Te jó ég, mi tart ennyi ideig?

Hány percig szokott fogat mosni? Mérte már? Ha most megtudja, miért kell(ene) ennyi idő rászánnia, bizonyára több kedvvel fényesítgetné fogait. Videónkon azt is megnézheti, hogyan kell használni a fogselymet, és milyen az ideális fogkefe.

Ha pusztán az volna a cél, hogy gyorsan üdévé varázsoljuk leheletünket, elég volna egy mentolos cukorka vagy szájvizes öblögetés. A fogmosás, pontosabban az alapos fogtisztítás elsődleges és hosszú távú célja azonban a fogbetegségek megelőzése. Közülük is a fogágybetegségek a legalattomosabbak, melyeket a fogkő képződésének megelőzésével védhetünk ki leghatékonyabban.

Mindjárt vágjunk is bele a fogápolás-oktatásba. Gyanítjuk, alig tudunk valamit erről a mindennapi rutinról. Baróthy Viktória dentálhigiénikus kalauzol el bennünket a szájüreg, a fogkefék és fogselymek világában.

A helyes fogmosás - Hányszor naponta? Egyetlen titka van, hogy legalább három, de inkább öt percig kell fogat mosni. A technikát elnézve ez nem is tűnik soknak. Apró sepregető mozdulatokkal az íny szélétől föntről lefelé mossuk a fogat. Az ínyt nem kell kímélni. Majd enyhe körkörös mozdulatok következnek. A tisztítás mindig belülről kifelé zajlik, vagyis hátulról, a bölcsességfogaktól és a fogak belső felszínének tisztításával kezdődik, majd a vízszintes rágófelszínek következnek, végül a fogak külső, látható oldala. Ezt az oldalt is belülről, a bölcsességfogaktól kezdjük.

Hasznos lehet az ugyancsak gyógyszertárban, többféle nagyságban beszerezhető apró spirálos fogköztisztító fogkefe használata, amivel hátul is jól elérhetők a fogak. Ott kell használni, ahová jól befér a fogak közé, erőltetni nem szabad. Ha elektromos fogkefével mossuk a fogunkat, ugyanúgy az íny és a fogszél határára kell helyezni, mint a hagyományos fogkefét, hogy a fognyakakat is alaposan megtisztítsa. Belülről, kívülről és a fog vízszintes felszínén is végig kell húzni az elektromos fogkefét, ami a kézi tisztításnál sokkal alaposabban mos. A minimálisan 3 perces fogmosás itt is elengedhetetlen, ugyanis legalább ennyi idő, mire a fogkefe és a fogkrém dörzsölése kifejti hatását azáltal, hogy fellazítja, és el is távolítja a szennyeződést.

Amit biztosan tilos, az a fogak vízszintes dörzsölése, valamint az erőteljes "le-föl" mozdulatok. Az eredményt időnként színező tablettával ellenőrizhetjük, ami jól láthatóan megfesti a fogakon maradt lepedéket.

S hogy naponta hányszor? Inkább egyszer alaposan, mint ötször futólag, mert itt a minőség számít. Ha a különböző napszakok között kell döntenünk, akkor mindenképpen az esti, lefekvés előtti fogmosást válasszuk, mert az a legfontosabb. Az időzítésben lényeges szempont, hogy étkezés után 15 percig semmiképp ne mossunk fogat, mert ekkor a savak és a fogkefe dörzsölése nagyon megviselik, elvékonyíthatják a fogzománcot, és érzékennyé teszik a fogat.

A jó, a rossz és a csúf - Milyen az ideális fogkefe?

Se szeri, se száma a különböző újításoknak. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik az intelligens nyelű, hajlongó fejű és különböző sörtézetű fogkefék között. Úgyhogy, amikor a foghigiénikus azt ígéri, hogy most pedig megmutatja az ideális fogkefét, igazán kíváncsian várjuk. Legnagyobb meglepetésünkre a fiókból egy teljesen egyszerű formájú, egyszínű, igen szerény kinézetű darabot húz elő. "A legjobb, ha a sörték végei teljesen egy síkban vannak - magyarázza, - így mozgásuk kiszámítható és irányítható. A hosszabb széli sörték könnyen elhajlanak, és kiállva megsérthetik az ínyt, apró sérüléseket okozhatnak a fog és fogíny közé szaladva. A jó fogkefe feje kicsi, keskeny és rövid, így viszonylag jól el lehet érni vele mindenhová. Ezeket az eszközöket gyógyszertárban lehet beszerezni." Mindössze két márkanevet említ.

A belső sörték lehetnek indikátorosak. Ez azt jelenti, hogy színesek, általában kékek, így amikor végük elkopik, kivilágosodnak, jelezvén, hogy eljött a csere ideje. Akár jelez a fogkefe, akár nem, három hónapnál tovább semmiképp ne használjuk, és figyeljünk arra is, hogy mindig száraz kefét használjunk. A legjobb, ha emiatt két fogkefénk van, az egyik a reggeli, a másik az esti fogmosásra.

