Új gyógyszerek - erjesztett szőlőhéjból?

A borkészítés mellékterméke hatásosnak bizonyult egy kórokozó baktérium ellen.

A pinot noir a gyógyszerek egy új generációjának lehetséges forrása, ugyanis a vörösbor készítéséhez használt szőlőben található vegyületek egy csoportja jelentősen csökkentheti a fogszuvasodást okozó baktériumokat, állítja a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben megjelent cikk.

Egy különleges polyfenol, mely nagy mennyiségben van jelen a préselés után hátramaradó erjesztett magokban és héjban, megakadályozza, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok kifejtsék károsító hatásukat. A folyamat talán megoldást adhat az életveszélyes, szisztémás fertőzéseket okozó baktériumok gyengítésére is.

Ami még jobb, az eredmények új elveket testesíthetnek meg a kórokozók elleni harcban: anélkül szüntetik meg a betegségeket okozó hatásukat, hogy elpusztítanák őket. A jelenleg használatos antibiotikumok esetében gyakran a betegséget okozó baktériumok elpusztításával újabb kórokozók lépnek színre. Az antibiotikumok széles körű alkalmazása és a baktériumok szélsebes evolúciója miatt egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyógyszernek ellenálló fajták alakulnak ki és terjednek el. Friss jelentésekből tudjuk, hogy egy bizonyos baktériumtörzs rezisztens lett mind a 18 gyermekkori fülfertőzésekre alkalmazott gyógyszerre, egy másik pedig több halálos áldozatot követel már, mint az AIDS. Az új kutatások arra irányulnak, hogy meggátolják a baktériumok kórokozó hatását, miközben a hasznos baktériumokat életben hagyják.

A szerző, Hyun Koo professzorsegéd szerint a kutatás tanulsága nem az, hogy a fogszuvasodás megelőzésére több bort kell innunk. Azon dolgoznak, hogy elkülönítsék a kulcsfontosságú összetevőket a borkészítés melléktermékei közül, melyek ártalmatlanítják a káros baktériumokat.

Amellett, hogy remény mutatkozik újabb gyógyszerek kifejlesztésére, a borkészítés melléktermékének felhasználása gazdasági hasznot is hozhat. A szőlő az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a földön. A termés 80 %-a végzi a boroshordókban. Az erejsztett melléktermék majdnem ugyanannyi polifenolt tartalmaz, mint az egész gyümölcs.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Ma még melegfronti hatásokra kell számítani, de este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra