+18° - +38°
Nincs front

Javítja a mellrák utáni túlélést a D-vitamin

Azok a mellrákosok, akiknek a vérében magasabb volt a D-vitamin szintje, jóval nagyobb eséllyel élik túl a betegséget, mint akiknél ez a szint alacsony volt.

A D-vitamin pozitív egészségügyi hatásait több korábbi kutatás bizonyította már: a szakemberek szerint csökkenti a szívbetegségek, a csonttörések és a depresszió veszélyét is. A legújabb vizsgálat szerint a mellrákosoknak is érdemes pótolni a D-vitamint.
Cedric F. Garland professzor, az University of California kutatója csapatával azt vizsgálata, hogyan befolyásolja a D-vitamin szintje a mellrákos betegek túlélési esélyeit.

Azt találták, hogy a magas D-vitamin-szinttel rendelkezőknél mintegy 50%-kal csökkent a halálozás veszélye, szemben azokkal, akiknél a vitamin szintje alacsony volt. A megállapításhoz öt korábbi kutatás eredményeit elemezték, melyekben mintegy 4400-an vettek részt, 1966 és 2010 között. A betegeket átlagosan 9 évig követték.

Garland szerint a D-vitaminnak nagy szerepe van a sejtek közötti kommunikációban, illetve egy olyan protein aktiválásában, mely megakadályozza az agresszív sejtosztódást. Hozzátette azonban, hogy mindenképpen további kutatásokra van szükség, mert előfordulhat, hogy éppen fordított logika működik ebben az esetben: vagyis az agresszív daganatok alacsony D-vitamin-szinthez, és korai halálozáshoz vezetnek."Mindenképpen szeretnénk további vizsgálatokat végezni, ám ez nem jelenit azt, hogy az embereknek nem érdemes már most elkezdeniük a D-vitamin pótlását" - mondta Garland. Mások azonban nem értenek ezzel egyet: sok szakember szerint a D-vitamin-hiány nem oka, hanem következménye a betegségeknek, ezért az étrend-kiegészítők semmit sem érnek a megelőzés szempontjából.

Garland professzorék kutatása a Anticancer Research című szaklapban jelent meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik tápanyag túladagolását jelezheti a tenyér bőrének sárga elszíneződése?

Tippek

A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor csontokba történő beépülését, sőt immunrendszerünket is támogatja. Napozzunk, hiszen bőrünkben a napfény hatására is képződik!