A lágy (soft), közepes (medium) és kemény (hard) sörte egyaránt jó lehet, ez az íny egyéni érzékenységétől függ. A legjobb mégis talán a közepes avagy "medium" feliratú. Az erőteljesen dörzsölve fogat mosók mindenesetre óvakodjanak a kemény sörtétől, mert könnyen elkoptathatja a fognyakról a zománcot.

A nyelvemen van! - Napi egyszeri nyelvtisztítás! A helyes szájápoláshoz nemcsak a fogak, a nyelv tisztítása is hozzátartozik. Hiszen a nyelven megülő lepedék fogromlást elősegítő mikroorganizmusoknak adhat átmeneti otthont. A lepedék és fogkő együtt jár. A gyakran lepedékes nyelvűek fogkőre is hajlamosak.

A nyelv lepedékessége típus-, hajlam- és táplálkozás-függő. A növényi táplálékban gazdag, rostdús ételek, valamint a falatok jó megrágása jobban tisztán tartják a nyelvet.

"A nyelvtisztítás öklendezős lesz, és az orron vedd a levegőt!" - figyelmezteti Viktória páciensét. Az első lehetőség, hogy fogkefével hátulról, garat felől kezdve söprögető mozdulatokkal távolítjuk el a nyelvről a lepedéket. A másik eszköz egy kicsi lapátka, amit gyógyszertárban lehet beszerezni, a tisztítás iránya itt is hátulról előre. Minden fogmosáskor, de legalább naponta egyszer végezzük el a nyelv tisztítását is.

Alighanem sokakat meglep, hogy ez is ilyen fontos. Mindenesetre nem gumilapocskákkal felszerelt fogkefével végzendő. A gumialkatrészek ugyanis a sörtéket benyomhatják az íny alá, és ott mikrosérüléseket okozhatnak.

Ne úgy, mint Julia Roberts! Ezután megtanulhatjuk, hogyan használjuk a fogselymet. A szálat a két kézen rögzítjük, bevezetjük a fogíny alá, majd egy kanalazó mozdulattal kiemeljük. Azt is tudni kell, hogyan nem szabad használni a fogselymet. Úgy, ahogy Julia Roberts a Pretty Women c. filmben teszi. Ha fűrészelő mozdulatokat végzünk, az könnyen felsértheti az ínyt. A két fog közéből úgy tudjuk legalaposabban eltávolítani a szennyeződést, ha egy fogrés esetében először az egyik, majd a másik fog széléhez szorítva, tehát mindkét fog mentén végighúzzuk a fogselymet.

A kicsiny nyélre erősített változatot nem ajánlja a foghigiénikus, mert a nyél miatt a szál nem irányítható jól. Könnyebben okoz sérülést, és nehezebb a foghoz szorítva végighúzni a tisztítandó felszínen.

A superfloss a pótlások tisztításra alkalmas, közepe szövött szivacsos anyagból készült , a vége a legkisebb, hogy minden résbe jól behelyezhető legyen.

Mit ajánl a fogkefén, fogselymen és szájvízen túl? Milyen fogkrémet tart jónak a dentálhigiénikus?

A drogériákban főként a leheletet frissítő szereket szerezhetünk be, illetve vannak még gyulladásra, szájfertőtlenítésre alkalmas szájvizek, amelyek már inkább gyógyszertárban kaphatók. Ezek azonban csak tüneti kezelésre alkalmasak. A gyulladás megszüntetésének igazi kulcsa a fogkő eltávolítása, ami otthoni módszerekkel nem lehetséges.

Tulajdonképpen majdnem mindegy, mit használunk, mert a fogkövet egyik sem szedi le. Az érzékeny fognyakakra jó lehet a szenzitív jelzésű fogkrém. Talán egyetlen kivételként az amin-fluoridot tartalmazó fogkrémeket lehet említeni. Az amin-fluorid elvileg nem hat ugyan az ínyre, csupán a fogzománcra, mégis az a tapasztalat, hogy segít az ínygyulladások mérséklésében.

Minden perc számít! Nem maradt más hátra, minthogy kimenjen a fürdőszobába, és megvalósítsa mindazt, amit tanult! Vigyen magával egy percmutatós órát, konyhai tojásfőző órát vagy homokórát, mert minden perc számít! Ezúttal úgy, hogy minél többet szánunk a fogakra, annál jobb. Végül nézzen a tükörbe, tetszik-e az eredmény. A helyes fogmosás után tükrének fogkrém-pöttyösnek kell lennie - legalábbis, ahogy Baróthy Viktória viccesen fogalmazott. Apró piperetükörrel - természetesen csupán a párásodást megelőzendő lélegzetvisszafojtva - ellenőrizze, hogy a fogak belső, nyelv felőli oldalát is jól megtisztította-e. Ha immár felismeri a fogkövet, ne legyen rest felkeresni a dentálhigiénikust.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső