Az étkezésen túl: mi segíthet kordában tartani a gyomorégést?

A kellemetlenül égő, fájdalmas refluxos tünetek a megfelelő étkezésen túl más módszerekkel is hatékonyan enyhíthetők hosszú és rövid távon is.

A gyomor felső részén, a szegycsontnál jelentkező égőfájdalomsokak számára ismerős érzés. Ennek oka nem a túlzott gyomorsav-termelődés, hanem a gyomor és nyelőcső találkozásánál található záróizom elégtelen működése, amely következtében a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe, érintkezve annak savérzékeny nyálkahártyájával. Ha a refluxnak nevezett kórkép tartósan fennáll, és a nyálkahártya nem tud megfelelőképpen regenerálódni, savas felmaródások, gyulladások, fekélyek, szűkületek vagy rosszindulatú folyamatok is kialakulhatnak. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a fájdalmas tünetek a nyelőcsövön túl akár a torkot, a szájüreget, a fogakat vagy az orrnyálkahártyát is érinthetik.

A többi között a megfelelő ruhaválasztás is fontos a refluxos tünetek enyhítése szempontjából
A többi között a megfelelő ruhaválasztás is fontos a refluxos tünetek enyhítése szempontjából.Fotó: Getty Images

Testsúly-normalizálás

Reflux szempontjából az egészséges testsúly elérése és megtartása kiemelten fontos feladat, mivel a pluszkilók többletnyomást gyakorolnak az emésztőrendszerre, ami fokozza a gyomorégés tüneteit. Várandósság során sem szabad megfeledkezni erről, hiszen ebben az életszakaszban, az egyre gyarapodó méh is megnövekedett terhelést jelent a gyomor számára. Megfelelő étkezés mellett rendszeres testmozgással sokat tehetünk a plusz kilók ellen. Ráadásul a sport az egyik legjobb feszültséglevezető módszer, amit azért is érdemes hangsúlyozni, mert a stressz már önmagában is gyomorégéshez vezető emésztési zavarokat okozhat.

Toroköblítés és laza viselet

A gyomorsav a nyelőcsőbe, a torokba vagy a szájüregbe való visszaáramlása nemcsak egészségügyi problémákat okozhat, hanem kifejezetten kellemetlen érzés is. Ezt azonban enyhíthetjük rendszeres öblögetéssel, néhány korty víz vagy gyógytea fogyasztásával. A belső tünetek enyhítése mellett érdemes figyelni a külső tényezőkre is. Ilyen például az öltözködés, ami szintén hatással lehet a refluxra: a deréktáj környékén viselt szűk ruhák könnyen a nyelőcső irányába vezethetik a gyomorsavat, ezértrefluxesetén inkább részesítsük előnyben a laza, kényelmes öltözéket.

Megfelelő ágy

Miért éjjel a legkínzóbb a gyomorégés sok esetben?

Kulcsfontosságú a megfelelő fekhely kialakítása is, hiszen vízszintes helyzetben a gyomorsav jóval könnyebben képes visszaáramlani a nyelőcsőbe, ami fájdalmas irritációhoz, köhögési ingerhez és nyugtalan alváshoz vezethet. A tünetek enyhítése érdekében érdemes az ágy fejvégi részét megemelni. Nem csak nagyobb párnát használni, hanem a teljes ágyrácsot, vagy matracot megemelni, hogy az egész gerincoszlop megdőljön. Elérhetők praktikusan használható, úgynevezett refluxpárnák is, amelyek akár kanapékon is bevethetők.

Savlekötők és savcsökkentők

Míg a nikotin és egyes gyógyszerek - például fájdalomcsillapítók, nyugtatók és altatók - fokozhatják a gyomorégés tüneteit, elérhetőek olyan készítmények is, amelyek enyhítik azokat. Különösen a tartósan fennálló, az életminőségre is kiható refluxos tünetek esetén érdemes ezeket alkalmazni, hiszen segítségükkel megelőzhetők a savas felmaródásokból kialakuló - esetenként akár súlyos - szövődmények is. A vény nélkül kapható készítmények egy része a gyomorsav semlegesítése, míg más gyógyszerek a gyomorsavtermelés csökkentése által segítik a gyomorégés kezelését. Utóbbiak megelőzési célra is alkalmazhatók lehetnek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)