Reggeli előtt vagy után: mikor mossunk fogat?

Mind a fogmosás, mind a reggelizés szerves és egészségügyi szempontból is fontos része a napindításnak, ezek sorrendje viszont már erősen szokásfüggő. Lássuk, mit mond azonban a tudomány arról, hogyan érdemes felépítenünk az ébredés utáni rutinunkat.

"Ha hideg vízzel mosol fogat, ki fog hullani!" - melyek a legsúlyosabb tévhitek a fogmosásról?

A nátrium-laurét-szulfát általánosan előforduló összetevő a fogkrémekben, mivel elősegíti a habképződést, ezáltal azt, hogy a krém szánk legeldugottabb zugaiba is könnyebben eljuthasson. Mint azonban azt az IFLScience.com írja, ez a vegyület egyben az édes ízek érzékeléséért felelős ízlelőbimbók működését is elnyomja, miközben a keserű íz érzékelését blokkoló zsírmolekulákat lebontja. Végeredményben tehát nem túl kellemes élmény, ha például egy pohár narancslébe kortyolunk bele közvetlenül fogmosás után, a tudomány szerint mégis az a legjobb, ha még evés előtt időt szakítunk a higiénére.

A fogmosás a napkezdés elengedhetetlen része
A fogmosás a napkezdés elengedhetetlen része. Fotó: Getty Images

Ennek oka, hogy érdemes minél egészségesebb környezetet teremteni, mielőtt olyan ételeket és italokat vennénk magunkhoz, amelyek megterhelhetik a fogzománcot és a fogínyt. Alvás közben baktériumok sokasága kezd gyors szaporodásba a szánkban, aminek nyomán reggelente kellemetlen szájízzel és -szaggal kelhetünk. A fluoridtartalmú fogkrémek segítenek megszabadulni ezektől a baktériumoktól, illetve egy extra védőréteggel vonják be a fogzománcot. Ez fontos is, mivel modern étrendünk károsíthatja a fogzománcot, fogainkat védtelenül hagyva a fertőzésekkel és a szuvasodással szemben.

Amennyiben reggeli előtt mosunk fogat, fogaink egészségesebb állapotban nézhetnek szembe bármivel, amit csak utána elfogyasztunk. A fogmosás emellett segíthet beindítani a nyáltermelést is, márpedig a nyál egyaránt kulcsfontosságú szerepet tölt be az emésztésben, valamint abban, hogy szánkban fennmaradjon az egészséges környezet.

Mossunk-e fogat, ha már ettünk előtte?

Érdemes leszögezni, hogy a fogmosás mindenképpen elengedhetetlen szánk egészségének megőrzéséhez, így tehát az sem lehet mentség az elmulasztására, ha előzőleg elcsábultunk egy ínycsiklandó croissant csábításának. Érdemes ugyanakkor némi szünetet tartani az evés és fogaink megtisztítása között. Az ételek savassága ugyanis átmenetileg meggyengítheti a fogzománcot, így ha rögtön vadul elkezdjük sikálni egy fogkefével, akár kárt is okozhatunk fogainkban. Éppen ezért javasolt, hogy evés után öblögessünk inkább csupán tiszta vízzel, majd várjunk legalább 30, savasabb fogások után akár 60 percet is, mielőtt nekikezdenénk fogat mosni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)