Nyáron is nyakló nélkül szedjük a vitaminokat

A vitaminok mellett az allergiás orrsprayk és antihisztaminok eladása is a nyári időszakban tetőzik. A pandémia lecsengésével újra megrohamoztuk a patikákat, ahol sok pénzt hagyunk.

Március végéig már több mint 230 ezer doboz vényköteles orrspray-t vásároltak az allergiások összesen 478 millió forint értékben. Receptköteles antihisztaminból több mint 431 ezer doboz fogyott, erre 413 millió forintnál is többet fizettünk – derült ki egy felmérésből, melyet a Világgazdaság rendelt és ismertetett.

Mindez nem meglepő, hiszen az allergiásorrspray- és antihisztamineladások a nyári időszakban tetőznek. Kivéve az utóbbi két évben, mert a koronavírus-járvány miatt a betegek a gyógyszereket már az allergiaszezont megelőző hónapokban felhalmozták.

Tavaly C és D-vitaminra több mint 2 milliárd forintot költöttünk. Fotó: Getty IMages
Tavaly C és D-vitaminra több mint 2 milliárd forintot költöttünk. Fotó: Getty IMages

Vitaminok télen-nyáron

A gyógyszerpiac másik szegmense a vény nélkül kiváltható gyógyszerek és vitaminok piaca. A pandémia lecsengésével ezek is új lendületet kaptak. Az idei év első negyedévében a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők forgalma több mint 3 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző év első negyedévéhez képest.

A vásárlók legtöbbet a C és D-vitamint is tartalmazó készítményekre költöttek, 2021-ben több mint 2 milliárd forintot. Ezt követte a C-vitamin 1,3 milliárd forinttal, a dobogó harmadik fokán pedig a D-vitamin áll 1,2 milliárd forintos árbevétellel. Az összesített tavalyi adatok szerint, a vitaminok és ásványi anyagok piaca meghaladta a 10 milliárd forintot a hét üzletlánc (Auchan, Tesco, Spar, Interspar, Metro, DM, Rossmann) boltjaiban, ami 11 százalékos bővülés egy év alatt.

Szakorvosok szerint a vitaminok és étrend-kiegészítők szedése inkább kényelmi kérdés, mert az egészség szempontjából a változatos étrend képes biztosítani a napi vitaminszükségletet. Vagyis egy kiegyensúlyozottan táplálkozó, egészséges ember pusztán az étrendjéből képes fedezni azokat a vitaminokat, amelyek kulcsfontosságúak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Különösen így van ez a nyári időszakban, amikor primőr zöldségek-gyümölcsök állnak rendelkezésre. Tény, hogy ezek egyre drágábbak, de a napfényben lévő D-vitamin ingyen van, és egyetlen zöld alma elfogyasztása a napi C-vitamin szükséglet 10 százalékát biztosítja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)