Édeskömény

A családi asztal körüli jó hangulat már gyermekkorban befolyásolja az emésztést. A jóízű, egészséges falatozáshoz azonban hozzájárulnak a bölcsen, mértéktartással használt fűszerek is.

Megfűszerezik nemcsak életünket, de ételeinket is. Most egy közismert, sokak által kedvelt fűszerről, az édesköményről értekezünk.

A gyorsan vagy túl forrón fogyasztott étel nagyon káros, akárcsak a desszertként hirtelen lenyelt fagylalt. Mindez a gyomornyálkahártya hurutját válthatja ki, és később görcsöket okozhat. Nos, a kömény igazi csodadoktor: gyomorgörcsök esetén kivált ajánlatos.

Magtörténelem

A kömény (Carum carvi L.) a Föld legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerei közé tartozik. Már a Biblia is megemlíti nagyszerű tulajdonságait. Európában a XIII. században vált ismertté és terjedt el.

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett, illatos, évelő növény. Szára egyenes, 1-2 méter magas, elágazó, hengeres. Levelei többszörösen szárnyaltak, levélkéi szálasak, szétállók. Ernyős virágzata rendszerint 15 virágból áll, a szirmok sárgák.

A köménynek a magját (Carvi fructus) használjuk, és azon kevés gyógynövény közé tartozik, amelyek felhasználása szinte semmit sem változott az ősidők óta. Az ókori görög orvos, Dioszkoridész emésztést könnyítő gyógyszerként említi. A fűvész könyvek emésztési zavarokra, gázképződés ellen, valamint csecsemőkori bélgörcsök enyhítésére tanácsolták.

A történelem során Európában, a Közép-Keleten és Amerikában főleg gyermekeknél előforduló - szélszorulásos bélgörcsök kezelésére, beteg embereknek, lábadozóknak, gyenge gyomrúaknak felfúvódás és gyomorgörcs esetén ajánlották főzetét, teáját. A nőgyógyászatban hagyományosan menstruációs görcsök enyhítésére, valamint a szoptatós anyák tejképződésének növelésére alkalmazták - hatásosan.

Gyomornyugtató desszert

A kömény gyógyhatásait 3500 évvel ezelőtt az egyiptomi orvosok pontosan lejegyezték. A modern kutatók is felfedezték, hogy a köménymagban található két vegyület (a karnol és a karvén) megnyugtatja az emésztőcsatorna sima izmait és segít a gázok eltávozásában. Görcsoldó hatása általában a zsigerek sima izmaira, így a méh falára is hat, ezért enyhíti a menstruációs görcsöket. Shakespeare idejében a köménymagos sült almát gyomornyugtató deszszertként ismerték. A skandinávok és a németek likőrt készítettek belőle. A növény fiatal levélzetéből az olaszok salátát és főzeléket is készítenek.

A köményt - a borson kívül - nem ajánlatos más fűszerekkel együtt használni. Gyermekeink ételeibe - céklasaláta, körözött -, csak beleszórjuk, másokba (például káposztafőzelék) belefőzzük. A köménymagleves készítésénél megpirítjuk, kiforraljuk, míg gulyásételeknél fokhagymával együtt főzzük bele. V.évf./7.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció