Cickafark: mutatjuk, mire jó az év gyógynövénye

A 2022-es év gyógynövényének választotta a cickafarkat a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya.

Hogyan csillapíthatjuk a hasfájást természetes módszerekkel ?

Bár a Magyar Gyógyszerkönyvben a közönséges cickafark (Achillea millefolium) szerepel hivatalosan, Magyarországon ugyanakkor főként az elterjedtebb mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik és használják - írja közleményében az MGyT. A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járó emésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák. Külsőleg felületi sebek kezelésére, illetve nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén nyújthat segítséget.

közönséges cickafark, Achillea millefolium, gyógynövény
Gyógynövényként a cickafark emésztési és nőgyógyászati panaszokra egyaránt alkalmazható. Fotó: Getty Images

A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos. Itthon számos teakeverék, kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyaga, gyógynövényként rengeteg hatóanyagot tartalmaz. Drognak a virágzó növény föld feletti részeit tekintik a vastag szárrészek nélkül. A cickafarkvirágot üde nyílásában javasolt begyűjteni, jellemzően a június és szeptember közötti időszakban. A cickafark az ország számos területén megtalálható, utak mentén, elhanyagolt és parlagterületeken, napos legelőkön, kaszálókon egyaránt.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásával kapcsolatos ismeretek terjedéséhez. Az év gyógynövényének megválasztásával a szervezet évről évre újabb gyógynövényre kívánja ráirányítani a figyelmet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: