Biztonságos beszedni a lejárt vitaminokat?

Testünknek rendszeresen szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra. Leginkább változatos étkezéssel kell ezeket bevinnünk, de rengetegen szednek napi szinten különféle vitamintablettákat is. Mi a helyzet a szavatossági idejükkel?

A vitaminok és táplálékkiegészítők gyártása több milliárd dolláros iparág. A JAMA 2018-as felmérése szerint csak az Egyesül Államokban a felnőtt lakosság több mint fele szed napi szinten legalább egyféle vitaminkészítményt, 10 százalékuk pedig legalább négyfélét. Az ilyen készítmények csomagolásán általában fel van tüntetve a szavatossági idő, de sokan nem tudják, hogy ezt mennyire kell komolyan venni - írta korábban a prevention.com.

Mire figyeljünk vitaminok vásárlásakor?

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal nem írja elő, hogy a vitaminok csomagolásán fel legyen tüntetve a lejárati idejük, de a gyártók általában úgy döntenek, hogy közölnek valamilyen erre vonatkozó, tájékoztató jellegű információt. Általában a dobozon rajta van, hogy meddig 100 százalékosan hatékony egy vitamin felbontatlan állapotban. Azoknak, akik ezt megteszik, adatokkal kell tudniuk alátámasztani minden információt, amelyet ráírnak a csomagolásra.

vitamin
Megfelelő tárolás esetén akár két évvel a lejárati idő után is felhasználhatók a vitaminok.Fotó: Getty Images

Tovább elállnak, mint hinnénk

"A vitaminkészítmények általában tovább állnak el, mint gondolnánk. Megfelelő tárolás esetén akár két évvel a lejárati idő után is felhasználhatóak" - nyilatkozta Dr. Shanna Levine, a New York-i Mount Sinai Hospital orvosa. A megfelelő tárolás azt jelenti, hogy fénytől, nedvességtől, extrém hőhatásoktól távol tartjuk őket - tehát például semmiképpen sem a fürdőszobaszekrényben.

Bizonyos fajta vitaminok hamarabb lejárnak, mint mások. A vízben oldódók, mint a B12- vagy a C-vitamin hamarabb elvesztik a hatékonyságukat, mint a zsírban oldódók, az A, a D, az E vagy a K. A probiotikumok, bár nem vitaminok, igénylik, hogy hűtőben tartsuk őket, mivel élő baktériumokat tartalmaznak. Körülbelül egy évig hatékonyan, tabletta-, illetve kapszulaformában tovább állnak el, mint a folyékony verziók.

Mikor tilos beszedni?

Általánosságban mondhatjuk, hogy a szavatossági idő lejárta után is biztonságos lehet beszedni a vitaminokat, de azért bizonyos dolgokat érdemes szem előtt tartani ezzel kapcsolatban. A lejárt vitaminok nem lesznek mérgezőek, hatékonyságuk viszont csökken. A nedves, meleg környezetben tárolt vitaminokra azonban ez nem igaz, mert azok például megpenészedhetnek, és ilyenkor tilos bevenni őket.

A lejárt szavatosságú vitaminokat terhes nők mindenképpen kerüljék, és ez különösen igaz a folsavra, illetve a terhesvitaminokra, mert lehet, hogy nem lesznek annyira hatékonyak, mint amennyire szükséges lenne, ez pedig rosszul hathat a magzat egészségére. A diagnosztizált vitaminhiányban szenvedők se vegyenek be olyasmit, ami lejárt, mivel a csökkent hatékonyságnak az ő esetükben komolyabb következményei lehetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)