Sűrítés gluténmentes alapanyagokkal

Ha valaki gluténérzékeny, vagy csupán szeretne néhány gluténmentes sűrítési eljárást megtanulni, bizony nincs egyszerű dolga. Bármennyire is gondoljuk nehéznek, ne tartsuk lehetetlennek! Ismerjenek meg néhány praktikát tőlünk!

A glutén igen fontos szerepet tölt be a sűrítés során, hiszen a glutén adja meg a tészták és a mártások, rántások, szószok állagát. Ezért, ha gluténmentes formában kell mindezeket elkészítenünk, nem egyszerű, de nem is lehetetlen a dolgunk. Csupán nem a hagyományos módon kell a feladatnak nekilátnunk. De mielőtt a konkrét sűrítési technikákkal megismerkednénk, nézzük néhány alapanyagot, amelyek a sűrítéskor szóba jöhetnek.

Kukoricaliszt

A kukoricaliszttel igen kedvelt gluténmentes alapanyag. Szép sárgás színű, lágy szerkezetű liszt, az ázsiai konyhában előszeretettel alkalmazzák. Mivel kissé édeskés az íze, elsősorban édes ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz, pudingokhoz ajánljuk.

Rizsliszt

A kukoricaliszthez hasonlóan gluténmentes és lágy szerkezetű liszt. Édes és sós ételek sűrítésére is kiváló, az arab és ázsiai konyhában előszeretettel használják.

Hajdinaliszt

Oroszországban a hajdina közkedvelt gabonaféle, a híres orosz palacsinta, a blini is hajdinalisztből készül. Gluténmentes gabona, mely sűrítésre is alkalmas, az ételek ízét nem változtatja meg, és lisztes íze sincs tőle.

Kukorica- és burgonyakeményítő

Mindkét fajta keményítő kiválóan alkalmazható az ételek sűrítésére. A liszttel szemben előnyük, hogy nem befolyásolják az étel ízét, viszont kissé kocsonyás állagot adnak neki.

Felhasználásuk

Hogy az ételnek tökéletes állagot adjunk, fontos, hogy az imént felsorolt alapanyagokat megfelelőképpen készítsük el.

A kukoricalisztet és a rizslisztet egy kevés hideg vízben először krémes állagúvá keverjük, és így adjuk a forró folyadékhoz.

A hajdinalisztet a hagyományos sűrítési eljárásoknak megfelelően kell elkészítenünk, azaz a meleg étel levével egy kicsit felhígítani, és így adni az ételhez.

A kukorica- és a burgonyakeményítőt szintén a meleg étel levével érdemes elkeverni, és így az ételhez adni.

Mennyiségek

A gluténmentes lisztek esetében általában a normál liszt kétszeres mennyiségét kell használnunk, de igyekezzünk saját magunk kikísérletezni a számunkra megfelelő állagot és a hozzá tartozó adagot.

A keményítők esetében viszont a liszteknél kevesebb mennyiséget kell használnunk, körülbelül annak a fele elegendő a tökéletes sűrítés eléréséhez.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: