Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Anhedónia tünetei és kezelése

Mi az anhedónia?

Az anhedónia a depresszió egyik fő tünete, alatta örömtelenségérzetet - az öröm érzésének hiányát - kell érteni. Jelentkezésekor elveszti a szerepét minden olyan örömforrás, amely az érintettek korábbi életszakaszaiban fontos volt. Erre utal már maga az elnevezés is: a görög eredetű hedónia szó örömöt jelent, ez a kifejezés kapott egy fosztóképzőt. Az örömtelenség mellett az anhedóniára az apátia és a közönyösség is jellemző.

Tünetek

Az anhedónia előfordulása és okai

Az örömérzés eltűnése szinte mindig különféle mentális zavarokhoz társul, azoknak az anhedónia tulajdonképpen csak az egyik tünete. A legjellemzőbb ilyen kórkép a depresszió, amelynél az anhedónia mindig nagyon jól megfigyelhető. Lehet ilyen kísérőtünete sok egyéb hangulatzavarnak - például a bipoláris hangulatzavar -, de a szorongásos kórképeknél is jelentkezhet ilyesmi. Tünete lehet az anhedónia a stressznek is.
A elmebetegségeknél - például a skizofréniánál - szintén jelentkezhet ilyen tünet. Sok esetben tudatmódosító szerek - drogok és az alkohol - használata is okozhat anhedóniát, de eleve már a függőségeket is kísérheti ilyen panasz. Sokszor utóbbi az oka annak is, hogy a drog- vagy alkoholfüggők ismételten a kábítószerhez vagy az italhoz menekülnek. Ilyen esetekben a szer újbóli megszerzése okoz némi örömöt, de az később ismét örömtelenségbe, kiüresedésbe csap át.
Mivel az anhedónia több betegségnek is tünete is, előfordulását pontosan meghatározni nem lehet. Például ha burnout-szindróma esetén jelentkezik, vagy ha az életközépi válság kísérő tünete, akkor leginkább a 35-40 éveseket érinti, míg ha a depressziót kíséri, akkor bármelyik életkorban előfordulhat. Ha skizofréniához társul, akkor főleg fiatal felnőttkorban alakul ki.

Az anhedónia tünetei

Az anhedónia maga egy tünet, amelynek legfőbb jellemzője az örömtelenség, illetve az arra visszavezethető problémák, többek közt az aszexualitás. Ez esetben tulajdonképpen ok és okozatról beszélünk, lévén ilyenkor maga a szexualitás veszti el "érdekességét", nem képes örömforrásként működni. Ugyanez a helyzet az olyan élményekkel és örömökkel, amelyeket korábban például finom ételek íze és illata jelentett, vagy akár egy hobbi nyújtott. Az érintettek gyakorlatilag minden területen visszafogottabbá válnak, a korábbi örömforrásokat már nem is keresik, hiszen azokból nincsenek pozitív visszacsatolásuk, és nem nyújtanak semmilyen élvezetet. Jellemző rájuk az is, hogy nincsen jövőképük, fáradékonyak, energiátlanok.
Anhedóniánál a munkában elért sikerek sem jelentenek örömet, ezért van az, hogy a jelenség tipikus tünete a burnout-szindrómának is. Ez esetben tulajdonképpen az történik, hogy a korábbi kihívások már nem jelentenek örömet, sőt az érintetteket kifejezetten irritálják azok a dolgok, amelyek korábban jó érzéssel töltötték el őket. Emiatt van az is, hogy az érintettek alulmotiválttá válnak. Érdekes, de előfordul, hogy az anhedónia csak egyes területeken jelenik meg: például csak a szexualitásban, csak a munkában, illetve csak a hobbiban. Ez esetben még nem beszélünk súlyos anhedóniáról.

Az anhedónia diagnózisa

Mivel az anhedónia nem mentális kórkép, hanem több betegségnek is a tünete lehet, a szakemberek mindig annak diagnózisát állítják fel, ami ezt a tünetet kiváltja. Ehhez szükség van az anamnézis felvételére, az egyéb tünetek felkutatására és értékelésére - például a depressziónak az anhedónia mellett sok egyéb tünete is van. Ezeket az információkat a pszichológusok és a pszichiáterek beszélgetésekből, tesztekből szerezhetik meg.
A környezet akkor gyanakodhat anhedóniára, ha az érintett feltűnően örömtelen és megüresedett, magában üldögél, leginkább befele fordul, érzelmek nem látszanak rajta, nem lehet feldobni vagy felvidítani. Az érintettek számára a hangulatváltozások gyakorlatilag ismeretlenek, kedvtelenség jellemző rájuk, arcuk mindig kifejezéstelen, fakó sokszor katatón, mozgás nélküli.

Az anhedónia kezelése

A kezelés minden esetben a kiváltó ok, tehát az alapbetegség kezelését jelenti. Ez például depressziónál gyógyszeres kezelést és pszichoterápiát is jelent. Ilyen esetekben az antidepresszánsok szedésének célja a hangulat stabilizálása, az örömérzet stimulációja. A pszichoterápia a kiváltó okok feltárásához és az öröm újratanulásához elengedhetetlen.

Az anhedónia gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek mindene esetben a kiváltó októl függnek. Tehát nem mindegy, hogy az anhedónia például skizofrénia vagy depresszió tüneteként jelentkezik-e. Előbbi például nem gyógyítható, csak az érintettek állapota javítható. Magára a tünetre az antidepresszánsoknak minden esetben nagyon jó hatása van.

Az anhedónia megelőzése

Törekedni kell a lelki egyensúly megőrzésére, az esetleg jelentkező mentális zavarokat pedig mihamarabbi kezeltetni kell.

Az anhedónia szövődményei

Mivel az anhedónia csak egy tünet, szövődménye nem lehet, a mögötte álló alapbetegségnek viszont már igen - például tartós depresszió miatt előfordulhat öngyilkosság. A huzamosabb ideig fennálló örömtelenségérzés és kiüresedés érzés alapból is kellemetlen és elviselhetetlen állapotot jelent, emiatt a helyzet idővel egyre súlyosabbá válhat.
A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

Nagyrészt gomolyfelhős idő várható, emellett a délkeleti tájakon is tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Szórványosan fordulhatnak elő záporok, jégdara záporok. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában zivatarok is kialakulhatnak. A hegyekben hózápor sem zárható ki. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok is átmeneti szélerősödéssel járhatnak. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.