Nőni fog

A fogak megjelenési időpontja széles határok között változik, néha már az újszülött metszőfoggal születik, másrészt sok egészséges csecsemőnél csak 10 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

A tejfogak érkezése

Körülbelül 6 hónapos korban bújnak ki a baba első tejfogai, s mintegy 2 és fél éves korra mind a 20 fog előbújik. A fogak megjelenési időpontja széles határok között változik, néha már az újszülött metszőfoggal születik, másrészt sok egészséges csecsemőnél csak 10 hónapos korban bújnak ki az első fogak. Olyan is előfordul, hogy egy éves korban jön az első metszőfog, noha a baba teljesen egészséges, és a későbbi megfigyelések szerint a maradandó fogak is jól fejlettek és egészségesek lesznek. A fogzási időpontok variációinak általában nincs nagyobb klinikai jelentősége.

Az első fogzás menete, a tejfogak megjelenési sorrendjében.

  • Időpont
    Fogak 6 hó - két alsó középső metsző 8-12 hó között - két felső középső metsző 10-12 hó között - két felső szélső metsző 13-14 hó között - két alsó szélső metsző 15-16 hó között - négy első zápfog 20-24 hó között - négy szemfog 36 hó - négy hátsó zápfog

A tejfogak áttörésekor kisebb panaszok: nyűgösség, nyálzás, étvágytalanság, hígabb széklet fordulhatnak elő. Elterjedt orvosi vélemény, hogy lázas betegségek siettetik a fog kijövetelét. Ha magasabb láz jelentkezik, forduljunk orvoshoz, ne próbáljuk a fogzással magyarázni.

Mivel tápláljuk a tejfogat?

A fog két részből áll, a koronából és a gyökérből. Az első évben kálciumra és egyéb ásványi sókra van szükség a fogzománc megerősödéséhez. Az anyatej összetétele a fogak fejlődéséhez is ideális. Nemcsak azáltal, hogy az újszülött első napjaitól kezdve, tehát már a fogzás előtt is ellátja a baba szervezetét a megfelelő ásványi anyagokkal, hanem később fél éves kor után is. Többek között ezért is rendkívül fontos, hogy lehetőleg szopjon a baba fél éves kora után is.

Talán itt is hasznos felhívni a kisbabás szülők figyelmét arra, hogy a lassan fogyasztott cukrozott italok - pl. az esti, főként az egész éjszaka a baba szájában maradó teás cumi - magasan tartják a szájban a cukorszintet, ami ráadásul a kalciumnak és foszfátnak kevesebb időt hagy a beépülésre, így nagyon rontja a fogakat. Két étkezés közötti időben káros a cukor adása.

A fog növekedése idején gondoskodni kell a szükséges fluor-mennyiség biztosításáról, elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozás és a fluor-tartalmú fogkrémek használatával. Emellett a kiegészítő fluor-bevitel is több évtizedes múltra tekint vissza. A hazai gyakorlatban a 90-es években évekig kötelező volt a gyermekeknek a fluor-bevitel Dentocar formájában, amelynek hatására a fogak csíkosan sárgán el is színeződhettek. Külföldi készítmény a Zymafluor, amelyet ma is használunk. Kb. 15 évvel ezelőtt is megoszlottak a vélemények a tabletta adása tekintetében. Általában igaz, hogy akinél az első tejfogak előbb jelentkeznek, a fogváltás is hamarabb zajlik le.

Tejfognak "álcázott" maradó fog - avagy a fogváltás

Kisgyermekkorban az embernek a koponya méretének megfelelő számú és nagyságú foga van. Fogváltáskor nemcsak a tejfogak lecserélődéséről van szó: a koponya növekedésével összhangban a 20 tejfog helyett több és nagyobb maradó fog nő. A maradó fogak száma 32, vagyis tizenkettővel több a tejfogaknál.

