Szerzetesfüvet ettek, intenzívre kerültek

Tizenkét embert kórházba kellett szállítani, mert olyan ételt ettek egy étteremben, amelyet akonitot – más néven szerzetesfüvet – tartalmazó fűszerekkel ízesítettek. A növény súlyos idegméreg, Észak-Amerika, Európa és Ázsia kertjeiben és hegyvidéki részein is megtalálható.

Mérgező akonittal szennyezett ételt ettek egy Torontó melletti étteremben – közölték a kanadai egészségügyi hatóságok a BBC tudósításában. Tizenkét embert szállítottak kórházba, négyen intenzív ellátásra szorultak. A hatóságok szerint a véletlen mérgezést két porított, szennyezett fűszertermék okozta. Az egyik a kínai gyógyászatban hagyományosan alkalmazott radix aconiti kusnezoffii, a másik az ázsiai konyhában elterjedt galangál fűszerkeverék. Mindezt a laboratóriumi vizsgálat állapította meg, a két terméket azonnal ki is vonták a forgalomból a hatóságok.

A szerzetesfű gyökere gyorsan ölő, rendkívül erős idegméreg, amelynek nincs ellenszere. Fotó: Getty IMages
A szerzetesfű gyökere gyorsan ölő, rendkívül erős idegméreg, amelynek nincs ellenszere. Fotó: Getty IMages

Az akonit, más neveken ördögsisak, szerzetesfű, farkasbogáncs Észak-Amerika, Európa és Ázsia kertjeiben és hegyvidéki részein gyakori. A növényt toxinoktól megtisztított formában évezredek óta használják a hagyományos kínai gyógyászatban például puffadás, ízületi fájdalmak és köszvény ellen. Fő elterjedési területe egybeesik a poszméhek életterével, mivel a speciális virágot csak ezek a fajok képesek beporozni.

A szerzetesfű gyökere gyorsan ölő, rendkívül erős idegméreg. Állatokra és embere is hat. A mérgezés tünetei a toxin lenyelése vagy a bőrre történő felvitel után néhány perctől 1,5-2 óráig terjednek. Egyetlen teáskanál porított akonit elfogyasztása után félórán belül bekövetkezik a fájdalmas halál a légzőközpont bénulása vagy a szívmegállás következtében.

Az akonit-mérgezés tünetei:

  1. a nyelv vagy a végtagok zsibbadása
  2. hasmenés, gyomorgörcsök
  3. hányinger, hányás
  4. fejfájás
  5. szabálytalan vagy szapora szívverés
  6. bőséges nyálasodás és könnyezés
  7. fénykerülés
  8. intenzív bőrviszketés
  9. nehézlégzés
  10. halálfélelem. 

Nincs ellenszere a méregnek

Az akonit-mérgezésnek jelenleg nincs ellenszere. A kezelés elsősorban támogató jellegű, például lélegeztető-gépre kapcsolják a betegeket, vagy bypass-gép segítségével tartják életben a szívet. Mivel a méreg gyorsan hat, a mérgezést elszenvedő emberek nem tudnak elég gyorsan kórházba kerülni. Elképesztő „hatékonysága” miatt a növényt a „mérgek királynőjének” is nevezik.

Noha talán kevesen ismerik magát a növényt, illetve mérgező hatását, az ismertségéhez egyre jobban hozzájárul az, hogy a közelmúltban számos véletlen és szándékos mérgezéses esetről számolt be a média. Idén év elején két ember betegedett meg Brit Columbiában, miután egy akonittal szennyezett homokgyömbér-kivonatot fogyasztottak étrend-kiegészítőként. 2017-ben pedig egy San Franciscó-i nő meghalt, miután olyan gyógyteát fogyasztott, amelyben nyomokban akonit volt. 2010-ben pedig egy brit nőt bűnösnek találtak gyilkosságban, miután volt élettársa ételét akonittal mérgezte.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: