Böjt és tisztítókúra: hogyan végezzük?

A tisztítókúra vagy más néven böjt az evéstől és az ivástól való tartózkodást jelenti. Minden ősi vallás alapjaiban szerepel ez a fajta önmegtartóztatás: a böjtölő megtisztul, és ezáltal közelebb kerülhet Istenhez.

Elég, ha a keresztényeknél a farsangot követő, húsvétig tartó időszakra, vagy az iszlám ramadánra gondolunk. Eredetileg tehát inkább lelki, és csak másodsorban testi megtisztulást eredményez az enni- és az innivaló önszántunkból történő megvonása.

Napjainkra divat lett

Manapság ennek az ősi módszernek sok irányzata fejlődött ki. Ezek többsége már nem vagy nem csak a húsmegvonást jelentik, és nem is 40 napig tartanak: elsősorban a testi megtisztulást, rosszabb esetben a testsúly csökkenését célozzák meg. Ebben nagy szerepe van a médiának, amely felületesen és sokszor csak érintőlegesen foglalkozik a böjt témájával. A régi mértéktartó hagyományokat divatos tisztítókúrákká változtatta az üzleti szemlélet, ezért nem árt óvatosnak lenni, mert sok olyan csapdát rejthetnek, amelyek inkább károsak, mint hasznosak.

A szilárd táplálék teljes vagy részbeni megvonásával a szervezetünket tehermentesítjük, ezzel segítve a méregtelenítést. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a tisztulás nemcsak a testünket, hanem a lelkünket és az elménket is érinti. Ha valaki a tisztítókúra ideje alatt zajos szórakozóhelyeken, ingergazdag bevásárlóközpontokban vagy 3D-s mozikban üti el az idejét, nem szánva időt az önvizsgálatra, a csendes befelé figyeléssel a problémák rendbe tételére, úgy az nem több, mint önsanyargatás.

Ha csak azért éheztetjük magunkat, hogy begyűjtsük munkatársainktól a kitartásunkért járó elismerő pillantásokat, akkor inkább bele se kezdjünk. Ha a cél nem a tisztulás, hanem a derékbőségünk csökkentése, akkor nem ez a megfelelő módszer. Ilyen esetekben több kárt okozunk magunk, mint amennyi előnnyel jár az önmegtartóztatás.

A léböjtkúrához lélekben és rendszeres zöldség-gyümölcs vásárlással is  fel kell készülni

Kell-e hozzáértő felügyelet vagy egyedül is lehet végezni?

Az ősi böjt lényege önmagunk legyőzése: testünk, lelkünk, elménk kordában tartása. Eszerint egyedül kell megküzdenünk a nehézségekkel, mely alatt elsősorban nem az éhséggel való küzdelmet kell érteni. Nem is hinnénk, mennyire egyszerű a kúra ezen kihívásával megbirkózni. A tisztítókúra előrehaladtával pedig motivációt és energiát ad az, hogy érezzük testünk, lelkünk, szellemünk folyamatos frissülését és könnyedebbé válását.

Attól függetlenül, hogy egyedül megyünk végig az úton, talán egyszerűbb, ha csoportosan vonulunk el a világtól, egymással sorsközösséget érezve. Ha valaki először vág neki ennek a belső El Caminónak, érdemes a témában tapasztaltabbak tanácsát kikérni. Nem valószínű, hogy elegendő a női magazinok hasábjairól tájékozódni, vagy a szomszédot megkérdezni; ne szégyelljünk természetgyógyásztól, erre a témára nyitott háziorvostól vagy akár a jógaoktatónktól személyes tanácsot kérni. Így szabhatjuk magunkra a sok helyen megtalálható, olvasható általános módszert. Fontos, hogy a várandós és szoptatós kismamák, a daganatos betegségben szenvedők, emésztőrendszeri megbetegedéssel vagy depresszióval küzdők feltétlenül konzultáljanak szakemberrel a táplálékmegvonás lehetőségéről!

Tisztítókúra idején szervezetünk még hatékonyabban szabadul meg a felgyülemlett toxinoktól. Ébredés után kezdjük a napot nyelvkaparással és orrtisztítással, így eltávolíthatjuk az éjszaka folyamán a nyálkahártyáinkon keresztül kiválasztódott méreganyagokat. Ezt követően igyunk egy csésze meleg, citromos vizet, mely áttisztítja a belsőnket, és vitalizál. Ezt a reggeli rituálét a tisztítókúra végeztével is érdemes folytatni.

Életmód vagy kúra?

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek a kúra szót nem szeretik hallani. Ne tévesszen meg senkit az, hogy a tisztítókúra- ahogy a nevében is szerepel - kúraszerűen végezhető. Az ételek részbeni vagy teljes megvonása rövid ideig jót tesz, hosszú távon viszont káros. Az ekkor ehető élelmek nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat maradéktalanul, amelyekre szervezetünknek tartósan szüksége van. A tisztítókúrákat évente egyszer-kétszer érdemes beiktatni a mindennapjainkba, így tehetjük azt életmódunk részévé.

Szükséges-e más kiegészítő eljárás?

Sok vita van a tisztítókúra mellett folytatható egyéb tevékenységekről. A mozgás nemcsak a hatékony méregtelenítéshez járul hozzá, de a kúra elején nagy segítséget jelent, hogy a levertséget elkerüljük. Ugyancsak ajánlott a nyirokmasszázs, mely felgyorsítja a toxinok (méreganyagok) ürülését. A legvitatottabb az, hogy támogathatjuk-e a folyamatot beöntéssel. Ez minden esetben egyéntől függő, erről mindenképpen javasolt szakemberrel konzultálni.

A tisztítókúrák fajtái

Nézzünk most meg három népszerű tisztítókúrát. Bármelyiket is választjuk, hatékony tisztítást érhetünk el, ha a szabályokat betartjuk!

Léböjt

A tisztítókúrák közül talán ez a legmegosztóbb fajta. A léböjtöt hallva egyszerre pozitív és negatív érzésekkel társítjuk. Vannak, akiknek jók a tapasztalataik, mégis kételyt ébreszt bennük a médiában keringő sok rémtörténet. Olyanokról is lehet tudomásunk, akik már megjárták egy ilyen kúrával, a sok sikertörténet miatt viszont magukban keresik a hibát.

Ha a szabályrendszert szigorúan betartjuk, és fejben teljesen ráhangolódunk, akkor hatékony tisztulást érhetünk el a kúrával. Fontos, hogy időben ne nyújtsuk el a léböjtöt, máskülönben a szervezetünknek jelentős károkat okozhatunk. Jó, ha kezdetben hetente egy ilyen ilyen napot beiktatunk, és ha jól megy és rá tudunk készülni otthon megfelelő zöldség-gyümölcsturmix készítésével, akkor belevághatunk egy hosszabb projektbe is.

Zöldségkúra

A maximum hét napos kúra alatt étkezésünk nagyrészt héjában főtt burgonyából áll. Ezen kívül - a banán kivételével - ehetők a gyümölcsök, illetve - a hüvelyesek kivételével - a zöldségek. Naponta 3-5 szelet teljes kiőrlésű kenyér is része az étkezésnek. Sót és zsiradékot nem tartalmazhatnak az ételek. Könnyebb rávenni magunkat erre a tisztítókúrára, hiszen nem érezzük éheztetésnek. Előnye, hogy kitűnően lúgosítja a szervezetet, ezen kívül sok vitamint, ásványi anyagot, enzimet és rostot viszünk be a szervezetünkbe a burgonyával. A kúra eltünteti a szem alatti karikákat, és az egyik legjobb módszer narancsbőr ellen kitűnő salaktalanító hatása miatt.

Barna rizses napok

A kúra öt napja alatt hasonló a táplálékbevitel, mint a burgonyakúránál, csak értelemszerűen ebben az esetben barna rizst kell enni. A rizs olyan élelem, mely hatékonyan fedezi a napi energiaszükségletünket, így még a kúra elején sem érezzük fáradtnak magunkat. Emellett előnye még, hogy rátapad a bél falára, és magával görgeti a lerakódott salakanyagokat, így a beleket is hatékonyan tisztítja a mérgektől.

Az utóbbi két módszer hátránya, hogy a kilók látványos leolvadása miatt sokan fogyókúrának tekintik ezeket a diétákat. Nehézség még a sószegény étrend betartása, anélkül viszont nem sok értelme van a tisztítókúráknak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)