Az első maradó fogak az úgynevezett "hatosok" vagy "iskolásfogak" a tejfogsor végén kb. 6 éves kor körül jelennek meg. Négy van belőlük. Mivel megjelenésüket nem előzte meg fogkiesés, sokan tejfognak gondolják, amiből két probléma származhat. Az egyik az, hogy növekedésük fogzási fájdalommal járhat, amit a szülők és orvosok- a valódi okra nem gondolva - torokfájással, mumpsszal magyarázhatnak, vagy nem hisznek - tévesen. Másrészt nem fordítanak gondot helyes ápolásukra és tisztításukra, pedig ezek az első maradó őrlőfogak, és nagyon fontosak, mert köréjük épül a fogív többi része, ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt, és életünk végéig működésben kellene maradniuk.

A ténylegesen látható fogváltás az alsó metszőkkel folytatódik, és meghatározott sorrendben halad. Általában 8 éves korig az összesen 8 alsó és felső metszőfog, majd 9 éves kor után a 8 kisőrlő és a 4 szemfog következik, végül a sor végén a második nagyőrlők, a hetesek bújnak ki, ezekből is 4 darab van. Később ezt a 28 fogból álló fogsort egészítik ki a bölcsességfogak.

Kisebb-nagyobb gondok a fogváltás során

Normális esetben a tejfog gyökere felszívódik, és a fogacska kiesik. Egészséges gyereknél a fog kiesése nem jár fájdalommal, és alig-alig vérzik. A sokáig erősen mozgó fog irritálhatja a fogínyt, ami megduzzad és érzékenyebbé válhat. Ez csak a fog eltávolításával szűnik meg. Általában a fog kiesésével egy időben vagy kicsit később a feszes íny alól kibújik az új fog éle vagy csücske.

A fogak előtörésekor fokozott nyálképződés jelentkezik. A nyálcsorgás miatt a szájzugban a bőr felázik, ami befertőződhet és szájzug gyulladás alakul ki. Ezzel érdemes a fogorvost felkeresni. Ritkán előfordul, hogy a kemény ínyen, ahol a fog várható, kékes sötét bevérzéses folt látható, rendszerint a fog kibújásával magától eltűnik.

Az őrlőfogak felületének egy részét előtörés közben még íny takarhatja. Ilyenkor erős rágással, dörzsöléssel siettetni lehet az íny visszahúzódását. Ha fog és a fogíny között tasak képződik, amiben pang a nyál és az ételmaradék, akkor az befertőződhet, megduzzadhat, ráharapásra erősen fájdalmassá válhat. Ellátása fogorvosi beavatkozást igényel.

Ha a kiesett tejfog után fél-egy éven belül nem jelenik meg új fog, ha a tejőrlők elkezdenek visszasüllyedni az ínybe, vagy ha a tejfog túl sokáig nem cserélődik le, szakorvosnak kell tisztáznia az okokat. A fogváltással kapcsolatos fogszabályozási problémákkal külön cikkben foglalkozunk.

Nem bölcs dolog kihúzatni...

A bölcsességfogak 16-32 éves kor között nagy egyéni eltéréssel nőnek ki, de az is előfordul, hogy az állcsontban rekednek. Nem is olyan régen Amerikában még komoly szakmai támogatást kapott az a nézet, hogy a bölcsességfogtól legjobb azonnal megszabadulni, mert nagyon veszélyessé válhat. Sokan hazánkban is gócnak tekintik a bölcsességfogat, de ez csak akkor helyénvaló, ha valóban begyullad az íny vagy még kibújás előtti fogat körülvevő fogzsák.

A bölcsességfog megtartása vagy kivétele mindig egyéni elbírálást igényel. Az egészséges bölcsességfog nagyon jó szolgálatot tehet későbbi híd kialakításakor pillérként.

Eltávolítása mellett szól:

  • ha a bölcsességfog nehezen bújik ki, fájdalmat okoz, és az íny folyamatosan gyulladt tőle
  • váladékot tartalmazó tasakot képez,
  • nehezen lehet hozzáférni és tisztítani, ezért várható, hogy el fog szuvasodni,
  • nincs elég helye az állkapocsban,
  • röntgennel kimutatható, hogy rágófelszíne nekifekszik az előtte lévő hetedik fognak, vagy ferdén áll és ezáltal nyomja az egész fogsort,
  • ha belevág a pofába, a fogsoron kívül áll, stb.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)