Gentius király füve: a tárnics

A tárnics (Gentiana lutea) a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozó növény. Köznapi neve: kígyófű, keserűgyökér, ördögméze.

Afrikát kivéve a földkerekség mérsékelt éghajlatú területein élnek a tárnicsok. Többségük hegyvidéki, sőt havasi növény. Nemzetségük mintegy 300 fajt számlál, közülük 16 a Kárpát-medencében is előfordul, a Tátra szikláin és a havasokban vadon terem.

A sárga tárnics erőteljes növekedésű, egyenes, feltörekvő szárú növény, amely 1-1,5 méter magasra is megnőhet.

Ujjnyi vastag gyökere gyűrűzött, ráncos, barnássárga, néha 1 méter hosszú, érdes törésű, amely kerek, felálló, csupasz szárat hajt.

Levelei ellipszis alakúak. Sárga színű, 2-3 cm hosszú, csillag alakban szétnyíló virágai dús, levélhónalji csomókban állnak, július-augusztusban virágzanak.

Keserű erősítő

A gyógynövény története több mint 3 ezer éves - ez idő óta készítenek belőle gyomorkeserű készítményeket.

Az indiai ájurvédikus orvosok sárgaságot, lázat és egyes májbetegségeket kezeltek vele.

Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak mint gyomorkeserűt, seblemosót, májbetegségek és emésztési betegségek kezelésére alkalmas szert használták.

Amerikában a 19. században terjedt el mint hatásos erősítőszer, étvágyfokozó és emésztésserkentő. Ugyanakkor megfigyelték, hogy nagy mennyiségű alkalmazása káros a gyomornak, izgatja a beleket, fejfájást, émelygést és hányingert, hányást okoz.

Al Capone itala

Európában a tárnicsot felhasználták a népszerű gyomorkeserű-készítményekhez, de alkalmazták még vermutok és likőrök készítésénél is.

Az Egyesült Államokban a tárnicsot alapanyagként használták a nagyon népszerű, Moxie nevű keserű üdítőitalhoz.

A moxie szlengszó, vagánysággal elegy bátorságot jelentett, ezért Al Capone italaként is emlegették a keserű üdítőitalt.

Az üdítőt mint az emberi szervezet egyik legjobb erősítőjét hirdették és forgalmazták.

Több országban, mielőtt általánossá vált a komló söralapanyagként való felhasználása, tárnicsgyökérrel főzték a sört.

Étvágygerjesztő gyökér

A tárnics gyógy- és kereskedelmi értékét szárított gyökerei és gyökértörzse képezik (gentianae radix). Hatóanyagai a genciogenin, alkaloidák, keserű glikozidák, szacharóz, pektin és enzimek.

A hatóanyagok olyan kémiai összetevőket tartalmaznak, amelyek serkentik a gyomorsav-kiválasztódást, igazolva a növény több mint 3000 éves hírét mint emésztésserkentő szerét.

A gyökér lázcsökkentő, gyomorerősítő és a bél falára izgató hatású.

Ezért alkalmazzák az emésztőszervek gyengeségénél étvágygerjesztőnek, míg a bélrenyheség miatt enyhe hashajtónak. Nagyobb adagja viszont fejfájást okoz.

A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy a neuraszténiás betegek és a hipochonderek nem tűrik a tárnicsgyökérből készült gyógyszereket.

Állatgyógyászatban a tárnicsgyökér porát használják a háziállatok gyomorbajainál és étvágytalanságánál.

Egy kínai tanulmány szerint a tárnicsnak gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, amely igazolja a hagyományos kínai orvosokat, akik a növényt ízületi gyulladás ellen is javasolták.

Tárnicsfőzet

Emésztés serkentésére főzetét vagy tinktúráját alkalmazzák.

A főzet elkészítéséhez egy teáskanálnyi aprított tárnicsgyökeret 6 dl vízben forraljunk 30 percig, majd hűtsük le.

A tárnics ugyan nagyon keserű, de emésztés elősegítésére, étkezés előtt 20 perccel fogyasztva, minden édesítőszer mellőzésével használható.

A főzet csak egészséges felnőttek számára alkalmas.

Kétéves kor alatti gyermeknek ne adjunk tárnicsot!

Nagyobb gyermekeknek, állapotos és szoptató mamáknak enyhébb főzetét csak orvossal megbeszélve alkalmazhatjuk.

Amennyiben használata alatt bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalunk, közöljük az orvossal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: