Kiderült, hogyan hat a kávé a testsúlyra

Egy erős kávé fél órával edzés előtt elfogyasztva nagyban segítheti a zsírégetést - derült ki egy új spanyolországi kutatásból. A tudósok azt is kimutatták, hogy a hatás még erősebb, ha a mozgást délutánra időzítjük.

Bajt okozhat a kávézás terhesség során. Részletek itt.

A koffein az egyik leggyakrabban használt teljesítményfokozó szer a világon, számos sportoláshoz ajánlott táplálékkiegészítő termék összetevője. Ennek ellenére, mint azt a Granadai Egyetem közleménye írja , a koffein ilyen irányú előnyös hatásait bemutató tudományos bizonyítékok köre meglehetősen szűkös. Éppen ezért az egyetem kutatói elvégeztek egy kísérletet, aminek keretében a koffein zsírégetésre gyakorolt hatását igyekeztek feltérképezni.

Testmozgással társítva a koffein segítheti a zsírégetést
Testmozgással társítva a koffein segítheti a zsírégetést. Fotó: Getty Images

A kísérletbe összesen 15 olyan férfi önkéntest vontak be, akik máskülönben nem szoktak rendszeresen koffeint fogyasztani. Összesen négy edzéstesztet folytattak le velük egy egyhetes időszak során, méghozzá véletlenszerű sorrendben vagy reggel 8 órai, vagy délután 5 órai kezdettel, illetve vagy koffeinfogyasztás, vagy placebo mellett . A résztvevőknek testsúlykilogrammonként 3 milligramm koffeint adtak, ami nagyjából egy erős kávénak felel meg. A teszt közben aztán azt figyelték meg a kutatók, hogy az alanyok szervezete mennyi zsírt éget , avagy oxidál el.

Nem mindegy, mikor alkalmazunk koffeint

"Eredményeinkből az derült ki, hogy az akut koffeinfogyasztás - 30 perccel az aerob testmozgás megkezdése előtt - napszaktól függetlenül fokozza a maximális zsíroxidációt" - fogalmazott Francisco José Amaro-Gahete, a Granadai Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Arra is fény derült továbbá, hogy az edzés közbeni maximális zsírégetés mértéke napszaki változást követ: a délután mért értékek magasabbak volt, mint a reggeliek, ráadásul úgy, hogy mindkét esetben azonos ideig nem vettek magukhoz táplálékot a kísérleti alanyok előzőleg.

Összességében a bevitt koffein nagyjából hasonló szintre emelte a zsírégetést a reggeli tesztek során, mint amit délután mértek a kutatók a placebót kapó résztvevőknél. Mindez azt jelenti, hogy a spanyol kutatók vizsgálatai alapján a koffein és a közepes intenzitású aerob testmozgás társításától abban az esetben lehet a legoptimálisabb eredményt remélni a zsírégetés terén, ha délután sportolunk. A tanulmány a Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság (ISSN) folyóiratában jelent meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: