Komoly gyógyszerhiány jöhet

A koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és az energiaválság egyaránt komoly nehézségek elé állította a világot, és ezt a gyógyszergyártók is megérezték. A szektor szereplői most kongatni kezdték a vészharangot: uniós szintű gyógyszerhiánytól tartanak.

A gyógyszergyárakat is csapásként érték a gazdasági nehézségek, azok közül is az energiakrízis most a legfájóbb – írta az Index. „Ez óriási problémát jelent a hazai gyártóknak. Termelési és logisztikai költségeik nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeken túl további terhek is nehezednek a gyártók vállára. Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, és ehhez még hozzáadódik a gyenge forintárfolyam, illetve a magas infláció” – nyilatkozta a lapnak Greskovits Dávid, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke.

Hozzátette, a gyógyszer-finanszírozással kapcsolatos problémák, vagyis a gyógyszerárak mesterségesen alacsony szinten tartása a legnagyobb csapás a gyártóknak. Ezen a téren tehát sürgő reformra lenne szükség.

gyógyszer
Komoly gyógyszerhiány jöhet hamarosan. Fotó: Getty Images

Nagy baj lehet

A gyógyszergyártók egyébként nem csak itthon kerültek nagy bajba: uniós szintű gyógyszerhiánytól tartanak a szektorban. A nehezen elérhető gyógyszereket felsoroló listán viszont egyelőre szinte kizárólag nem vényköteles, úgynevezett OTC-készítmények és generikus gyógyszerek szerepelnek, amelyek helyettesítőit még meg lehet vásárolni a patikákban. A betegek tehát továbbra is biztonságosan folytathatják a számukra szükséges terápiát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mielőtt bárki helyettesítő készítményt kezdene szedni, mindenképpen konzultáljon a váltásról orvosával, vagy legalább egy gyógyszerésszel!

Ez a baj az árakkal

„A gyógyszerek árazása jelentősen eltér más fogyasztási cikkekétől, ahol a gyártók, forgalmazók szabadon döntenek a termék áráról. Ennek eredménye, hogy rengeteg olyan gyógyszer van a piacon, amely az ellátás szempontjából létfontosságú, de áruk hosszú évek alatt nemhogy nem nőtt, sőt sok esetben még csökkent is” – számolt be róla az Index. A MAGYOSZ számításai szerint a 2008-ban már forgalomban lévő és a mai napig elérhető, csaknem 1700 támogatott gyógyszer ára 13 év alatt – 2021-ig – átlagosan 20,5 százalékkal csökkent. 

Arra egyébként már az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) is felhívta a figyelmet korábban, hogy a rugalmatlan magyar gyógyszerbefogadási és -finanszírozási rendszer a jelenlegi körülmények között már nem fenntartható, és változás nélkül gyógyszerellátási gondokhoz vezethet. Emellett nemzetközi szervezetek is arra számítanak, hogy az elkövetkezendő 10 évben jelentősen fokozódhat a gyógyszerhiány.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: