Ezért tűnt el a magyar eper a boltokból

Több szempontból is eltér az átlagostól az idei szezon Magyarországon, ami megmagyarázza, miért lehet egyre nehezebben hazai termesztésű szamócát kapni a boltokban, piacokon.

Idén másfél-két héttel hamarabb kezdődött a szamócaszezon, mint ahogy azt máskor megszokhattuk – hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a 24.hu-nak nyilatkozva. Hozzátette, általában április elején kezdődik itthon a szezon a fűtött, melegházi szamócával, az idei évben viszont ez már március végén elindult. Május közepétől aztán a szabadföldi szamóca is általában nagy számban jelenik meg a kínálatban, és egészen június közepéig ki is tart. A korai tavasz miatt ugyanakkor idén már április végén elkezdett érni a szabadföldi eper, június közepe helyett pedig már a hónap elejére nagyjából le is csengett a szezon.

szamóca, eper, gyümölcsmosás, kerti csap
A megszokotthoz képest idén hamarabb lezajlott a szamócaszezon itthon. Fotó: Getty Images

Részben tehát ez az oka a szakember szerint annak, hogy eltűnt a hazai üzletek polcairól a magyar szamóca. A helyzetet ráadásul az is tovább súlyosbítja, hogy az elmúlt időszak igencsak csapadékos időjárást hozott. A szezon végén a szabadföldi szamóca nagyon érzékeny az esőre, így tehát ez is csökkentette az elérhető termés mennyiségét. Mostanra jellemzően román és lengyel eper kapható a boltokban. Lengyelországban kapcsán Apáti megemlítette, hogy földrajzi elhelyezkedése okán hűvösebb valamelyest az éghajlata, így ott rendszerint két-három héttel később kezdődik az eperszezon a magyarhoz képest.

A magyar szamóca finomabb, mint az import? A magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik – hívta fel a figyelmet április végén a FruitVeb és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A 24.hu megkérdezte a kialakult helyzetről a nagyobb üzletláncokat, így a Spart, az Auchant, a CBA-t, a Pennyt és az Aldit is. A legtöbben szintén az időjárást okolják a hazai szamócakínálat megcsappanásáért, beleértve a korai szezonkezdetet és az utóbbi hetek csapadékos mivoltát egyaránt. Ezzel együtt egyes üzletek még bíznak abban, hogy az időjárás kedvezőbbé válásával ismét lesz elérhető magyar eper. Másutt importtal oldják meg a problémát, van, ahol spanyol és görög szamócával.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra