Nyisd ki szemed, csukd be szád?!

Érdekes eredménnyel zárult az a 2006 nyarán elvégzett hazai kutatás, mely során több száz magyar felnőttet kérdeztek meg szájápolási szokásaikról. Kiderült, hogy megkérdezett honfitársaink több mint felének van hiányzó vagy kezelt-tömött foga.

Meglepő eredmények születtek az idén nyáron Európában, köztünk hazánkban a Colgate-Palmolive által végzett szájápolási kutatásban. A felmérés az európaiak szájápolási szokásait kívánta feltárni. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok számára a szép és ápolt fogsornál sokkal fontosabb a dús hajkorona vagy a vékony testalkat. Mintha igazmondásunkkal is baj volna.

Fogmosási szokások

A kutatás szerint a magyarok nagy többsége saját bevallása szerint naponta egyszer vagy kétszer mos fogat. Ennek azonban kissé ellentmondanak a hivatalos fogkefe- és fogkrém eladási adatok. Eszerint 2005-ben évente átlag 3,3 tubus fogkrémet vásároltak a magyar fogyasztók, mely az európai uniós átlag és a fogorvosok által javasolt éves minimum mennyiség alatt van. A rendszeres fogmosások mellett a nagy többség a fogorvosi látogatások, illetve randevúk előtt mos fogat, esetleg a kellemetlen, fűszeres ételek fogyasztását követően vagy fontos üzleti megbeszélés előtt. Honfitársaink nagy többsége soha nem használ szájvizet és alig használ fogselymet vagy fogvájót.

Fogkefe-használat

A magyarok többsége- 61%- saját bevallása szerint 2-3 havonta cseréli fogkeféjét, amit a hivatalos fogkefe eladási adatok nem támasztanak alá. Eszerint évente 1,1 fogkefe a magyar átlag, ami jócskán elmarad a fejlett EU országok és még az összes EU ország átlagától (1,4) is.

Fogászati ellenőrzés

A magyarok jelentős része évente legalább egyszer elmegy fogorvoshoz, de a válaszolók közül sokan voltak-22%,- akik csak probléma esetén keresik fel fogorvosukat. Azok közül, akik tavaly nem voltak fogorvosnál legfőbb okként azt jelölték meg, hogy nem volt problémájuk a fogaikkal (36%9). 25% a fogorvostól való félelmet, 23% pedig a fogorvosi kezelés magas árát említette indokként. Érdekes és elgondolkodtató adat az is, hogy a válaszolók elsöprő többsége biztos abban, hogy a legjobb fogorvosok Európában a magyarok.

Szájhigiéné

A megkérdezettek 59%-a nagyon fontosnak tartja fogai egészségét. A válaszolók legfőképpen fogaik elvesztése miatt, illetve a fogszuvasodás miatt aggódnak. Van is rá okuk: felmérések szerint Magyarország az elsők között áll Európában mindkét kategóriában.

Mennyire fontos a szép és ápolt fogsor?

A megkérdezettek nagy többségének - több mint 90% - fontos, hogy másoknak szép és ápolt foga legyen, de nem ezt jelölték meg legfontosabbként mások külsejének megítélésében. Az ápolatlan fogazat azonban a magyarok döntő többségét - 84% - is elkedvetlenítené attól, hogy az ilyen fogak tulajdonosával még egyszer randevúzzanak.

Mi fontos ahhoz, hogy egy nő/férfi vonzó legyen?

A kutatás során választ kerestek arra is, hogy a megkérdezettek szerint mi tesz egy férfit/nőt vonzóvá.

A férfiakra és nőkre vonatkozó válaszok szinte azonosak lettek: a magyarok szerint a dús haj a leginkább fontos - 47%, ezt követi a vékony testalkat - 27%, majd a tökéletes bőr és ápolt kezek. A legkevésbé fontos a vonzó külsőhöz a szép fogsor (3,96%).

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció