Űrparadicsomot termesztenek Magyarországon

Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el a Veresi Paradicsom Kft. üvegházában Veresegyházon.

Miért egészséges a paradicsom? Zöldség-e egyáltalán vagy gyümölcs? Részletek itt.

A magok az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatási projektjéből kerültek Magyarországra Schuminszky Nándor űrgyűjtőhöz, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagjához, aki felajánlotta azokat a növénytani kutatásokban a Szent István Egyetemmel is együttműködő Veresi Paradicsomnak. A világűrben járt paradicsommagokat a cég veresegyházi kutató-demó üvegházában vetették el március 4-én. Megfelelő körülmények között 5-7 nap múlva kikelnek, a palántákat a szakkertészek elültetik kőzetgyapotkockákba, és tiszta, hidrokultúrás termesztési metódusban növekednek majd. A termést jótékony célra, licitálásra bocsátja majd a veresegyházi üvegház.

Hogyan kerültek az űrbe a paradicsommagok?

A NASA más amerikai kutatóközpontok közreműködésével indította el SEED II elnevezésű oktatási programját. A most elültetett szetthez három különálló vetőmagcsomag tartozik. Mindegyik mag azonos változathoz, a California Rutgers Supreme paradicsomhoz tartozik, mindegyik magot azonos módon készítettek elő, majd 1997. szeptember 25. és 1997. október 6. között egy 9 napos időszakra különböző körülmények közé juttatták el. A magok egy részét az Atlantis űrrepülő rakterében a világűrbe juttatták, másik részét száraz tartályban a floridai Key Largónál víz alá eresztették, míg a kontrollmagok a szárazföldön maradtak a Park Seed vállalatnál. A magokat két évvel később, 1999-ben oktatási-kísérleti céllal iskoláknak, tanintézményeknek, gyűjtőknek juttatták el.

gallery-image
gallery-icon
Galéria

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció