Tüdőgyógyászati vizsgálatok

Légzésfunkciós vizsgálat

Célja

A tüdőbetegségek diagnosztikájában a légzésfunkciós vizsgálat nélkülözhetetlen rutineljárásnak tekinthető, csakúgy, mint a szív vizsgálatánál az EKG. A légzőrendszer zavarai jól mérhetők. Idült légzőszervi betegségek lefolyásának vizsgálatára, nyomonkövetésére is használják. Tüdőműtétek előtt a sebész, illetve az altatóorvos ennek eredménye alapján dönti el, alkalmas-e a beteg a tervezett műtétre. A tüdőgondozókban, tüdőosztályokon, magánrendelőkben, de sok háziorvosi rendelőben is el tudják végezni ezt az egyszerű vizsgálatot, amely semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Leírás

Az orr befogása után a szájba egy csövet illesztenek, ezen keresztül kell nyugodtan, illetve felszólításra erőltetve lélegezni, és ilyenkor mély belégzésre, ill. maximális levegőkifújásra törekedni. A gép a légzési térfogatokat és a légáramlási sebességeket analizálja. A beteg kora, neme és testmagassága alapján a gép kiszámítja a várt normálértékeket, és ehhez viszonyítja a mért adatokat. A vizsgálatot legtöbbször két-három alkalommal megismétlik, hogy a beteg megszokja az eszköz használatát, és az ne befolyásolja a vizsgálat eredményét. A légzésfunkciós értékeknél a legfontosabb annak a megállapítása, hogy a mért adatok a normál tartományba esnek-e, vagy kórosak. A kóros lelet alapján következtetni lehet arra, hogy milyen légzési zavar áll fenn, az eltérés enyhe vagy súlyos. Ismételt vizsgálatokkal a betegség lefolyása, valamint a kezelés hatása lemérhető. Vannak olyan egyszerű áramlásmérő eszközök, amivel pl. az asztmás betegek ellenőrizni tudják saját állapotukat, és ha abban romlást észlelnek idejében segítséget tudnak kérni.

Előkészítés

Különösebb előkészületre nincs szükség, nem kell az se, hogy éhgyomorra maradjon.

Veszélye

Veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom

Fájdalmatlan vizsgálat.

Lelet

A leleten sok rövidítés és számérték látható. Ilyenek például: VC: vitálkapacitás, a maximális ki-, ill. belégzés közötti térfogatkülönbség. RV: reziduális volumen, a teljes kilégzés után ennyi levegő marad a tüdőben. FEV1: erőltetett kilégzési térfogat, 1 másodperc alatt. FEV1/FVC: Tieffenau-index, a légúti szűkület jelzője. MMEF vagy FEF 25-75: maximális középkilégzési áramlási sebesség, a FEV 1-nél érzékenyebben jelzi a légutak szűkületét. A lelet kiértékelés nem egyszerű, így ezt bízzuk az orvosra, ehhez Önnek nem kell értenie.
Ezek a vizsgálatok is érdekelhetik

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.