Ezért lehet veszélyes a túl gyors fogyás

A jelentős izomtömegvesztés, avagy szarkopénia az elhízáshoz kapcsolódóan számottevő, ám ritkán diagnosztizált probléma. Elsősorban egészségtelen szokások, túl gyors fogyás és visszahízás miatt alakulhat ki.

A napjainkban divatos, fogyókúrára alkalmazott gyógyszerek jelentős és gyors fogyást ígérnek. Tudni kell azonban, hogy a zsírral együtt az izom is elveszik. Ezért is nagy körültekintést igényel az ilyen szerek használata. A komoly fogyás mellett biztosítani kell a megfelelő fehérjebevitelt és a rendszeres, főként izomerősítő edzést, máskülönben a gyógyszer nagyobb károkat okozhat, mint a betegség – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az Endokrinközpont.

mérleg, testsúly
Fogyás során fontos törekedni az izomzat fejlesztésére is. Fotó: Getty Images

Vannak, akiknél úgynevezett szarkopéniás elhízás alakul ki glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) analógok alkalmazása, súlycsökkentő műtét vagy erős megszorító diéták következtében. A szarkopéniás elhízás azt jelenti, hogy miközben a páciens elhízott, egyre kevesebb a mérhető izomtömege. Ez leggyakrabban a jelentős, gyors fogyást követő visszahízás, vagyis a jojóeffektus miatt alakulhat ki, és az így fogyó betegek nagy részét érinti.

„Akár gyógyszerrel, akár életmóddal elért fogyásról van szó, eléggé háttérbe szorul az a tény, hogy a súlyvesztés az izomszövetet is érinti, ugyanakkor a visszahízás kizárólag zsír formájú. Ennek pedig az az eredménye, hogy azoknak a krónikus elhízással élő pácienseknek, akik gyakran »jojóznak«, megváltozik a testösszetétele, még akkor is, ha végső soron némi fogyást érnek el. Vagyis még ha fogynak is, metabolikusan biztosan egészségtelenebbek lesznek, mint a gyors fogyás előtt voltak, és erősen veszélyezteti őket a szarkopéniás elhízás” – fogalmazott dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista.

Rejtve maradhat

Az izomtömegvesztéssel járó elhízás sokszor rejtve marad. Ennek oka, hogy leginkább a testtömeg válik ismertté, a testtömegösszetétel nem. Éppen ezért az európai irányelvek a veszélyeztetett személyekkel kapcsolatban azt javasolják, hogy a testtömegindexen (BMI) kívül a derékkörfogatot, valamint az izom- és csontrendszert is mérjék fel a szakemberek. Ez utóbbi jelentheti például a szorítási erő felmérését vagy 30 másodperces széktesztet (ez azt helyezi el egy skálán, hogy hányszor tud valaki felállni, majd leülni egy székbe 30 másodperc alatt, a kéz segítsége nélkül). Ezenkívül ajánlott a testtömegösszetétel eszközös meghatározása is, amely során képet lehet kapni a zsírszövet, az izomszövet és a szervezet folyadéktartalmának arányáról.

„E tekintetben egyetértek azokkal az aktuális trendekkel, amelyek a túlsúlyra, az elhízásra másként tekintenek, és jóval kitágítják a fogalom meghatározását, hiszen itt jóval többről van szó, mint esztétikai kihívásról. Az izomvesztéssel járó elhízás sem csak a külsőségek miatt jelent problémát, hanem nagyban befolyásolja a mindennapokat, az életminőséget és az életkilátásokat is. Ennek szellemében viszont a megoldás sem szorítkozhat arra, hogy azt javasoljuk: tessék fogyókúrázni” – hangsúlyozta a szakember.

Így előzhető meg az izomvesztéssel járó elhízás

A szarkopéniás elhízás megelőzésének és kezelésének két fő összetevője van, de egyik sem csodaszer: a táplálkozás és a mozgás. „Ha el is rendelünk fogyást elősegítő gyógyszereket, hiszen ezek bizonyos esetekben szükségesek, mindig fel kell hívni a páciens figyelmét a kardiomozgás, az izomerő-fejlesztő edzés és a magas fehérjetartalmú étrend jelentőségére” – mutatott rá dr. Mutnéfalvy Zoltán. Hozzátette, ahhoz, hogy ezekben az összetett kérdésekben a páciensek jól megértsék és alkalmazni tudják az ajánlásokat, az orvosi kivizsgálás és kezelés mellett fontos a dietetikai és mozgásterápiás tanácsadás, hiszen így nagyon konkrét, praktikus és ami lényeges, személyre szabott sorvezetőt kaphatnak az érintettek. Vannak azonban általános szabályok, amelyeket érdemes betartani.

  • Kiegyensúlyozott étrendet kell felépíteni, amelynek jó alapja lehet a mediterrán étrend vagy a DASH-diéta.
  • A fehérjebevitelt érdemes napi 1,4-1,5 gramm/testsúlykilogramm szinten tartani, 3-4 étkezésbe beépítve. A fehérjét magas tápértékű forrásokból ajánlott bevinni, mint a marhahús, csirkehús, halak, tojás, tenger gyümölcsei, sovány sajtok, tej, joghurt. (Az elfogyasztott táplálék mennyisége ugyanakkor nem egyenlő a fehérje mennyiségével, tehát például 150 gramm csirkehús körülbelül 30 gramm fehérjét tartalmaz.) A dietetikus javaslata alapján lehetséges tejsavófehérjét tartalmazó táplálékkiegészítőkkel fokozni a fehérjebevitelt.
  • A mozgásprogram ideális esetben napi 30 perc kardiomozgást és heti 3-4 alkalom izomerőedzést kellene, hogy tartalmazzon, de természetesen mindenkinek a saját edzettségi szintjéhez kell alkalmazni a program felépítését.

Vagyis az egészséges, tartós és biztonságos fogyás nem épülhet kizárólag a gyors eredménnyel kecsegtető gyógyszerekre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra