Répa: a prosztatának is jó és szebben fütyülünk tőle

A gyerekeket gyakran azzal próbálják rávenni az állítólag látásjavító sárgarépa elfogyasztására, hogy jobban fognak fütyülni tőle. A legújabb kutatás szerint azonban a sárgarépa, legalább is a férfiak esetében, ennél sokkal jelentősebb egészségügyi előnnyel is járhat.

A kínai Zhejiang Egyetem kutatói kimutatták, hogy az élénk színű zöldség rendszeres fogyasztása közel ötödével csökkenti a prosztatarák kockázatát. Azokban a férfiakban, akik hetente legalább háromszor fogyasztottak sárgarépát, 18 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki prosztatadaganat.

A ellen, mások azonban kevés, vagy semmilyen előnyt nem mutattak ki.

Csökkenti a prosztatarák kockázatát a sárgarépa (Fotó: Europress)

A metaelemzésbe bevont kutatások többsége olyan férfiakban vizsgálta a daganat előfordulását, akik hetente három-öt alkalommal fogyasztottak elhízást is számításba vették.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: