Természetesen, egészséges!

A gyógynövények, gyógyteák fontos szerepet töltenek be az emberiség egészségében a betegségek megelőzésében, kezelésében és az egészségmegőrzés területén egyaránt.

Mitől is gyógytea a gyógytea?

A természetben fellelhető gyógynövények rendkívül gazdagok hatóanyagokban. Mindegyiket más-más hatásmechanizmus jellemzi, melyeket az ember tapasztalata és tudása alapján ősidők óta igyekszik hasznosítani. Ma már olyan komolyan és mélyrehatóan foglalkoznak a gyógynövények kutatásával, hogy egyes egyetemeken külön tanszék szerveződött erre a feladatra. Nemcsak a problémákkal küzdő, beteg embereknek van szükségük gyógynövényekre, hanem azoknak is, akik fontosnak tartják egészségüket, és annak megőrzésére gondot fordítanak. Vannak olyan gyógyteák (citromfű, csipkebogyótea), melyeket sokan napi üdítő- és frissítőfolyadékként fogyasztanak, ezzel megkímélve magukat a magas cukor-, szénsav-, vagy foszfortartalmú italok fogyasztásától. A gyógynövényekből készült teák ma már nemcsak a gyógyszertárak polcait díszítik, hanem megtalálhatók a gyógynövény-szaküzleteken túl az élelmiszerboltok, drogériák és a bevásárlóközpontok árukészletében is. A frissítő teák forrón vagy hidegen, ízesítve vagy anélkül egyaránt fogyaszthatók. E teák C-vitamin, valamint citromsavtartalma felüdíti, illóolaj-, csersav-, kolin-, flavonid-tartalmának köszönhetően pedig frissíti a szervezetet. A gyógynövény alapú teakeverékek rendkívül hasznosak, mert hatóanyagaik révén segítenek megteremteni a napszaknak megfelelő kiegyensúlyozott állapotot. (Este egy csésze borsmenta tea csodákra képes).

A helyes lépték a mérték

A különféle gyógyteák élettani hatásait vizsgálatokkal támasztják alá. Természetesen ezen hatások intenzitása egyénenként változik. Ezért ajánlatos a tájékoztatót mindig figyelmesen elolvasni, és a tanácsokat betartani a teakészítés során.

Vannak olyan személyek, akiknél allergia alakulhat ki a gyógynövényekkel szemben. Az arra érzékenyeknek ajánlatos kezdetben egykomponensű teát inniuk és csak fokozatosan bővíteniük a választékot.

Csakis jó minőségű, biztonságos helyről származó teát fogyasszunk.

Egyfajta teát ne fogyasszunk hosszú hónapokon át, 4-6 hét után érdemes abbahagyni. Naponta 1,5 - 2 liter folyadékot ajánlatos meginni, s nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához, ha e mennyiség nagy részét a kellemes ízű frissítő gyógyteák teszik ki. A gyógyteák fogyasztásának időpontja és gyakorisága hatásmechanizmusuk alapján változik: a hashajtó és nyugtató teákat este, lefekvés előtt érdemes inni, míg az epebántalmak esetén ajánlott teákat étkezés előtt illetve után érdemes fogyasztani. De a köhögés és a megfázás elleni főzeteket naponta akár többször is ihatjuk. A gyógynövényteák hatóanyagaik révén különféle betegségcsoportokra hatnak: ilyenek a gyomor- és bélbetegségekre, szív- és érrendszeri betegségekre vagy akár az idegrendszer működésére és bőrgyógyászati panaszokra ható teák. Az egykomponensű gyógyteák olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része, vagyis maga a drog. A bioteák viszont olyan gyógynövény alapú teák, amelyek megfelelnek a biotermékekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak - termőhely, gyűjtés, szárítás, feldolgozás stb. - és ezt szigorú dokumentációval tudják igazolni.

A gyógyteák engedélyezése - csak tiszta forrásból

A gyógyteák forgalmazásának engedélyezése a Gyógynövény Kutató Intézet Rt. hatáskörébe tartozik, ha csak egyféle alapanyagból állnak (például a csipkebogyó tea).

Az intézet mintát vesz a gyógynövényekből, és megvizsgálja a "drogot" (a gyógynövény szakma szakkifejezése), hogy megfelel-e a gyógyszerkönyvi előírásoknak. Ha a bevizsgálás rendben lezajlik, és semmilyen rendellenesség nem mutatkozik, akkor a termék megkapja a forgalmazási engedélyt (jól látható módon fel kell tüntetni a csomagoláson), ami garancia a minőségre.

A következő adatokat kell feltüntetni a gyógytea dobozán: a gyógynövény magyar és latin neve, a kiszerelt gyógynövény tömege, a gyártó, az importáló, a kiszerelő cég neve, székhelye és telephelye, a hatósági forgalomba hozatali engedély száma a kiszerelés kelte, és a felhasználhatóság határideje (lejárat ideje), a tea alkalmazási és/vagy elkészítési javaslata. Nagyon fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező, bevizsgált gyógyteát fogyasszunk.

A gyógyteák készítésének aranyszabályai

A teakeverékekből házilag szaknyelven vizes kivonatokat készíthetünk, melyek a következők: forrázat, főzet, hideg vizes kivonat.

A kivonás eljárását mindig a szóban forgó gyógynövény és annak hatóanyaga határozza meg.

Azoknál a gyógyteáknál, ahol a tea a növény virágzatából, leveléből, vagy más lágy részeiből készül (pl. hajtás) és/vagy illóolajtartalmuk magas, a tea a következőképpen készül: a megadott mennyiségű drogot (a növény ezen része tartalmazza a hatóanyagot) az előírásnak megfelelő mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntünk, majd lefedjük és 10-15 perc elteltével leszűrjük.

A keményebb, fás szárú növényi részekből (kéreg, gyökér), vagy magas cseranyag tartalmú gyógynövényekből a következőképpen készítünk főzetet: a meghatározott mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű vízzel felforraljuk, és a forrástól számítva még 4-6 percig főzzük. Ezt követően a főzetet rögtön leszűrjük.

Az olyan gyógynövényekből, amelyek hatóanyagai (pl. nyálkaanyagok) a forró vízben kicsapódnak, vagyis hőre érzékenyek, hideg vizes kivonatot ajánlott készíteni. Ennek elkészítése a következő: az előírt mennyiségű drogot szobahőmérsékletű vízbe helyezzük, és 6-10 órán át áztatjuk, majd leszűrjük.

Megszívlelendő

Fontos, ha teakúrát szándékozunk végezni, előtte kérjük ki az orvos vagy fitoterapeuta segítségét. A nem megfelelően alkalmazott gyógytea akár káros is lehet. A gyógyteák csak bizonyos ideig tartják meg "erejüket", ami növényenként más és más, de általában két év a szavatossági idejük. Ezt követően azonban még felhasználhatjuk őket gyógynövényfürdők készítéséhez. Ha gyógytea-kúrát tartunk, a tünetmentesség után még egy héttel fogyasszuk a teát, így megelőzhető a betegség újbóli kiújulása. A kúra során nem szabad váltogatni a teát, mert az káros is lehet egészségünkre nézve!

Tipp

Reggel készítsük üdítő friss teát, tegyük termoszba, és azt igyuk napközben. Ízlés szerint ízesítsük mézzel, citrommal.

"Egy csésze tea felfrissíti a testet, kettő pedig a szellemet"

Kínai mondás

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra