Az immunrendszer és a bélflóra kapcsolata

A bélflórának nemcsak az emésztésben, de immunrendszerünk működésében is kulcsszerepe van, ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük az egyensúlyi állapotot. Mit tehetünk ezért?

Születésünk pillanatában bélrendszerünk még majdhogynem teljesen steril, majd ahogy kezdetben anyatejjel, később pedig egyre változatosabb élelmiszerekkel táplálkozunk, hasznos baktériumok milliárdjai népesítik be a vékony- és a vastagbelet. Ezeknek a baktériumoknak az egész életünk során kulcsszerepük lesz az egészségünk megőrzésében: nemcsak a megfelelő emésztéshez, de az immunrendszerünk működéséhez is elengedhetetlen munkát végeznek bennünk. Ezért, ha az egyensúlyi állapot felbomlik, az számos betegség kialakulását eredményezheti.

Tünetek, melyek arra utalnak, hogy felborult a bélflóra egyensúlya A helytelen táplálkozás, a stresszes életvitel és bizonyos gyógyszerek szedése miatt bélflóránk egyensúlya felborulhat és káros mikroorganizmusok is elszaporodhatnak a szervezetünkben. Mutatjuk, milyen tünetek utalhatnak erre a problémára és hogyan kezelhető.

Így erősítik az immunrendszert a bélbaktériumok

Akárcsak az ujjlenyomatunk, úgy bélflóránk is teljesen egyedi. A mikrobiomnak is hívott baktériumközösség minden szervezetben egy kicsit máshogy áll össze, mégis harmonikus egyensúlyban végzi feladatát a szervezetünkben. Kisebb mennyiségben a szervezetre ártó baktériumtörzsek is megjelenhetnek, amelyek, ha sikeresen megvetik a lábukat és elszaporodnak, az a bélflóra egyensúlyának megbomlását eredményezi. Általában a stressz, a helytelen táplálkozás, a fertőzések, valamint gyógyszerek vagy antibiotikumok szedése válthat ki ilyen hatást, ami rövid úton az immunrendszer meggyengülését eredményezi.

Ezek a hasznos baktériumok ugyanis számos módon segítik a szervezetünk védelmének megerősítését. Egyrészt megakadályozzák, hogy a kórokozók megtapadjanak a nyálkahártyán és szaporodásnak induljanak, sőt még pusztítják is ezeket a szervezetre veszélyes mikrobákat. Hozzájárulnak a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, vas és magnézium felszívódásához, valamint több vitamin, például a B- és K-vitaminok termelődéséhez egyaránt. A megfelelő emésztési folyamatoknak köszönhetően hozzájárulnak a vitamin- és ásványianyag-raktáraink újratöltéséhez, a sejtanyagcseréhez és a nyomelemek megfelelő hasznosulásához.

nő fájlalja a hasát
Akárcsak az ujjlenyomatunk, úgy bélflóránk is teljesen egyedi.Fotó: Getty Images

A bélflóra károsodására ezért az immunrendszer általános legyengülését is jelző tünetek utalhatnak. Állandó fáradékonyság, erőtlenség lesz rajtunk úrrá, a pihenésünk éjszaka sem kielégítő ilyenkor, gyakran felébredünk és sokat forgolódunk. A rossz táplálékfelszívódás és a vitaminhiány a bőrünk, hajunk és körmeink egészségén is tetten érhető lesz. A vas és/vagy B-12-vitamin felszívódási zavara vérszegénységhez is vezethet. Az immunrendszer legyengülése miatt általánosan kiszolgáltatottabbá válunk a kórokozóknak: állandóan tüsszögünk, köhögünk, folyik az orrunk, s épp csak kijövünk az egyik náthából, máris kezdődik a másik. Az immunrendszer gyengesége miatt a herpeszvírus is aktiválódhat, amiről főként az ajak környékén kialakuló, fájó duzzanat árulkodhat.

Segíthetnek a probiotikumok

Hogy a bélflóra egyensúlyát helyreállítsuk, szükségünk lesz probiotikumokra. Ezek olyan élő mikroorganizmusok, amelyeket megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, és támogatják a védekezőrendszer megfelelő működését a kórokozókkal szemben. Nagyrészt olyan tejsavbaktériumok alkotják, amelyek a gyomor savas környezetén is keresztüljutva a vastagbélbe juthatnak. Több kutatás is igazolta, hogy a probiotikumok fogyasztása támogatja a szervezet védekező képességét a kórokozókkal szemben, és szignifikánsan csökkenti a felső légúti fertőzések és az influenzaszerű tünetek előfordulását egyaránt.

A probiotikumokat legegyszerűbben tejtermékek - sajtok, túrókészítmények - fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe, de a kovászos uborka és a savanyú káposzta is segítheti a pótlását. Persze a változatos és tápanyagokban gazdag étrend önmagában is szolgálja a bélrendszerünk és egész szervezetünk egészségét.

A patikák polcain több olyan készítmény is elérhető, amely a bélflóra helyreállítását célzó, jótékony baktériumtörzsek mellett olyan nyomelemeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer normál működéséhez. Főleg hosszas betegeskedés, illetve egy antibiotikumkúrát követően lehet fontos a pótlás, amellyel gyorsan helyreállítható a bélrendszerünkben lévő mikrobiom egészsége.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: