Répa: a prosztatának is jó és szebben fütyülünk tőle

A gyerekeket gyakran azzal próbálják rávenni az állítólag látásjavító sárgarépa elfogyasztására, hogy jobban fognak fütyülni tőle. A legújabb kutatás szerint azonban a sárgarépa, legalább is a férfiak esetében, ennél sokkal jelentősebb egészségügyi előnnyel is járhat.

A kínai Zhejiang Egyetem kutatói kimutatták, hogy az élénk színű zöldség rendszeres fogyasztása közel ötödével csökkenti a prosztatarák kockázatát. Azokban a férfiakban, akik hetente legalább háromszor fogyasztottak sárgarépát, 18 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki prosztatadaganat.

A ellen, mások azonban kevés, vagy semmilyen előnyt nem mutattak ki.

Csökkenti a prosztatarák kockázatát a sárgarépa (Fotó: Europress)

A metaelemzésbe bevont kutatások többsége olyan férfiakban vizsgálta a daganat előfordulását, akik hetente három-öt alkalommal fogyasztottak elhízást is számításba vették.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: