Tüdőgyógyászati vizsgálatok

Tüdő tűbiopszia

Célja

A mellkasfalhoz közeli tüdőelváltozásokból vékony tűvel, a mellkas bőrét és a mellkasfalat átszúrva citológiai mintát, biopsziát (szövetmintát) vesznek. Ebből kenetet készítenek, majd citológiai (sejttani) vizsgálatot végeznek. A megfestett kenetet mikroszkóp alatt vizsgálják, daganatsejteket, gyulladásos sejteket keresve a mintában.

Leírás

tüdő tűbiopszia - tűvel történő mintavétel a mellkasfalon keresztül, a tüdőből - TTP - perkután transztorakális vékonytű-biopszia (perkután - bőrön át, transztorakális - mellkasfalon keresztül történő) A vizsgálat során röntgen képerősítő segítségével, több irányból meghatározzák a tüdőben lévő elváltozás helyzetét, majd miközben a beteg fekszik, tűvel mintát vesznek belőle. Elölről, hátulról vagy oldalról történhet a tű beszúrása. Ez történhet helyi érzéstelenítésben, de erre általában nincs szükség, mert a szúrás nem okoz nagyobb fájdalmat, mint magának az érzéstelenítőnek a beadása.

Előkészítés

Különösebb előkészületre nincs szükség, nem kell, hogy éhgyomorra maradjon. A vizsgálat előtt beleegyező nyilatkozat aláírását kérhetik a betegtől.

Figyelem!

Ha a betegnek gyógyszerérzékenysége van, pl. a helyi érzéstelenítő szerekre (Lidocain), mindenképpen jeleznie kell kezelőorvosának. Ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszereket (pl. Syncumar, Colfarit, Astrix, stb.) szed, jelezze orvosának, mert ezek növelik a súlyos vérzéses szövődmény kockázatát. Ha a betegnek szívbillentyű-betegsége van, szükség lehet arra, hogy a vizsgálat előtt antibiotikumot szedjen, ezt a kezelőorvossal kell megbeszélni.

Jó, ha tudja

A beteg készüljön fel arra, hogy a mintavétel után - az esetleges szövődmények veszélye miatt - általában 24 órán át tartó kórházi megfigyelés szükséges.

Veszélye

A szúrás helyén kis vérzés keletkezhet. A vizsgálat leggyakoribb szövődménye, hogy a szúrás helyén levegő kerül a mellhártya lemezek közé, ekkor légmell (pneumotórax, PTX) alakul ki. A bejutott levegő mennyiségétől függően pihenés, oxigénkezelés, vagy a bejutott levegő leszívása válhat szükségessé, ilyenkor egy vékony csövet helyeznek a mellűrbe, amit folyamatosan szívnak. A cső 3-5 nap elteltével eltávolítható. A légmell részjelenségeként a bőr alatti kötőszövetbe is juthat levegő. Ilyenkor a bőr megtapintásakor hóropogásszerű hangot lehet hallani, amikor az apró léghólyagok kidurrannak. A mintavétel után a beteg köhöghet vagy véres köpete lehet. Ilyenkor tüneti kezelés szükséges, a vércsíkos köpet miatt nem kell aggódnia, ez pár nap alatt elmúlik. Nagyobb vérzések ritkák. Nagyon ritkán előfordulhat az is, hogy levegő jut egy érbe, légembólia alakul ki, ez egy igen veszélyes szövődménynek tekinthető. Daganat jelenléte esetén nagyon ritkán a szúrás helyén a daganatsejtek szóródhatnak, később növekedésük figyelhető meg ezen a helyen.

Fájdalom

A tű beszúrásakor a beteg fájdalmat érez, de nem erősebbet, mint bármely tűszúrás esetén.

Lelet

A vizsgálat után napokon belül citológiai leletet adnak, ami pozitív, ha valamilyen betegség igazolódott ( pl. jó- vagy rosszindulatú daganat, TBC...). A negatív eredmény azt jelenti, hogy nincs daganat vagy azt, hogy nem találták el a vizsgálat során. Ilyenkor a mintavétel megismétlésére kerülhet sor.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.