Száj- és fogászati rendellenességek

A szájüreg a fogakkal és a hozzájuk tartozó nyálmirigyekkel az emésztőrendszer első részét alkotja. Nem megfelelő működése, vagy betegségei a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethetnek. A fogszuvasodás mára népbetegségnek tekinthető, egyike a világ leggyakoribb betegségeinek. A fogak romlásából (is) adódóan csökkenhet a rágóképesség, amely korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja az élelmiszerek felaprózását. Emiatt a nyálenzimek aktivitása is csökken, a gyomor-bél traktusba emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, fizikai gyengeség) is.

Saverózió tünetei és kezelése

Mi a saverózió?

A fogak felszínét borító fogzománc, a testünk legkeményebb anyaga, savak hatására időlegesen mégis megpuhulhat, mert veszít az ásványianyag-tartalmából. A szervezet védekező mechanizmusa képes korrigálni ezt a hibát, és a nyálból visszaépülnek a zománc normál állapotához nélkülözhetetlen anyagok. Ha a fogzománcot gyengítő hatások túl sokáig tartanak, vagy túl gyakran ismétlődnek, a regenerálódás nem következik be, és felléphet a saverózió. A felpuhult fogzománc elvékonyodik, amit elősegíthet a fogmosáskor alkalmazott dörzsölés is.

Tünetek

A saverózió okai

A fogfelszínt kikezdő savak két forrásból származhatnak. Egyrészt az erős gyomorsav kerülhet fel a szájüregbe reflux vagy hányás útján. Ez nagyon koncentrált anyag, amely gyorsan komoly károkat okozhat a fogakban. Másrészt a táplálkozás során férhetnek a fogakhoz alacsony pH értékű anyagok - ezek a legközönségesebb élelmiszerek is lehetnek.

Például az üdítőitalok, a sportitalok, az energiaitalok és gyümölcslevek kifejezetten savasak, de még a kávé, a limonádé vagy a citromos tea is. Némelyik gyümölcs, különösen a citrusfélék szintén veszélyesek a fogakra. De a sör, a bor, a C-vitamin tabletták, az ecet vagy a koktélok is ártanak a fogzománcnak, és néhány gyógyszer is e körbe sorolható.

A saverózió tünetei és kezelése

A fogfelszín kopása kezdetben nehezen vehető észre, s csak akkor mutatható ki könnyebben, ha a folyamat már előrehaladottabb, és a sima és fényes fogzománc fokozatosan elvékonyodik, áttetszővé, esetenként majdnem átlátszóvá, sárgává vagy mattá válik. További intő jel, ha a fogak érzékennyé válnak a hidegre és melegre, illetve a fogak hátsó felén vagy élén bemaródások alakulnak ki. A folyamat előrehaladtával, akár a tömések is kiemelkedhetnek kissé a környező fogfelületből.

A kezeletlen saverózió a fogzománc fokozatos elvesztését eredményezi, ami hosszadalmas és komplex (tömésekkel, héjak és koronák felhelyezésével, gyökérkezeléssel tarkított) beavatkozások kiindulása lehet. Azért is fontos a fogászati ellenőrzéseken való rendszeres részvétel, mert a saverózió végül is nem kezelhető olyan egyszerűen, mint a szuvasodás, a folyamat (a kezdeti szakaszát kivéve) már nem fordítható vissza. Továbbá a saverózió elleni leghatékonyabb fellépést a folyamatot kiváltó okok megszüntetése, a károsodáshoz vezető szokások megváltoztatása jelenti.

A saverózió megelőzése

A fogak eróziója megelőzhető, a savak és a fogak érintkezésének korlátozásával.

Íme, néhány használható módszer:
  • Egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakítása és betartása.
  • Fluor tartalmú víz fogyasztása az üdítő vagy gyümölcslé helyett.
  • Gyümölcs fogyasztása a gyümölcslé helyett.
  • A savas ételek vagy italok fogyasztásának ritkítása.
  • Szívószál használata savas ital fogyasztásakor.
  • A reflux vagy hányás orvosi kezeléséről való gondoskodás.
  • A C-vitamin tablettát nem szabad szétrágni.
  • Ajánlott a cukormentes rágógumi étkezések utáni használata, mert elősegítheti a védelmet nyújtó nyál áramlását.
Ha mégis erősen savas étel vagy ital került a szájba, a savakat érdemes semlegesíteni, például fluoridos szájvízzel vagy szódabikarbónás oldattal történő öblítéssel, illetve tejtermékek fogyasztásával. Érdemes puha sörtéjű fogkefét és fluoridos fogkrémet használni, és a fogfehérítő, súroló hatású fogkrémeket elkerülni.

A legerősebb védelmet azonban a nyál jelenti, amely lemossa a savakat a gyomorba, és az erózió korai szakaszában képes pótolni a fogzománc elvesztett ásványi anyagait. Ezért a szájszárazság növelheti a saverózió kockázatát. Ha a test jól hidratált, akkor a nyálelválasztás is jól működik, ezért gondoskodni kell a megfelelő folyadék utánpótlásról, például fluoros víz fogyasztásával. Ha a szájszárazság tartós, akkor erről érdemes orvossal, fogorvossal konzultálni. A szájszárazságot egyébként a túlzott koffeinbevitel is előidézheti, ezért a túl sok kávé, tea, csokoládé, kóla vagy energiaital fogyasztása nem ajánlatos.

Magyarországon bő tíz évvel ezelőtt a saverózió a fogorvosoknál megforduló pácienseknek a 20 százalékát érintette, mára ez az arány 40 százalékra emelkedett. Ezzel a világtendenciának megfelelünk, hiszen az Egyesült Államokban 41, Nagy-Britanniában 37 százalék az érintettek aránya. A fogorvosok megegyeznek abban, hogy a változást az életmód átalakulása okozta, amely a táplálkozási szokásokra is komoly hatással van. Egyre több savas élelmiszert, különösen sok szénsavas italt fogyasztunk, ami a fő felelőse lehet a kedvezőtlen tendenciának.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Dr. Déry Péter fogszakorvosnak

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció