Komoly gyógyszerhiány jöhet

A koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és az energiaválság egyaránt komoly nehézségek elé állította a világot, és ezt a gyógyszergyártók is megérezték. A szektor szereplői most kongatni kezdték a vészharangot: uniós szintű gyógyszerhiánytól tartanak.

A gyógyszergyárakat is csapásként érték a gazdasági nehézségek, azok közül is az energiakrízis most a legfájóbb – írta az Index. „Ez óriási problémát jelent a hazai gyártóknak. Termelési és logisztikai költségeik nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeken túl további terhek is nehezednek a gyártók vállára. Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, és ehhez még hozzáadódik a gyenge forintárfolyam, illetve a magas infláció” – nyilatkozta a lapnak Greskovits Dávid, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke.

Hozzátette, a gyógyszer-finanszírozással kapcsolatos problémák, vagyis a gyógyszerárak mesterségesen alacsony szinten tartása a legnagyobb csapás a gyártóknak. Ezen a téren tehát sürgő reformra lenne szükség.

gyógyszer
Komoly gyógyszerhiány jöhet hamarosan. Fotó: Getty Images

Nagy baj lehet

A gyógyszergyártók egyébként nem csak itthon kerültek nagy bajba: uniós szintű gyógyszerhiánytól tartanak a szektorban. A nehezen elérhető gyógyszereket felsoroló listán viszont egyelőre szinte kizárólag nem vényköteles, úgynevezett OTC-készítmények és generikus gyógyszerek szerepelnek, amelyek helyettesítőit még meg lehet vásárolni a patikákban. A betegek tehát továbbra is biztonságosan folytathatják a számukra szükséges terápiát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mielőtt bárki helyettesítő készítményt kezdene szedni, mindenképpen konzultáljon a váltásról orvosával, vagy legalább egy gyógyszerésszel!

Ez a baj az árakkal

„A gyógyszerek árazása jelentősen eltér más fogyasztási cikkekétől, ahol a gyártók, forgalmazók szabadon döntenek a termék áráról. Ennek eredménye, hogy rengeteg olyan gyógyszer van a piacon, amely az ellátás szempontjából létfontosságú, de áruk hosszú évek alatt nemhogy nem nőtt, sőt sok esetben még csökkent is” – számolt be róla az Index. A MAGYOSZ számításai szerint a 2008-ban már forgalomban lévő és a mai napig elérhető, csaknem 1700 támogatott gyógyszer ára 13 év alatt – 2021-ig – átlagosan 20,5 százalékkal csökkent. 

Arra egyébként már az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) is felhívta a figyelmet korábban, hogy a rugalmatlan magyar gyógyszerbefogadási és -finanszírozási rendszer a jelenlegi körülmények között már nem fenntartható, és változás nélkül gyógyszerellátási gondokhoz vezethet. Emellett nemzetközi szervezetek is arra számítanak, hogy az elkövetkezendő 10 évben jelentősen fokozódhat a gyógyszerhiány.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra