Szorító gondok (2)

Gyermekkorban az aranyérbetegség rendkívül ritka. Ám a kicsiknél is előfordul, hogy sírnak a fájdalomtól székletürítésnél, és véres lesz a WC-papír...

A végbél berepedése

Gyermekkorban az aranyérbetegség rendkívül ritka. Ám a kicsiknél is előfordul, hogy sírnak a fájdalomtól székletürítésnél, és véres lesz a WC-papír. Ez azonban nem aranyér, hanem a végbél berepedése. A végbelet belülről borító nyálkahártya attól sérül, hogy túl kemény a rajta áthaladó széklet. Székrekedéssel küszködő felnőtteknél is igen gyakori. A kicsiknél a helyzet sokkal kellemetlenebb, mert a fájdalomtól való félelem miatt nem mernek kakilni, visszatartják a székelési ingert. Ez pedig ront a helyzeten: a széklet keményebbé válik, és még nagyobb fájdalmat okoz. A gyógyítás lényege a káros és kóros kör megszakítása. Azt kell elérni, hogy a széklet megfelelően lágy legyen. Székletlazító orvosságok, étkezés után elfogyasztott parafinolaj, glicerinkúp segíthet ebben. Minden székelés után 10-15 perces ülőfürdőkkel csillapíthatjuk a kellemetlen érzést. Fokozza a helyi vérkeringést is, ami segíti a gyógyulást.

Hámosító kenőcsök, kúpok is rendelkezésünkre állnak. Ha mégsem hozzák meg a várt eredményt, el kell végezni a műtétet.

Végbélviszketés

Kellemetlen érzés, hisz bármenynyire szeretnénk, nem illik nyilvánosan vakarózni. Gyerekeink ugyan kevésbé zavartatják magukat, de náluk sem kellemes látvány. Ez nem is betegség, csak tünet, melynek hátterében sok minden állhat, például a bélférgesség. A gyerekeknél ez a leggyakoribb ok. Leginkább a cérnagiliszta szeret megtelepedni gyermekeink végbelében. Nevét onnan kapta, hogy a kifejlett példányok úgy néznek ki, mint a két-három centiméteres fehér cérnadarabok, csak éppen igen sokan vannak és mozognak. A nőstények éjszaka a végbél fölső szakaszáról levándorolnak a végbélnyíláshoz, és ott a bőrredőkbe rakják petéiket. Komoly viszketést okoz a végbélnyílás területén, de kislányoknál a hüvely környékén is. A vakarózáskor a peték az ujjakra, a körmök alá, a fehérneműre, az ágyneműre, a játékokra kerülnek, így a fertőzés másokra is átterjedhet, és a bélférgességben szenvedő gyerek újból és újból gondoskodik a féregutánpótlásról. Ilyenkor nemcsak féreghajtó gyógyszereket kell szedni, de meg kell szabadítani a környezetet a petéktől. Az ágyneműt, a fehérneműt, a játékokat magas hőfokon kell kimosni. A féreghajtást követően a peték még legalább egy héten át folyamatosan ürülnek a székletből. Ez alatt az ágyneműt érdemes naponta váltani.

Bőrbajok

A végbélnyílást övező bőr rendellenességei is okozhatnak kellemetlen vakarózási kényszert. Ezen a helyen nem ritka az ekcéma, az allergiás gyulladás.

Az előbbi lehet veleszületett, de gyakrabban fordul elő, hogy allergia alakul ki valamilyen anyaggal szemben. Ilyenkor krémek, szappanok, mosóporok, öblítőszerek között kell keresni a bűnöst. Vannak ételek, italok is, bizonyos fűszerek, citrusfélék, kávé, sör, kóla stb., amelyek az arra érzékenyeknél végbélviszketést válthatnak ki. Kevesen tudják, hogy a C-vitamin tabletta is okozhat ilyen kellemetlenséget.

Tisztálkodás

A végbéltájék ápolása kényes feladat, ezért bármilyen kínos, erről is kell szólnunk. Ha székelést követően nem távolítjuk el gondosan a székletmaradványokat, könnyen gyulladás, viszketés léphet fel. Különösen kisgyerekeknél okoz ez problémát. Ne sajnáljuk az időt, tanítsuk meg a gyereket a popsi gondos törlésére. A leghelyesebb az lenne (ami sajnos nem mindig megoldható), hogy minden székelés után tiszta vízzel mossuk meg. Kellemetlen jelenség, hogy a végbél környékén a bőr befülled és kipállik. Erre hajlamosít a túl szoros vagy műszálas fehérnemű is. A túlöltöztetett gyerekek, különösen zárt harisnyanadrágban, erősen izzadnak, nem csoda, hogy hamarabb viszketni kezdenek. A túltápláltság, az elhízás is hajlamosít erre. A túlzott tisztálkodás is okozhat gondokat. A naponta többszöri szappanos lemosás is irritálhatja ezt az érzékeny tájékot.

Pszichés okok

A lélek nem maradhat ki semmiből. A vakarózás hátterében bizony nem ritkán szorongás, idegesség áll. Az állandóan dörzsölt, irritált végbélnyílás előbb-utóbb begyullad, még jobban viszket, és ez a szorongást, a rossz érzést tovább fokozza. Ördögi kör ez, amelyet minél előbb meg kell szakítani. Ha kell, akár pszichológus igénybevételével is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció