A memóriánkat is javíthatják a multivitaminok

Ki tornáztatja az agyát, ki étrend-kiegészítőket szed, de abban gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy a memória megőrzése rendkívül fontos. Most egy új módszer látott napvilágot, a multivitaminoknak ugyanis szerepük lehet a memória megőrzésében.

Az esetek többségében a memória az életkor előrehaladtával így vagy úgy, de folyamatosan romlik, ezt pedig nyilván mindannyian szeretnénk megelőzni. Egy új tanulmány szerint a napi multivitamin- és ásványianyag-kiegészítés egyszerű és olcsó módja annak, hogy az idősebb felnőttek lelassítsák a memória hanyatlását – írja a MedicalXPress. Ez azonban – mint ahogy arra a kutatók felhívták a figyelmet – nem jelenti azt, hogy mostantól mindenkinek multivitaminokat kellene szednie. A tanulmány eredményei ugyanis nem vonatkoznak a teljes népességre, vagy a memóriafunkciók minden típusára, ráadásul hosszú távú előnyöket sem mutatott ki.

multivitamin, memória, memóriavszetés, időskor, kutatás, memóriazavar
A multivitaminok az agynak is jót tehetnek. Fotó: Getty Images

Így zajlott a kutatás

Az átfogó, úgynevezett kettős vak vizsgálat során 3562 résztvevő véletlenszerűen kapta a napi multivitamin- és ásványi anyag kiegészítést, illetve a placebót (hatóanyag nélküli tablettát). Sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, hogy ki melyiket szedi, ez pedig lehetővé tette a kutatók számára az eredmények hatékonyabb összehasonlítását. A kutatásban 64 évnél idősebb nők, illetve 59 évnél idősebbek férfiak vettek részt, akiknek nem szerepelt a kórtörténetében szívroham, invazív rák, stroke, vagy egyéb súlyos betegség. A vizsgálat ideje alatt otthonukban nem szedhettek multivitaminokat és ásványi anyagokat.

A résztvevők a vizsgálat kezdetén (az úgynevezett kiindulási szakaszban) online kognitív tesztek sorozatát töltötték ki, melyeket három éven keresztül évente megismételtek. A tesztek során a résztvevőknek először egy húsz szóból álló listát mutattak, egyenként három másodpercig, majd a listát emlékezetből kellett begépelniük. Ezt követően számos más memóriatesztet is végre kellett hajtaniuk, egyebek mellett alakzatokat kellett felismerniük egy adott listából. A kutatók által végzett összes teszt közül csak az azonnali visszaemlékezés mutatott szignifikáns hatást egy év múlva, ami azt jelenti, hogy az eredmény valószínűleg nem csak a véletlen műve. Két és három évvel később ez a pozitív hatás azonban már nem volt szignifikáns.

A szerzők szerint a tanulmány korlátja, hogy nem általánosítható, mivel többnyire fehér résztvevők végezték el a feladatokat, akiknek nagyon jól kellett érteniük a számítógéphez, és kognitív szempontból is jól kellett teljesíteniük. Ráadásul a résztvevők átlagéletkora igen magas volt, ami azt jelenti, hogy a fiatalabbakra vonatkozó hosszú távú eredményekre ezekből nem lehet következtetéseket levonni.

Most akkor szedjem vagy sem?

Az egészségügyi hatóságok azt tanácsolják, hogy a napi multivitaminhasználat nem szükséges, mivel az összes szükséges tápanyaghoz hozzájuthatsz sokféle egészséges élelmiszer fogyasztásával. A kiegészítés azonban helyénvaló lehet az egyén által tapasztalt tápanyaghiányok pótlására. Ilyenkor egy jó minőségű multivitamin használata az ajánlott dózisban nem árthat, sőt – ahogy ezt a tanulmány eredményei is mutatják – bizonyos emberek esetében ez még a kognitív funkciókban is jelenthet némi előnyt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra