Ötödével drágult a paradicsom

A többi élelmiszerhez mérten is kiemelten drágultak a zöldségek és gyümölcsök az elmúlt egy évben, sok gazda pedig a tavaszi fagyoktól tart, ami még tovább növelne az árakon.

Szinte minden termék ára nagyot ugrott az elmúlt időszakban, ezek közül is kiemelkedő azonban a zöldségek és gyümölcsök drágulása. Nagyjából ötödével többe kerül a paradicsom, a paprika és a hagyma, mint tavaly, illetve kétharmadával többe, mint tavalyelőtt. Az RTL Híradó szerint a következő hetek időjárása csak tovább ronthat a helyzeten.

paradicsom
Rengeteget drágultak a zöldségek és gyümölcsök. Fotó: Getty Images

A paradicsom 21, a paprika 17 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban a KSH adatai szerint, a vöröshagymáért pedig 13 százalékkal többet kértek. Két év alatt pedig nagyjából kétharmadával emelkedtek az árak. Ami csökkent, az eladott mennyiség. "Míg tavaly háromszor kellett mennem zöldségért, idén meg hát az év vége óta meg csak egyszer. Ennyi. És még abból is marad" - panaszkodott a Híradónak nyilatkozó kisboltos. 

Kelemen Péter, a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a fogyasztói ár alapvetően három fő elemből áll össze. Az egyik ilyen a termelői ár, illetve az úgynevezett post harvest vagy csomagolási költség, valamint magának a kiskereskedelemnek a költsége, illetve árrése. Ezekből az utóbbi kettő jelentősen emelkedett az elmúlt 2 év során - tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.