Iktassunk be időnként gluténmentes diétát!

Gyermekkoromban ismertem egy kisfiút, aki nagyon különös volt: nem volt szabad kenyeret ennie. Ahogy a felnőttek mondták, lisztérzékeny volt, és anyukája speciális kenyeret sütött neki minden héten.

Ennek majd' harminc éve, akkoriban ritkább volt ez a típusú autoimmun betegség. Az előbbi kifejezés gyakorlatilag azt jelenti, hogy szervezetünk valamilyen okból kifolyólag idegen testként kezel bizonyos, táplálékkal bevitt anyagokat, és ezeket feldolgozni nem lévén képes, különböző tüneteket produkál a szervezetben, melyek komolyan károsíthatják annak egészségét.

A túlzott fogyasztás következményei

A gabonatermékek (kenyér, tészták, sütemények) hosszú éveken keresztüli fogyasztása a bélbolyhok ellaposodásához vezet. Ennek következményei lehetnek: emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása, elégtelen tápanyag-felszívódás, vitaminhiány, gátolt kalcium felszívódás (csontritkulás), immunrendszer legyengülése, gombásodás, candida, hüvelyfolyás, ciszták belsőleg, idegesség, nyugtalanság, kimerültség, fáradtság. A tünetek változhatnak és visszatérhetnek, de maga a kiváltó ok nem szűnik meg. A diéta egy életre szól: akkor sem hagyható abba, és továbbra sem fogyasztható gluténtartalmú élelmiszer, ha a tünetek megszűnnek. A betegség nem nőhető ki, de helyes étrend hatására a bélbolyhok regenerálódnak, és a gluténérzékenyek teljes életet élhetnek. Jelenleg a betegség egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, melynek pontos betartására minden körülmények között törekedni kell.

A legújabb kutatások szerint a várandósság ideje alatt a kismama szervezetébe a táplálékkal bevitt nehézfémsók, valamint a gluténalapú termékek fokozott fogyasztása mind elősegíti a betegség kialakulását.

Mi a glutén?

A glutén a gabonafélék közül a búzafélékben (búza, tönkölybúza, durumbúza, kamut), árpában és rozsban található fehérje, és a szép, térhálós (szivacsos, ám mégis rugalmas) tésztaszerkezetért felelős sikér egyik komponense. A gluténmentes étrendben kerülni kell a fenti gabonákat bármilyen formában tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Tán furcsán hangzik, de pl. a zsemlét tartalmazó véres hurka, a búzafehérjével feljavított májkrém, vagy a csokoládék többsége is tartalmaz glutént.

A zab vitatott gabonaféle, a szakemberek véleménye megoszlik gluténmentességét illetően. Az egyik tábor azt állítja, hogy tartalmaz glutént, a másik pedig hogy csak a gluténhoz hasonló fehérjét tartalmaz, és ez csak akkor fejti ki káros hatását, hogyha glutént feldolgozó üzemben az hozzá keveredik. Aki gluténérzékeny annak jobb, ha nem fogyasztja a nem garantáltan gluténmentes környezetben feldolgozott zab alapú termékeket, egyébként pedig kis mértékben használhatja őket.

Fogyasztása mértékkel

Akkor is érdemes mérsékelni a glutén fogyasztását, ha nem diagnosztizálták nálunk a gluténérzékenységet. Az alábbi két lépcsőben javasoltak szerint ajánlatos a tetszőleges mértékben csökkenteni arányát étrendünkben: - emeljük a glutént nem tartalmazó gabonafélék arányát: fogyasszunk több kölest , hajdinát, esetleg quinoát, amarántot (a szemekből kása, lisztjükből sütemények, kenyérhelyettesítő pékáru, palacsinta készíthető). Rizsből lehetőleg a hántolatlan fajtákat válasszuk. A kukorica is gluténmentes gabona, viszont ennek arányát sem érdemes tovább növelni étrendünkben, mivel leginkább génmódosított gabonafélénk.

- a következő lépésben emeljük a glutént garantáltan nem tartalmazó ételek, főleg a zöldségek és gyümölcsök arányát étrendünkben – lehetőleg nyersen! Így nemcsak enzimekben bővelkedő, de magas nedvességtartalmú, vitamindús, ásványi anyagokban gazdag táplálékkal látjuk el szervezetünket, de kevesebbet is veszünk magunkhoz az összes többi táplálékból - így a glutént tartalmazó gabonákból is! A glutént eredetileg tartalmazó, csak különféle eljárásokkal a gluténtól megszabadított alapanyagok felhasználásával készült termékek nem tekinthetőek teljes értékűnek, így fogyasztásukat javasolt minimalizálni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: