Jelek, hogy nem egyszerű gyomorégésről van szó

Időnként – például túl sok étel, vagy savas, fűszeres fogások elfogyasztása után – mindenki megtapasztalja a gyomorégést, amely a szegycsont körül fellépő fájdalommal és maró érzéssel jelentkezik. De ha az elfogyasztott ételektől és italoktól függetlenül is mindennapjaink szerves részét képezik a kellemetlen panaszok, akkor valószínűleg már nagyobb a baj.

Úgy érezzük, bármennyire is odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és iszunk, képtelenek vagyunk megakadályozni a torkunkig hatoló gyomorégést? Akkor elképzelhető, hogy nem egy egyszerű gyomorégésről, hanem nagyobb bajról van szó.

A refluxbetegség (GERD) oka, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom túlságosan meglazul, így nincs, ami gátat szabjon a gyomorsav és az azzal elkeveredett étel nyelőcsőbe történő visszaáramlásának. A gyomortartalom esetenként a szájba vagy a tüdőbe is bejuthat.

Ez a probléma egyébként nem is olyan ritka, csak Amerikában például a lakosság ötöde ezzel küzd. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a Women’s Health cikke szerint mikor gyanakodhatunk arra, hogy mi is érintettek vagyunk.

GERD, reflux, refluxbetegség, gyomorégés
Az elfogyasztott ételektől függetlenül is gyakran éghet a gyomrunk. Fotó: Getty Images

Honnan tudhatjuk, hogy refluxosok vagyunk?

Az alkalmankénti gyomorégés és gyomorsav-visszaáramlás bizonyos mértékig normális, ám ha már rendszeresen jelentkeznek ezek a panaszok, akkor valószínűleg GERD-ről van szó. Árulkodó jel lehet továbbá a keserű szájíz, a krónikus – és egyéb okra nem visszavezethető – torokfájás, valamint a fokozott nyáltermelődés.

Szövődményes esetekben nyelési nehézség, illetve a torokban jelentkező gombócérzés is felléphet. Ha pedig a gyomorsav egy része a tüdőbe is beszivárog, akkor légzőszervi problémák is jelentkezhetnek. Gyakori ilyen esetekben a tartós köhögés és a rekedtség, de akár asztma, gégegyulladás, tüdőgyulladás vagy sípoló légzés is lehet a következmény.

A gyomorégés és a reflux nagyon sokakat érintő problémakör. Érdemes azonban rendet tenni a köznyelv által gyakran szinonimaként kezelt fogalmak között, hiszen ennek a kezelés szempontjából is nagy jelentősége lehet.

Okok és következmények

A nyelőcső és a gyomor közötti záróizom meglazulásának számos oka lehet. Ide tartozik például a túlsúly vagy elhízás, a gyakori túlevés, az étkezés utáni túl korai lefekvés, a túlzott megerőltetés és a krónikus köhögés is – ismertette dr. Ketan Shah gasztroenterológus.

A Women’s Health által megkérdezett másik szakorvos, dr. Jennifer Katz pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy meglepő módon hiába gyakori probléma a GERD, sokan nem ismerik fel vagy nem veszik eléggé komolyan a figyelmeztető jeleket. A nem diagnosztizált, és emiatt kezeletlenül hagyott reflux azonban nemcsak rövid távon okozhat komoly problémákat – úgymint nyelőcsőgyulladást, rekeszsérvet, fekélyeket vagy nyelőcsőszűkületet –, hanem idővel akár nyelőcsőrákhoz is vezethet.

Ha tehát a fentieket olvasva felébredt bennünk a gyanú, mielőbb forduljunk orvoshoz. A panaszok hatékonyan enyhíthetők az étkezési szokások megreformálásával, de segíthetnek a reflux kezelésére kifejlesztett, vény nélkül kapható gyógyszerek is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: