Fontos változás jön bizonyos gyógyszerek felírásában

„Észszerűbbé” tenné a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a méltányossági gyógyszerek felírását – jelentette be a napokban Bidló Judit, a NEAK főigazgató-helyettese.

Fontos változás jöhet bizonyos gyógyszerek méltányossági felírását illetően. A cél az, hogy a most egyedi kérelemmel elérhető terápiák közül a lehető legtöbb a normál támogatási rendszerben is hozzáférhető legyen – számolt be róla a Népszava. Mint írták, a NEKA most arra ösztönzi a gyártókat, hogy próbálják a támogatott – vagyis az úgynevezett "befogadott” készítmények körébe juttatni az érintett készítményeket, hogy azok finanszírozását ne egyedi méltányossági alapon kelljen igényelni.

gyógyszerek, gyógyszerfelírás
Szűkülhet a méltányossági alapon igényelhető készítmények köre. Fotó Getty Images

Nagy szükség van a változtatásra

Évről évre egyre több méltányossági beadványt kap az egészségbiztosító. Bidló Judit elmondása szerint csak idén (október elejéig) már 21 ezer esetben kértek egyedi támogatást a betegek. A lap számításai szerint így valamennyi munkanapra több mint 110 kérelem jut, sok esetben viszont az idő rövidsége miatt nem is lehet minden fontos szempontot figyelembe venni a döntés meghozatalakor. A betegek ráadásul átlagosan csak 41 nap elteltével jutnak hozzá a gyógyulásukhoz vagy az állapotromlás megelőzéséhez szükséges terápiához. Ezért is lenne nagyon fontos, ha ez a folyamat egyszerűsödne.

Több tucatnyi gyerek halálát okozhatta ez a gyógyszer.

Januárig várják a befogadási kérelmeket

A tájékoztatás szerint a biztosító januárig várja a gyártók befogadási kérelmeit az olyan termékeikkel kapcsolatban, amelyek mindeddig csak méltányosságból voltak támogatottan hozzáférhetőek. Az új készítmények befogadását a Belügyminisztérium felgyorsítja: 90 napon belül minden termékről döntenek majd. Ha úgy döntenek, hogy támogatják az adott készítményt, akkor az azt szedő betegek egyedi kérelem nélkül is hozzájuthatnak majd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra