Száj- és fogászati rendellenességek

A szájüreg a fogakkal és a hozzájuk tartozó nyálmirigyekkel az emésztőrendszer első részét alkotja. Nem megfelelő működése, vagy betegségei a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethetnek. A fogszuvasodás mára népbetegségnek tekinthető, egyike a világ leggyakoribb betegségeinek. A fogak romlásából (is) adódóan csökkenhet a rágóképesség, amely korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja az élelmiszerek felaprózását. Emiatt a nyálenzimek aktivitása is csökken, a gyomor-bél traktusba emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, fizikai gyengeség) is.

Saverózió tünetei és kezelése

Mi a saverózió?

A fogak felszínét borító fogzománc, a testünk legkeményebb anyaga, savak hatására időlegesen mégis megpuhulhat, mert veszít az ásványianyag-tartalmából. A szervezet védekező mechanizmusa képes korrigálni ezt a hibát, és a nyálból visszaépülnek a zománc normál állapotához nélkülözhetetlen anyagok. Ha a fogzománcot gyengítő hatások túl sokáig tartanak, vagy túl gyakran ismétlődnek, a regenerálódás nem következik be, és felléphet a saverózió. A felpuhult fogzománc elvékonyodik, amit elősegíthet a fogmosáskor alkalmazott dörzsölés is.

Tünetek

A saverózió okai

A fogfelszínt kikezdő savak két forrásból származhatnak. Egyrészt az erős gyomorsav kerülhet fel a szájüregbe reflux vagy hányás útján. Ez nagyon koncentrált anyag, amely gyorsan komoly károkat okozhat a fogakban. Másrészt a táplálkozás során férhetnek a fogakhoz alacsony pH értékű anyagok - ezek a legközönségesebb élelmiszerek is lehetnek.
Például az üdítőitalok, a sportitalok, az energiaitalok és gyümölcslevek kifejezetten savasak, de még a kávé, a limonádé vagy a citromos tea is. Némelyik gyümölcs, különösen a citrusfélék szintén veszélyesek a fogakra. De a sör, a bor, a C-vitamin tabletták, az ecet vagy a koktélok is ártanak a fogzománcnak, és néhány gyógyszer is e körbe sorolható.

A saverózió tünetei és kezelése

A fogfelszín kopása kezdetben nehezen vehető észre, s csak akkor mutatható ki könnyebben, ha a folyamat már előrehaladottabb, és a sima és fényes fogzománc fokozatosan elvékonyodik, áttetszővé, esetenként majdnem átlátszóvá, sárgává vagy mattá válik. További intő jel, ha a fogak érzékennyé válnak a hidegre és melegre, illetve a fogak hátsó felén vagy élén bemaródások alakulnak ki. A folyamat előrehaladtával, akár a tömések is kiemelkedhetnek kissé a környező fogfelületből.
A kezeletlen saverózió a fogzománc fokozatos elvesztését eredményezi, ami hosszadalmas és komplex (tömésekkel, héjak és koronák felhelyezésével, gyökérkezeléssel tarkított) beavatkozások kiindulása lehet. Azért is fontos a fogászati ellenőrzéseken való rendszeres részvétel, mert a saverózió végül is nem kezelhető olyan egyszerűen, mint a szuvasodás, a folyamat (a kezdeti szakaszát kivéve) már nem fordítható vissza. Továbbá a saverózió elleni leghatékonyabb fellépést a folyamatot kiváltó okok megszüntetése, a károsodáshoz vezető szokások megváltoztatása jelenti.
A fogak felszínét borító fogzománc, savak hatására időlegesen megpuhulhat
A fogak felszínét borító fogzománc, savak hatására időlegesen megpuhulhat

A saverózió megelőzése

A fogak eróziója megelőzhető, a savak és a fogak érintkezésének korlátozásával.
Íme, néhány használható módszer:
  • Egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakítása és betartása.
  • Fluor tartalmú víz fogyasztása az üdítő vagy gyümölcslé helyett.
  • Gyümölcs fogyasztása a gyümölcslé helyett.
  • A savas ételek vagy italok fogyasztásának ritkítása.
  • Szívószál használata savas ital fogyasztásakor.
  • A reflux vagy hányás orvosi kezeléséről való gondoskodás.
  • A C-vitamin tablettát nem szabad szétrágni.
  • Ajánlott a cukormentes rágógumi étkezések utáni használata, mert elősegítheti a védelmet nyújtó nyál áramlását.
Ha mégis erősen savas étel vagy ital került a szájba, a savakat érdemes semlegesíteni, például fluoridos szájvízzel vagy szódabikarbónás oldattal történő öblítéssel, illetve tejtermékek fogyasztásával. Érdemes puha sörtéjű fogkefét és fluoridos fogkrémet használni, és a fogfehérítő, súroló hatású fogkrémeket elkerülni.
A legerősebb védelmet azonban a nyál jelenti, amely lemossa a savakat a gyomorba, és az erózió korai szakaszában képes pótolni a fogzománc elvesztett ásványi anyagait. Ezért a szájszárazság növelheti a saverózió kockázatát. Ha a test jól hidratált, akkor a nyálelválasztás is jól működik, ezért gondoskodni kell a megfelelő folyadék utánpótlásról, például fluoros víz fogyasztásával. Ha a szájszárazság tartós, akkor erről érdemes orvossal, fogorvossal konzultálni. A szájszárazságot egyébként a túlzott koffeinbevitel is előidézheti, ezért a túl sok kávé, tea, csokoládé, kóla vagy energiaital fogyasztása nem ajánlatos.

Magyarországon bő tíz évvel ezelőtt a saverózió a fogorvosoknál megforduló pácienseknek a 20 százalékát érintette, mára ez az arány 40 százalékra emelkedett. Ezzel a világtendenciának megfelelünk, hiszen az Egyesült Államokban 41, Nagy-Britanniában 37 százalék az érintettek aránya. A fogorvosok megegyeznek abban, hogy a változást az életmód átalakulása okozta, amely a táplálkozási szokásokra is komoly hatással van. Egyre több savas élelmiszert, különösen sok szénsavas italt fogyasztunk, ami a fő felelőse lehet a kedvezőtlen tendenciának.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Dr. Déry Péter fogszakorvosnak
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.