Zamatos bogyó

Ennek a gyógy-, illetve fűszernövénynek a nedvéből készült italt a felnőttek bizony jól ismerik. Ez a boróka. Tudjon meg többet róla!

A boróka (Juniperus communis L.) népies elnevezése: apró fenyő, gyalogfenyő, borovicskafenyő. A ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó 2-4 méter magas, örökzöld, kétlaki cserje.

A Duna-Tisza köze homokbuckás területein, Bugac, Soltvadkert és Örkény környékén számottevő erdőket alkot, ahová annak idején a futóhomok megkötésére telepítették. Kisebb elterjedési területei még hazánkban a Bükk és a Mátra vidéke. Termése a tobozbogyó, amely két évig fejlődik, s a második évben augusztus-szeptemberben érik meg. Színe barnásfekete, kékes-hamvas bevonatú, íze édes-kesernyésen zamatos, aromás, kissé csípős.

Kedvelt ital

A borókából készült italt remélhetőleg csak felnőttek ismerik. A boróka ugyanis az angol gin és a borovicska pálinka alkotórésze.

A középkorban a borókának nem a levében, hanem a füstjében hittek. Az elégetett borókaágak füstjétől ugyanis azt remélték, hogy védelmet nyújt a lepra és a pestis ellen. A XVIII. században az európai herbalisták a vízelhajtás fokozására, a havi vérzés gyorsítására, valamint a szülés biztonságosabbá tételére ajánlották.

Az indiánok is alkalmazták a borókának a szülést megkönnyítő hatását.

A spanyol felfedező, Coronado 1540-ben lépett a ma új-Mexikónak nevezett területre, hogy megkeresse a misztikus Hét Arany Várost.

Útja során zuni indián asszonyokkal találkozott, akik szülés után borókával gyógyították méhüket.

Hogyan gyűjtsük?

A borókabogyó-gyűjtők mindkét kezükben bottal látnak a munkához. Az egyik bottal a szúrós ágakat felemelik, a másikkal pedig leverik a bogyókat a bokrok alá helyezett kosárba.

A borókabogyó (Juniperi fructus v. bacca) illóolajat, juniperolt, juniperint, szabinént, továbbá gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt és pektint tartalmaz. Hatása vizelet- és szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, vese- és epekőoldó.

A bogyókból lekvárt is készítenek, amelyből naponta 1-2 kávéskanállal fogyasztanak vizelethajtóként, epe- vagy veseműködést serkentőként. A borókát háztartási fűszerként is használják, különösen húsok pácolására, marinírozott halételek, főzelékek ízesítésére.

A borókaolajnak sokrétű a felhasználási lehetősége. Egy-két cseppjét cukorral bevéve ugyanolyan bántalmak ellen használják, mint a teáját. Alkalmazzák továbbá fürdősók illatosítására, valamint hörghurut és tbc elleni fájdalmak csillapítására. VI.évf./3.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: