ínyt is, és fordítva, a beteg ínyből előbb-utóbb kihullanak a fogak.

A fogak és az őket beágyazó íny szoros kölcsönhatásban vannak egymással. A beteg fogak megbetegítik az ínyt is, és fordítva, a beteg ínyből előbb-utóbb kihullanak a fogak. Ezért nem csak a fogainkra és fogmosásra kell ügyelnünk, az egész szájüregben körül kell időnként nézni. A száj, és azon belül az íny leggyakoribb és ezért legtöbb figyelmet igénylő betegségei a fogínyvérzés, a terhességi ínygyulladás, a fiatal- és időskori fogágy-gyulladás, valamint az afták és a rossz szájszag.

Ki mint veti ágyát, ...

A fogágyat nem a fogak, de alapvetően még csak nem is mi vetjük, mégis nekünk kell tennünk érte, különben a fogak "nem érzik jól magukat" és elhagyják helyüket. Alighanem a fogak elvesztéséért legalább olyan arányban felelős a parodontitis, mint a szuvasodás.

A fogínyvérzés nem csupán kellemetlen velejárója az erőteljes fogmosásnak, hanem kifejezetten kóros is. A kezdődő fogínybetegség, az ínygyulladás jele. A folyamat - amit mindjárt közelebbről is megismerünk - ekkor még megelőzhető.

Valami nincs az ínyére, avagy a parodontitis okai

A parodontitis a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról. Végső soron a fogak kilazulásához, majd kihullásához vagy szükségszerű kihúzásához vezet. A legkönnyebben kiküszöbölhető és leggyakoribb oka az elégtelen fogápolás. Az eltávolítatlan lepedék és fogkő baktériumflórája a fognyak irányából gyulladásossá teheti az ínyt.

Helyes ápolás mellett, eredendően egészséges, ellenálló fogzománcú és fogszövetű embereknek is okozhat gondot. Az örökletes tényezők között kiemelkedő szerepe van a fogak és rajtuk keresztül az íny egészségtelen terhelésének, ami adódhat fogcsikorgatásból vagy az állkapocs alakjából, a szabályozatlan fogakkal történő vagy nem kielégítő rágásból.

A parodontitis-hajlamot fokozhatják - különösen nőknél - bizonyos hormonális változások, egyes betegségek (diabétesz, anyagcsere-betegségek, az immunrendszer gyengesége, fertőzések) és a helytelen, szénhidrátban nagyon gazdag és rendszertelen (nassolós) táplálkozás is.

Terhességi ínygyulladás

Nem törvényszerű, hogy az anya fogazata elromlik terhesség alatt. Bár a magzat fejlődése elvonhat az anya szervezetéből ásványi anyagokat, a fő ok megfelelő kalcium- és fluorid-ellátás mellett mégis csak a helytelen szájhigiéné. A fogínyvérzés és fogágy-gyulladás okai a hormonális változásokban keresendők, és terhesség után a problémák rendszerint megszűnnek. Addig is enyhén masszírozva, különös gonddal kell fogat mosni, és gyakrabban kell felkeresni a fogorvost ellenőrzés céljából.

A kezdetektől - reméljük, nem végig

A fogíny és a fognyaki tájék érzékenység intő jelek lehetnek, már csak azért is, mivel az érzékeny területet hajlamosak vagyunk megkímélni a tisztításnál, ami végső soron csak növeli a betegség kialakulásának esélyét. A helytelenül tisztított lepedékben és az eltávolítatlan fogkőben elszaporodó baktériumok anyagcseretermékei gyulladáskeltőek. A már észlelhető kóros elváltozás az ínyszél gyulladásával kezdődik, melynek első jele az ínyvérzés. A fogmedret borító nyálkahártya megduzzad, a fogak közelében élénk piros színű lesz, érintésre fájdalmas, vérzik. Ezt a gyulladást nevezzük gingivitisnek (gingiva=fogíny). A folyamat ekkor még gondos szájápolással visszafordítható.

A gyulladt íny elemelkedve a fognyaktól ideális búvóhelyet biztosít a gyulladáskeltő baktériumoknak. A gyulladás a fog gyökere mentén is terjedve és krónikussá válva súlyos esetben fogágy-gyulladáshoz, azaz parodontitishez vezethet. A betegség rendszerint 35 éves kor után, sajnos elég alattomosan jelentkezik.

Kezelés

A legegészségesebb fognak sincs esélye megmenekülnie, ha az őt hordozó állkapocscsont, a közte és foggyökér közötti kötőszövetes tartófonalak és az íny együttesen erre nem képes. A kezelésnek a kiváltó okoknak megfelelően ugyancsak sokrétűnek kell lennie. A folyamat előrehaladottságáról röntgennel és speciális ínyszonda segítségével lehet tájékozódni. Ha a fogak már meglazultak, a fogszövet csontállományát is megvizsgálják.

Miután az orvos tisztában van az íny és a foggyökér állapotával, eldönti, milyen kezeléseket tart szükségesnek. A beteg komplex kezeléséhez hozzátartozik az esetleges járulékos betegségek, anyagcsere-zavarok számba vétele, a száj baktériumflórájának kitenyésztése is. A hormonkészítményeket szedők erről is tájékoztassák fogorvosukat. A szükség esetén többlépcsős kezelés célja a fogak megtartása és lehetőleg az íny eredeti állapotának helyreállítása.

Először egy professzionális fogtisztításra kerül sor, melynek során mindenhonnan, a fogközökből is eltávolítják a fogkövet, majd az orvos és beteg megbeszélik a helyes otthoni szájápolást. Ha a fogtisztítás önmagában nem hoz kielégítő eredményt, további kezelés következik.

A második lépcsőben elkerülhetetlen a korrektív vagy sebészeti beavatkozás mérlegelése. Ide tartozik egy esetleges fogszabályozás is. A kezelések bizonyára több ülésben, 1-2 évig is eltarthatnak, hiszen a javulást, az elért eredményt folyamatosan ellenőrizni kell.

Indokolt esetben egy speciális beavatkozás során a foggyökér mellett az ínyben megtisztítják a foggyökeret és igyekeznek helyreállítani a fogat rögzítő szöveti elemeket.

A diagnózishoz és a kezelés megtervezéséhez ugyancsak fontos a száj baktériumflórájának megismerése, a felelős kórokozó meghatározása. Rendszerint antibiotikum-kezeléssel igyekeznek megszabadítani tőle a fogínybetegséggel küszködő pácienst.

Rendszerint sikeres kezelést követően sem sikerül tökéletesen helyreállítani a foggyökeret körülvevő kötőszövetes struktúrát, tehát ezután már mindig fokozott figyelemmel kell tisztítani és gondozni a fognyak és íny találkozásának helyét, hogy a gyulladás ne újuljon ki. Gyógyult parodontózist követően elengedhetetlen a minimum félévenkénti fogorvosi kontroll és professzionális fogtisztítás.

Afta

Apró, de nagyon fájdalmas kiütések jelennek meg az ajak belső részén, ill. a szájüregben. Ezek fehéresen elszíneződő, vörös udvarral határolt kiütések, oka vírusfertőzés. A vírus a legtöbb ember szervezetében jelen van, időnként az ellenálló képesség csökkenésekor okozhat panaszokat. Forduljon orvoshoz vagy fogorvoshoz!

Rossz szagú lehelet

Hosszú távon bizonyos ételek rendes fogápolás mellett nem okozhatnak kellemetlen szájszagot. A nem kielégítő szájápolás és a fogromlás viszont felelősek lehetnek érte, saját fogak és fogpótlások viselése mellett egyaránt. Ritkán stressz és a lelki problémák is kiválthatják ezt a tünetet. Többnyire fogkő, ínygyulladás, a nyálkahártya apró fekélyei, esetleg az orr és az orrüreg fertőzése, lázas megbetegedések vagy tüdő- és emésztőrendszeri betegségek is okozhatják. A kivizsgáláshoz célszerű először a fogorvost felkeresni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő