Veszélyes zöldségvírus jelent meg itthon

Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron megyében is felbukkant a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV), amely nemcsak könnyen terjed, de jelentős veszteséget is okoz a mezőgazdaságban. A vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes.

Miért nem érdemes hűtőben tárolni a paradicsomot? Részletek itt.

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018 óta Európa számos országában teret hódított magának, és idén immár Magyarországon is felbukkant - derült ki a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből. A rendkívül könnyen terjedő, veszélyes növénykárosító ellen nincs hatékony növényvédelmi technológia, pedig az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést.

Európa-szerte egy új vírus megjelenése veszélyezteti a paradicsom- és paprikatermesztést
Európa-szerte egy új vírus megjelenése veszélyezteti a paradicsom- és paprikatermesztést. Fotó: Getty Images

Idén májusban a hatósági szemlék során vett minták laboratóriumi vizsgálata két hazai paradicsomtermelőnél igazolta a károsító jelenlétét. Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros, Győr-Moson-Sopron megyében pedig egy 6,2 hektár nagyságú üvegházban mutatták ki a vírust. Mindkét esetben növényegészségügyi zárlat alá kellett helyezni a teljes termesztő berendezést. Az illetékes kormányhivatalok növényvédelmi szakemberei megtették az ügyben a szükséges hatósági intézkedéseket, valamint megkezdték a fertőzések forrásának felderítését.

Hogyan védekezhetnek a termelők?

A Nébih közlése szerint a károsító zöldségvírus hazai előfordulása miatt még inkább fontos, hogy csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot a termesztők, ügyeljenek a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartására, és rendszeresen fertőtlenítsék a használt eszközöket, göngyölegeket. Javasolt továbbá az önellenőrzés is, mert a megbízható forrásból származó ültetési anyagoknál is előfordulhat a vírus. A külföldi előállítású vetőmagok felhasználása esetén nagyobb biztonságot adhat a vetés előtti célzott laboratóriumi vizsgálat. A ToBRFV-fertőzés tüneteinek első észlelését követően a gyanút be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak.

A Nébih egyben hangsúlyozta, hogy a vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes. Hatósági felügyelet mellett - bizonyos esetekben - a tünetmentes paradicsombogyók hazai értékesítésére továbbra is lehetőség van.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)