Hogyan tartsuk kordában vasszintünket?

Ha nem figyelünk kellőképpen oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Hogy ezt elkerülhessük, nézzük végig, milyen élelmiszerek biztosítják a megfelelő napi adagot.

A vas nélkülözhetetlen tápanyag a növekedéshez és a fejlődéshez, elengedhetetlen része az oxigént szállító vörösvérsejteknek. Szerepet játszik az energiatermelésben, valamint az immunrendszer erősítésében. Életkorunktól és élethelyzetünktől függően más-más a vasszükségletünk. Az ajánlott napi bevitel 7,8 mg/nap férfiaknak és menopauzában szenvedő nőknek, a fiatalabb nőknek 14,8 mg naponta, terhesség alatt pedig egyedi bevitel szükséges.

A vashiányt nem mindig könnyű felismerni, mivel olyan tüneteket idéz elő, amelyek más betegségekre is utalhatnak. Túl későn diagnosztizálva azonban súlyos következményekkel is járhat ez a hiányállapot.

Kellemetlen tünetek

Vaskészleteink, ha nem figyelünk rá kellőképpen oda, könnyen ki tudnak merülni, és ez hosszú távon akár súlyosabb problémákhoz is vezethet. A vashiány legjellemzőbb tünetei: kimerültség, sápadtság, gyengeség, légszomj, fejfájás, szédülés , kábaság, hideg végtagok, ingerlékenyég. Gyakran tapasztalható gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása (pl. jég, keményítő, homok), rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma.

A vashiány legjellemzőbb tünetei: kimerültség, sápadtság, gyengeség, légszomj, fejfájás, szédülés, kábaság, hideg végtagok, ingerlékenyég.
A vashiány tünete lehet például a kimerültség, sápadtság, gyengeség.

A vashiány meglepően gyakori a csecsemőknél, a tizenéves lányoknál, a terhes nőknél, valamint az időseknél. A kóros vashiány gyakran okozhat anémiát (vérszegénység) is, ami már súlyosabb következménye a kialakult állapotnak. Ilyenkor a szervezetben lecsökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez.

A leggyakoribb okok

A vashiány leggyakrabban a következő okok miatt alakulhat ki:

  • Elégtelen vasbevitel: ez elsősorban azért alakul ki, mert a táplálkozással nem kerül elég vas a szervezetbe. Ez igen gyakori oka a vashiánynak.

  • Felszívódási problémák: emésztési problémák, máj- és epebántalmak esetén gyakran előfordulhat, hogy a vas nem tud megfelelően beépülni a szervezetbe. Érdemes azt is tudni, hogy a vas megfelelő felszívódásához C-vitaminra is szükségünk van, így vashiány esetén erre is figyelnünk kell.

  • Vérveszteség: a nőknél, a menstruációs ciklus következtében, minden hónapban nagyobb vérveszteség alakul ki, így a vasszint is általában csökkeni szokott. De csökkenhet a vasszint gyomorfekély,aranyérvagy műtét miatti vérveszteség miatt is.

  • Terhesség: várandós nők esetében gyakori a vashiányos vérszegénység, hiszen a szervezetüknek ilyenkor nemcsak a saját, megnövekedett mennyiségű vérkészletében, de az újszülött vérellátásában is fenn kell tartania a normális hemoglobinszintet. Ebben az időszakban vastabletta szedése ajánlott.

A vashiány kezelése táplálkozással

A vasnak alapvetően két formája van. Szervezetünk leghatékonyabban az állati eredetű termékekből képes felszívni a vasat, a növényi termékekből nehezebben. A C-vitamin egy erős támogatója a vas felszívódásának, ezért érdemes C-vitaminban gazdag ételeket is fogyasztani, hogy szervezetünk vasszintjét szeretnénk kordában tartani.

De vannak a felszívódást gátló tényezők is, melyeket vashiány esetén mindenképpen javasolt kerülni, ilyen például a koffein, a tannin (teában található), de a spenót, dió, petrezselyem, csokoládé is negatívan befolyással lehet.

Vasban gazdag ételek a lencse, máj, bárány, marha, szójabab , tofu, csicseriborsó, ezek rendszeres fogyasztása a változatos, kiegyensúlyozott étrend miatt is fontos. A táplálkozás mellett - súlyos esetekben - étrend-kiegészítőket is használhatunk, de csak kúraszerűen, amíg vasszintünk megfelelővé nem válik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: