Te jó ég, mi tart ennyi ideig?

Hány percig szokott fogat mosni? Mérte már? Ha most megtudja, miért kell(ene) ennyi idő rászánnia, bizonyára több kedvvel fényesítgetné fogait. Videónkon azt is megnézheti, hogyan kell használni a fogselymet, és milyen az ideális fogkefe.

Ha pusztán az volna a cél, hogy gyorsan üdévé varázsoljuk leheletünket, elég volna egy mentolos cukorka vagy szájvizes öblögetés. A fogmosás, pontosabban az alapos fogtisztítás elsődleges és hosszú távú célja azonban a fogbetegségek megelőzése. Közülük is a fogágybetegségek a legalattomosabbak, melyeket a fogkő képződésének megelőzésével védhetünk ki leghatékonyabban.

Mindjárt vágjunk is bele a fogápolás-oktatásba. Gyanítjuk, alig tudunk valamit erről a mindennapi rutinról. Baróthy Viktória dentálhigiénikus kalauzol el bennünket a szájüreg, a fogkefék és fogselymek világában.

A helyes fogmosás - Hányszor naponta? Egyetlen titka van, hogy legalább három, de inkább öt percig kell fogat mosni. A technikát elnézve ez nem is tűnik soknak. Apró sepregető mozdulatokkal az íny szélétől föntről lefelé mossuk a fogat. Az ínyt nem kell kímélni. Majd enyhe körkörös mozdulatok következnek. A tisztítás mindig belülről kifelé zajlik, vagyis hátulról, a bölcsességfogaktól és a fogak belső felszínének tisztításával kezdődik, majd a vízszintes rágófelszínek következnek, végül a fogak külső, látható oldala. Ezt az oldalt is belülről, a bölcsességfogaktól kezdjük.

Hasznos lehet az ugyancsak gyógyszertárban, többféle nagyságban beszerezhető apró spirálos fogköztisztító fogkefe használata, amivel hátul is jól elérhetők a fogak. Ott kell használni, ahová jól befér a fogak közé, erőltetni nem szabad. Ha elektromos fogkefével mossuk a fogunkat, ugyanúgy az íny és a fogszél határára kell helyezni, mint a hagyományos fogkefét, hogy a fognyakakat is alaposan megtisztítsa. Belülről, kívülről és a fog vízszintes felszínén is végig kell húzni az elektromos fogkefét, ami a kézi tisztításnál sokkal alaposabban mos. A minimálisan 3 perces fogmosás itt is elengedhetetlen, ugyanis legalább ennyi idő, mire a fogkefe és a fogkrém dörzsölése kifejti hatását azáltal, hogy fellazítja, és el is távolítja a szennyeződést.

Amit biztosan tilos, az a fogak vízszintes dörzsölése, valamint az erőteljes "le-föl" mozdulatok. Az eredményt időnként színező tablettával ellenőrizhetjük, ami jól láthatóan megfesti a fogakon maradt lepedéket.

S hogy naponta hányszor? Inkább egyszer alaposan, mint ötször futólag, mert itt a minőség számít. Ha a különböző napszakok között kell döntenünk, akkor mindenképpen az esti, lefekvés előtti fogmosást válasszuk, mert az a legfontosabb. Az időzítésben lényeges szempont, hogy étkezés után 15 percig semmiképp ne mossunk fogat, mert ekkor a savak és a fogkefe dörzsölése nagyon megviselik, elvékonyíthatják a fogzománcot, és érzékennyé teszik a fogat.

A jó, a rossz és a csúf - Milyen az ideális fogkefe?

Se szeri, se száma a különböző újításoknak. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik az intelligens nyelű, hajlongó fejű és különböző sörtézetű fogkefék között. Úgyhogy, amikor a foghigiénikus azt ígéri, hogy most pedig megmutatja az ideális fogkefét, igazán kíváncsian várjuk. Legnagyobb meglepetésünkre a fiókból egy teljesen egyszerű formájú, egyszínű, igen szerény kinézetű darabot húz elő. "A legjobb, ha a sörték végei teljesen egy síkban vannak - magyarázza, - így mozgásuk kiszámítható és irányítható. A hosszabb széli sörték könnyen elhajlanak, és kiállva megsérthetik az ínyt, apró sérüléseket okozhatnak a fog és fogíny közé szaladva. A jó fogkefe feje kicsi, keskeny és rövid, így viszonylag jól el lehet érni vele mindenhová. Ezeket az eszközöket gyógyszertárban lehet beszerezni." Mindössze két márkanevet említ.

A belső sörték lehetnek indikátorosak. Ez azt jelenti, hogy színesek, általában kékek, így amikor végük elkopik, kivilágosodnak, jelezvén, hogy eljött a csere ideje. Akár jelez a fogkefe, akár nem, három hónapnál tovább semmiképp ne használjuk, és figyeljünk arra is, hogy mindig száraz kefét használjunk. A legjobb, ha emiatt két fogkefénk van, az egyik a reggeli, a másik az esti fogmosásra.

A lágy (soft), közepes (medium) és kemény (hard) sörte egyaránt jó lehet, ez az íny egyéni érzékenységétől függ. A legjobb mégis talán a közepes avagy "medium" feliratú. Az erőteljesen dörzsölve fogat mosók mindenesetre óvakodjanak a kemény sörtétől, mert könnyen elkoptathatja a fognyakról a zománcot.

A nyelvemen van! - Napi egyszeri nyelvtisztítás! A helyes szájápoláshoz nemcsak a fogak, a nyelv tisztítása is hozzátartozik. Hiszen a nyelven megülő lepedék fogromlást elősegítő mikroorganizmusoknak adhat átmeneti otthont. A lepedék és fogkő együtt jár. A gyakran lepedékes nyelvűek fogkőre is hajlamosak.

A nyelv lepedékessége típus-, hajlam- és táplálkozás-függő. A növényi táplálékban gazdag, rostdús ételek, valamint a falatok jó megrágása jobban tisztán tartják a nyelvet.

"A nyelvtisztítás öklendezős lesz, és az orron vedd a levegőt!" - figyelmezteti Viktória páciensét. Az első lehetőség, hogy fogkefével hátulról, garat felől kezdve söprögető mozdulatokkal távolítjuk el a nyelvről a lepedéket. A másik eszköz egy kicsi lapátka, amit gyógyszertárban lehet beszerezni, a tisztítás iránya itt is hátulról előre. Minden fogmosáskor, de legalább naponta egyszer végezzük el a nyelv tisztítását is.

Alighanem sokakat meglep, hogy ez is ilyen fontos. Mindenesetre nem gumilapocskákkal felszerelt fogkefével végzendő. A gumialkatrészek ugyanis a sörtéket benyomhatják az íny alá, és ott mikrosérüléseket okozhatnak.

Ne úgy, mint Julia Roberts! Ezután megtanulhatjuk, hogyan használjuk a fogselymet. A szálat a két kézen rögzítjük, bevezetjük a fogíny alá, majd egy kanalazó mozdulattal kiemeljük. Azt is tudni kell, hogyan nem szabad használni a fogselymet. Úgy, ahogy Julia Roberts a Pretty Women c. filmben teszi. Ha fűrészelő mozdulatokat végzünk, az könnyen felsértheti az ínyt. A két fog közéből úgy tudjuk legalaposabban eltávolítani a szennyeződést, ha egy fogrés esetében először az egyik, majd a másik fog széléhez szorítva, tehát mindkét fog mentén végighúzzuk a fogselymet.

A kicsiny nyélre erősített változatot nem ajánlja a foghigiénikus, mert a nyél miatt a szál nem irányítható jól. Könnyebben okoz sérülést, és nehezebb a foghoz szorítva végighúzni a tisztítandó felszínen.

A superfloss a pótlások tisztításra alkalmas, közepe szövött szivacsos anyagból készült , a vége a legkisebb, hogy minden résbe jól behelyezhető legyen.

Mit ajánl a fogkefén, fogselymen és szájvízen túl? Milyen fogkrémet tart jónak a dentálhigiénikus?

A drogériákban főként a leheletet frissítő szereket szerezhetünk be, illetve vannak még gyulladásra, szájfertőtlenítésre alkalmas szájvizek, amelyek már inkább gyógyszertárban kaphatók. Ezek azonban csak tüneti kezelésre alkalmasak. A gyulladás megszüntetésének igazi kulcsa a fogkő eltávolítása, ami otthoni módszerekkel nem lehetséges.

Tulajdonképpen majdnem mindegy, mit használunk, mert a fogkövet egyik sem szedi le. Az érzékeny fognyakakra jó lehet a szenzitív jelzésű fogkrém. Talán egyetlen kivételként az amin-fluoridot tartalmazó fogkrémeket lehet említeni. Az amin-fluorid elvileg nem hat ugyan az ínyre, csupán a fogzománcra, mégis az a tapasztalat, hogy segít az ínygyulladások mérséklésében.

Minden perc számít! Nem maradt más hátra, minthogy kimenjen a fürdőszobába, és megvalósítsa mindazt, amit tanult! Vigyen magával egy percmutatós órát, konyhai tojásfőző órát vagy homokórát, mert minden perc számít! Ezúttal úgy, hogy minél többet szánunk a fogakra, annál jobb. Végül nézzen a tükörbe, tetszik-e az eredmény. A helyes fogmosás után tükrének fogkrém-pöttyösnek kell lennie - legalábbis, ahogy Baróthy Viktória viccesen fogalmazott. Apró piperetükörrel - természetesen csupán a párásodást megelőzendő lélegzetvisszafojtva - ellenőrizze, hogy a fogak belső, nyelv felőli oldalát is jól megtisztította-e. Ha immár felismeri a fogkövet, ne legyen rest felkeresni a dentálhigiénikust.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció