Személyes tanácsadás a legcélravezetőbb a szájápolásban

A Journal of Periodontology legutóbbi számában megjelent tanulmány összehasonlítja a száj higiénéjére irányuló írott, szóbeli standard, illetve szóbeli személyre szabott instrukciókat a fogínygyulladás szempontjából.

A leghatásosabbnak a szóban adott, személyre szabott iránymutatás bizonyult.

A több német intézményben végzett összehasonlítás célja a különböző módszerek hatásfokának felmérése volt. A szájüreg egészségi állapotát az ínyvérzés hiánya, a megfelelő higiénét pedig a fogplakkok hiánya jelezte. A Renate Deinzer és munkatársai által végzett vizsgálat hátránya azonban, hogy megfelelő kontroll csoport nem állt rendelkezésre.

A kutatók a vizsgálatban résztvevő, a Düsseldorfi Egyetem hallgatói közé tartozó 83 résztvevőnek a fogászati higiénét célzó posztereket mutattak be, valamint szórólapokat osztottak szét. A résztvevők egyikénél sem volt jelen klinikai súlyosságot elérő fogínygyulladás, és a vizsgálat előtti professzionális fogászati ellátás során eltávolították a lerakódásokat. Ezután a hallgatókat véletlenszerűen három csoportra osztották: az egyik tagjai írásbeli utasításokat kaptak, míg a másik kettőt szóban instruálták standard módon, illetve személyre szabottan. Mindegyik utasítássorozat legalább negyed óráig tartott.

Az írott anyag részletesen elmagyarázta szavakkal és képekkel a megfelelő technikát, és azt a résztvevőknek egyedül, fennhangon kellett egy szobában elismételniük. A standard csoport pontosan ugyanazt az információt kapta meg, csak szóban, egy tréner segítségével. A személyre szabott esetben ugyanolyan tréner állt rendelkezésre, azonban az mindig meggyőződött arról, a résztvevő mennyire értette meg az információt, és fennakadás esetén visszatért egy korábbi pontra.

Ezután négy héttel mérték a résztvevők szájhigiénés állapotát az ínyvérzés és a plakkok szempontjából. A személyre szabott csoport tagjai mutatták az ínygyulladás legkevesebb jelét. Ez a kutatók szerint azt jelenti, hogy a szájhigiénével kapcsolatos információkat tekintve a népességben hiányosságok vannak jelen, melyet leginkább a személyre szabott tájékoztatás képes áthidalni.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció